Parlament prelomil veto prezidenta Kisku k odposluchom

Okruh výnimiek zo sprístupňovania súdnych rozhodnutí sa rozšíri, a to napriek nesúhlasu prezidenta SR Andreja Kisku. Hlava štátu vetovala novelu zákona o súdoch, poslanci Národnej rady SR však v utorok jeho argumenty odmietli a 80 hlasmi opätovne schválili právnu normu.

11.09.2018 17:39
debata (8)

Novela podľa Kisku významne obmedzuje verejnú kontrolu súdnych rozhodnutí. Zákon vrátil späť do NR SR a poslancom navrhol, aby ho neprijali ako celok, keďže jeho obsah je podľa neho v rozpore s princípmi právneho štátu.

Právna norma má zaviesť výnimku z plošného sprístupňovania všetkých súdnych rozhodnutí, a to práve vo vzťahu k súhlasom súdu s poskytnutím údajov tvoriacich predmet telekomunikačného tajomstva, súhlasom na použitie informačno-technických prostriedkov a príkazov súdu vydávaných podľa Trestného poriadku.

Právnu normu narýchlo pripravilo ministerstvo spravodlivosti a nebola ani v medzirezortnom pripomienkovaní. Minister Gábor Gál (Most-Híd) to vysvetľoval tým, že ide o mimoriadnu okolnosť a bola ohrozená bezpečnosť krajiny. „Aplikačná prax sa zmenila narýchlo, vytvoril sa precedens, na ktorý sme museli reagovať,“ uviedol ešte v apríli Gál.

Súčasná právna úprava hovorí, že niet zákonnej možnosti nesprístupniť rozhodnutia súdov o odposluchoch. „Tento stav je z hľadiska potreby chrániť bezpečnostné záujmy Slovenskej republiky a riadny priebeh trestného konania neprijateľný,“ konštatuje ministerstvo v materiáli.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Andrej Kiska #novela zákona o súdoch