Novela zákona neposkytuje základ pre transformáciu akadémie na verejnú výskumnu inštitúciu, tvrdí SAV

SAV žiada parlamentný výbor pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport pod vedením Ľubomíra Petráka, aby urýchlene konal, aby sa mohlo predísť škodám, ktoré zo súčasnej situácie nastanú.

12.09.2018 12:14
sav Foto: ,
Slovenská akadémia vied.
debata (3)

Novela zákona o Slovenskej akadémii vied (SAV) neposkytuje základ pre dokončenie transformácie akadémie na verejnú výskumnú inštitúciu. Tvrdí to SAV s tým, že „túto novelu treba novelizovať, pretože postup, ktorý nám ukladá, nie je možné v praxi vykonať. Neposkytuje základ pre dokončenie transformácie. Jednoduchou novelizáciou je ešte stále možné dosiahnuť, aby sa transformácia dokončila bez nezvratných škôd, ktoré by boli dôsledkom nového zakladania ústavov SAV“. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa akadémie Monika Hucáková, SAV si ctí zákon a preto rešpektuje utorkové prelomenie veta prezidenta poslancami parlamentu. Ďalšie nevyhnutné kroky však teraz musí urobiť parlament, tak, aby minimalizoval škody, ktoré z jeho utorkového rozhodnutia vyplývajú.

SAV žiada parlamentný výbor pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport pod vedením Ľubomíra Petráka, aby urýchlene konal, aby sa mohlo predísť škodám, ktoré zo súčasnej situácie nastanú. „Utorkové prelomenie veta prezidenta a prijatie novely znamená zastavenie transformácie, pričom postup podľa novely by znamenal zrušenie 47 ústavov SAV, zastavenie ich činnosti v zániku všetkých povolení nevyhnutných na ich činnosť a fakticky by viedol k zániku inštitúcie. Následné zakladanie nanovo je nepredstaviteľný proces s množstvom nepredvídateľných následkov. Do konca roka sa takto nariadené znovuzaloženie ani nedá stihnúť tak, ako to novela prikazuje,“ tvrdí akadémia.

Podľa SAV je rozhodnutie poslancov, ktorí hlasovali za prelomenie veta prezidenta, schválenie postupu ministerky školstva Martiny Lubyovej. "A to aj napriek tomu, že tento postup Generálna prokuratúra SR označila ako protiprávnu nečinnosť v procese transformácie a vyzvala na konanie a zastavenie prieťahov. Prokuratúra zároveň konštatovala viacnásobné porušenie práv SAV, porušenie základných princípov dobrej správy, okrem iného princíp rovnosti, nestrannosti, právnej istoty a úzkej súčinnosti s účastníkmi konania,“ uzavrela SAV.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #novela zákona #Akadémia