Vláda súhlasila s protokolom k Dohovoru OSN proti mučeniu a trestaniu

S podpisom Opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu s výhradou ratifikácie, ktorý predložil rezort spravodlivosti, v stredu súhlasila vláda.

12.09.2018 11:13
debata (2)

Opčný protokol bol otvorený na podpis 4. februára 2003. Protokol je otvorený pre podpis a ratifikáciu v hlavnom sídle OSN v New Yorku. „SR ako zmluvná strana Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu je povinná prijať zákonodarné, správne, súdne a iné opatrenia na predchádzanie zlému zaobchádzaniu,“ uvádza sa v predkladanom materiáli.

Vzhľadom na to, že SR pristúpila k dohovoru, jeho implementáciu vládou SR bude monitorovať Výbor OSN proti mučeniu (CAT). Cieľom protokolu je zaviesť systém pravidelných prehliadok nezávislými medzinárodnými a národnými orgánmi na miestach, kde sa nachádzajú osoby zbavené osobnej slobody na základe rozhodnutia štátneho orgánu alebo na jeho podnet alebo s jeho schválením či súhlasom s cieľom predchádzať mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

Pridanou hodnotou opčného protokolu je, že zavádza dvojpilierový systém kontroly zaobchádzania s osobami pozbavenými slobody. Na vnútroštátnej úrovni v podobe národného preventívneho mechanizmu a na medzinárodnej úrovni v podobe Podvýboru na predchádzanie mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #protokol #mučenie väzňov