Gálov rezort bude bývať v štýle art deco

Ročný nájom za 1 420 000 eur a do piatich rokov kúpa celej budovy. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) predstavil podmienky pre nové sídlo, ktoré jeho rezort hľadal od novembra 2016 a za posledný rok aj cez dve verejné súťaže. Denník Pravda už minulý štvrtok informoval, že ministerstvo sa presťahuje do areálu Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici v bratislavskom Novom Meste. Budova z ulice nepôsobí ako reprezentačné a moderné sídlo, jej vlastník do roka sľubuje rekonštrukciu.

11.09.2018 11:12 , aktualizované: 17:25
zvaracsky ustav Foto: ,
Nové sídlo rezortu spravodlivosti bude v areáli Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici v Bratislave.
debata (5)

„Ministerstvo začína s víťazným majiteľom budovy rokovať o podmienkach nájmu a kúpy. Tie budú obsahovať aj klauzulu, ktorá zaručí, že ak budeme chcieť nehnuteľnosť kúpiť a požiadame o to vlastníka, ten bude povinný nám ju predať. Čím skôr ju kúpime, tým lepšie pre štát,“ objasnil Gál s tým, že takto mu to odporučil minister financií Peter Kažimír (Smer). Celková cena budovy by mala byť zhruba 21 miliónov eur.

Rekonštrukciu hlavnej budovy Výskumného ústavu zváračského zaplatí súčasný vlastník – Račianska-Reality, respektíve jej jediný akcionár Výskumný ústav zváračský – Priemyselný inštitút. „Nás nebudú opravy stáť nič. Pôjdeme do nájmu a priestorov, ktoré už budú upravené,“ dodal Gál. Rezort so zhruba 340 zamestnancami sa plánuje presťahovať do konca roka 2019, bude tu sídliť aj Centrum právnej pomoci.

Vo Výskumnom ústave zváračskom, ktorého výskumná či výrobná činnosť bude vo zvyšku areálu zachovaná, pôsobí bývalý investičný riaditeľ spoločnosti Penta Investment Vladimír Brodňan. Generálnym riaditeľom ústavu je Ľuboš Lopatka, ktorý ako nominant SaS po voľbách v roku 2012 skončil na čele Sociálnej poisťovne a o necelý rok prijal ponuku Penty na vedenie jej siete nemocníc Svet zdravia. Vlani prebral vedenie zváračského ústavu.

„Rozhodnutie vedenia ministerstva nás prirodzene teší. Hlavná budova na Račianskej ulici bude komplexne zrekonštruovaná podľa potrieb ministerstva. Prvým cieľom rekonštrukcie bude dosiahnutie štandardu, ktorý požaduje ministerstvo spravodlivosti, a druhým je snaha zachovať ráz budovy, ktorá je v štýle art deco a pre väčšinu Bratislavčanov je známa ako jedna z dominánt tejto časti mesta,“ povedal pre denník Pravda Lopatka, ktorý potvrdil, že priestory budú pripravené na prevzatie ministerstvom do 12 mesiacov od podpisu zmluvy.

Budovu navrhol jeden z najvýznamnejších slovenských architektov 20. storočia profesor Dušan Kuzma medzi rokmi 1953 a 1956 v štýle art deco. Ide o umelecké hnutie z medzivojnového obdobia, ktoré spájalo charakteristiky funkcionalizmu, kubizmu či nemeckého Bauhausu.

Celkový objem kancelárskych priestorov, ktoré bude využívať ministerstvo, je 10 202 m2, takmer 1 500 m2 je určených pre archívy a skladové priestory. Výskumný ústav ponúkol tiež 100 parkovacích miest s možnosťou rozšírenia o ďalších 100.

Minister ešte v lete odmietol najlepšie ponuky od spoločností J&T a Penta, ktoré vzišli z prvého kola súťaže. Odôvodnil to tým, že finančné skupiny nemajú u verejnosti dôveru a dobré meno. V utorok prezradil, že víťazná ponuka bodovala najmä z ekonomických dôvodov. „Bola to finančne najvýhodnejšia ponuka,“ ubezpečil Gál. S čím prišli ostatní, to nekonkretizoval. „Zmluva s víťazom bude zverejnená, pretože až vtedy bude platná. Ale na zverejnenie ostatných ponúk nemám oprávnenie,“ odôvodnil minister.

V tom, že mu prekážala povesť spoločnosti Penta a nakoniec sa rozhodol pre budovu jedného z jej bývalých investičných riaditeľov, problém nevidí. „To, že pán Brodňan niekde pôsobil, som neriešil. Dôležité pre mňa bolo, aká je tá ponuka výhodná, to bol základ,“ doplnil minister.

Súťaž, ktorú vyhlásila ešte Gálova predchodkyňa Lucia Žitňanská vlani v júli, bola ukončená v polovici apríla tohto roku. Z nej vyšli dve najlepšie alternatívy – budova Westend Court od J&T, ktorá stojí na bratislavskej Patrónke, a časť komplexu Digital park od Penty v mestskej časti Petržalka. Minister sa rozhodol s nimi zmluvu nepodpísať a súťažiacich požiadal o opätovné predloženie ponúk, nakoniec sa vo finále ocitli až štyri alternatívy.

„Rešpektujeme rozhodnutie ministerstva spravodlivosti, aj keď našu ponuku považujeme, aj z pohľadu kvality a ceny, za veľmi výhodnú,“ poznamenal o výsledku hovorca spoločnosti Penta Investments Gabriel Tóth. Detaily ponuky neuviedol.

J&T dostala stručné oznámenie o neúspešnosti minulý piatok. „Samozrejme, že nás to mrzí. Tomuto obchodnému prípadu sme sa venovali poctivo a seriózne viac ako rok. Naviac nás mrzí spôsob, na základe ktorého nebol vybratý víťaz z dvoch najvýhodnejších ponúk v ,prvom‘ kole,“ reagovala hovorkyňa J&T Real Estate Daniela Stričková.

Stričková vyjadrila isté pochybnosti o víťaznej budove Výskumného ústavu zváračského. „Nevieme, ako táto budova dopadla v ,prvom‘ kole súťaže, keďže nebola vyhodnotená medzi dvomi najvýhodnejšími ponukami. Zároveň ani nepoznáme dôvody, prečo nebola vyhodnotená ako jedna z dvoch najlepších. Na základe podmienok súťaže vieme, že tento objekt dnes v žiadnom prípade nemôže spĺňať technické požiadavky ministerstva a bude musieť prejsť rozsiahlou rekonštrukciou vrátane povoľovacieho procesu k tejto rekonštrukcii,“ zdôraznila Stričková.

Ministerstvo dnes sídli na Župnom námestí v spoločných priestoroch s Najvyšším súdom. V stavbe dimenzovanej pre tristo osôb ich dnes pracuje zhruba 600, čo obom inštitúciám znepríjemňuje ži­vot.

„Vítam rozhodnutie ministra spravodlivosti Gábora Gála, ktorý po dlhom čase skutočne vyrieši dlhodobo nevyhovujúcu situáciu oboch inštitúcií. Som zároveň rada, že moja snaha získať pre Najvyšší súd po prvý raz v histórii vlastné sídlo, a teda kvalitnejšie podmienky pre výkon súdnictva, sa stane realitou,“ reagovala šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.

Po odsťahovaní ministerstva plánujú začať s rekonštrukciou budovy na Župnom námestí. Na prvú fázu opráv kancelária súdu v aktuálnom rozpočte vyčlenila viac ako tri milióny eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Gábor Gál