Lexa vypovedal na súde, ide o civilný spor

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa vypovedal na súde. Bol svedkom v spore medzi Jaroslavom Haščákom zo spoločnosti Penta a súčasným poslancom a prezidentským kandidátom Milanom Krajniakom. Ten pred piatimi rokmi vyjadril obavu, že ho "idú dať dole". Haščák žiada nielen ospravedlnenie, ale aj finančné odškodnenie.

10.09.2018 11:44 , aktualizované: 16:09
Milan Krajniak Foto: ,
Milan Krajniak.
debata (7)

Krajniak 9. novembra 2014 napísal na svojom webe poslednykriziak.sk, že sa vracajú deväťdesiate a osemdesiate roky. „Okrem iného ma prišiel varovať pomerne vystrašený človek, že ma "Slávo“ s „Ivanom L.“ chcú dať dole. Vraj to má vyzerať ako nehoda". Budúci parlamentný poslanec vtedy písal na pokračovanie o spoločnosti Penta a jej obchodoch. Na webe sa priznal, že začal chodiť s ochrankou. Jej služby mal využívať asi rok.

Krajniak mal zasahovať do Haščákových práv na ochranu osobnosti

Podľa žaloby mal Krajniak na svojej webovej stránke zasahovať do Haščákových práv na ochranu osobnosti. Predmetom žalôb sú dva články, pričom seriál pod názvom Mordor Penta obsahuje 27 textov.

Lexa na súde povedal, že tieto články čítal, podľa neho z nich bola „zreteľná nenávistná rovina voči Pente a Haščákovi“. Kým Krajniaka videl po prvý raz na súde, s Haščákom sa pozná roky, dodal. „Považujem ho za priateľa, stretávame sa,“ uviedol. Haščák mu spomínal, že ho Krajniak v nočných hodinách telefonicky obťažuje a v sprievode ochranky ho vyrušil pri večeri so známymi v reštaurácii. Informácie publikované na „poslednom križiakovi“ podľa Lexu Haščák vnímal ako zásah do osobnej integrity, keďže sa ho na vec pýtali rodinní príslušníci aj obchodní partneri. Lexa na otázku, či niekedy s Haščákom rozoberal fyzickú likvidáciu Krajniaka, odpovedal, že nič také sa nestalo. „Je to absurdná predstava,“ vyhlásil s tým, že Krajniak si mohol celú záležitosť vymyslieť.

Lexa „sa teší“ na ďalší súd

Krajniakov obhajca sa Lexu spýtal, či bol niekedy trestne stíhaný alebo odsúdený. „Voči mojej osobe bolo vedených 15 súdnych žalôb. Absolvoval som všetkých 15 rozličných sporov na rozličných stupňoch súdov. Všetky súdy ma oslobodili. Všetky súdy som absolvoval za pontifikátu exministra vnútra Daniela Lipšica. Po zrušení jednej amnestie bude prebiehať súd, teším sa naň,“ dodal Lexa.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Haščák #Ivan Lexa #Milan Krajniak