Troch obžalovaných odsúdili za prípravu vraždy bratislavského bosa Čongrádyho

Trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave v utorok právoplatne odsúdil trojicu obžalovaných - Petra Holáňa, Dušana Šurinu a Sergeja Miňajlenka za prípravu vraždy bosa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho z roku 2004 na vysoké tresty odňatia slobody. Odvolací súd tak potvrdil v utorok rozsudok Okresného súdu Bratislava I z februára tohto roka.

11.09.2018 14:04 , aktualizované: 16:05
debata

„Krajský súd v Bratislave o odvolaní obžalovaných, ako aj o odvolaní prokurátora rozhodol tak, že ich zamietol. Odvolací súd sa stotožnil so skutkovými a právnymi závermi uvedenými v rozsudku Okresného súdu Bratislava I zo dňa 21. februára 2018,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Utorkové verejné zasadnutie sa uskutočnilo za prísnych bezpečnostných opatrení, trvalo približne päť hodín.

Okresný súd Bratislava I vo februári tohto roku Sergeja Miňajlenka odsúdil na výnimočný trest vo výške 23 rokov. Odpykať by si ho mal vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Petra Holáňa trojčlenný senát odsúdil na súhrnný výnimočný trest 18 rokov odňatia slobody a Dušana Šurinu na päťročný trest odňatia slobody. Tiež by mali sedieť v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Čo sa týka Petra Holáňa, súd vtedy zrušil predchádzajúce rozsudky v iných kauzách. Rozsudok nebol právoplatný, keďže trojica odsúdených podala odvolanie.

Čongrádyho zavraždili v roku 2004 na Pečnianskej ulici v Bratislave za bieleho dňa. Jeho smrť mali neúspešne pripravovať už v roku 1999. Pred súdom stála pätica mužov. V prípade dokázania viny im hrozil až výnimočný trest. Peter Holáň bol dlhšie na úteku a zadržali ho v Rumunsku. Je bratom zavraždeného kysuckého bosa Milana H., známeho pod prezývkou Gorila.

V tejto kauze nejde o prvý proces. Priami vykonávatelia vraždy sa v roku 2014 dohodli s prokurátorom a uzavreli dohodu o vine a treste. Ivan Beňo, ktorý strelcov koordinoval, dostal 15-ročný trest, strelec a svedok Peter Kopera o tri mesiace menej a jeho komplic Vladimír Smetana 14 rokov.

Čongrádyho zavraždili pred pizzeriou. Zasiahli ho do hlavy a rôznych častí tela 24 ranami, na následky ktorých na mieste činu zomrel. Bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov, vplyvných osôb skupiny sýkorovcov, po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru. Vyrastal v detskom domove a v skupine mal na starosti najmä jej ekonomickú časť. Začínal ako vekslák.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Čongrády #odvolací súd #pojednávanie