Opozícia žiada okamžité odvolanie Imreczeho a Makóa z finančnej správy

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veroniky Remišovej je jasné, že sa Slovensko podieľalo na podvode s clami, ale dodnes sa nevie, či bolo začaté vyšetrovanie, či bola vyvodená zodpovednosť a či bol niekto potrestaný.

12.09.2018 13:17
Imrecze Foto: ,
Prezident Finančnej správy SR František Imrecze.
debata (2)

Opozícia požaduje okamžité odvolanie prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho a riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Uviedli to v stredu na tlačovej besede poslanci NR SR za stranu SaS a hnutie OĽaNO s tým, že o problematike hovorili aj s hnutím Sme rodina a ostatnými opozičnými poslancami. Ako uviedli, v prípade, že minister financií Peter Kažimír nezakročí a nespraví kroky v prospech občanov krajiny, budú iniciovať aj jeho odvolanie.

„Situácia je mimoriadne vážna. Každý deň nekonania Slovensku uniká takmer 600 tisíc eur. Podvody s clami boli obnovené v tomto roku po tom, ako OLAF vlani ukončil vyšetrovanie. Kamióny, ktoré denne na juhu Slovenska prúdia, obsahujú textil a obuv z Ázie, len časť z toho skončí na Slovensku a zvyšok ide do iných krajín,“ povedal poslanec za SaS Jozef Rajtár. „Budeme žiadať informácie o tom, ako sa preclievanie vyvíjalo. Čo sa týka našich požiadaviek, žiadali sme odvolať pána Imreczeho a pána Makóa,“ uviedol. Dodal, že za ich pôsobenia sa všetky tieto veci diali, štát bol obratý o veľké peniaze a nezačalo žiadne vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní. „Obaja páni tam nemajú čo hľadať. Pán Imrecze a pán Makó na tlačovej besede zavádzali, protirečili si navzájom a snažili sa situáciu zamotať. Majú čo skrývať,“ dodal Rajtár a podotkol, že opozícia bude postupovať spoločne, aby zastavila masívne podvody, ktoré sa dejú.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veroniky Remišovej je jasné, že sa Slovensko podieľalo na podvode s clami, ale dodnes sa nevie, či bolo začaté vyšetrovanie, či bola vyvodená zodpovednosť a či bol niekto potrestaný. „To, že sa podvod udial, to vyšetril OLAF,“ povedala. Podľa nej výsledky vyšetrovania od OLAF-u dostali orgány činné v trestnom konaní, ale nevieme, čo s tým urobili. „Zatiaľ vyzerá, že vôbec nič. Nemôžeme dopustiť, aby organizovaná skupina okrádala našich občanov o stovky miliónov eur,“ uviedla a podotkla, že odvolanie Imreczeho a Makóa je nutné.

Poslanec za OĽaNO Eduard Heger podotkol, že Slovensko je na chvoste vo výbere daní. „Mnohé krajiny nám závidia, aké máme mechanizmy na boj proti daňovým podvodom, napriek tomu sme na chvoste vo výbere daní, v odhaľovaní daňových podvodov,“ uviedol. Zároveň sa pýtal, či finančná správa nevie, alebo nemá záujem odhaľovať daňové podvody napriek mechanizmom, ktoré máme zavedené.

Podpredseda strany SaS Ľubomír Galko uviedol, že v prípade sú dve kľúčové veci, ktoré je potrebné preveriť. „Či a kedy sa finančná správa obrátila na orgány činné v trestnom konaní a či generálna prokuratúra a NAKA v minulosti konali. Obraciame sa na finančnú správu, aby spracovala a predložila štatistiku všetkých prípadov, na ktoré upozornila a štatistiku požadujeme aj od Policajného zboru a generálnej prokuratúry. Tieto údaje porovnáme,“ uviedol s tým, že opozícia je presvedčená, že je v záujme finančnej správy štatistiku spracovať a poskytnúť. „Ani Policajný zbor a generálna prokuratúra nemajú dôvod kryť nečinnosť finančnej správy,“ dodal Galko, podľa ktorého pokiaľ chce Kažimír vyvolať aspoň čiastočnú dôveru v občanoch, nemôže byť vyšetrovanie za súčinnosti Imreczeho.

Prezident finančnej správy František Imrecze chce riešiť správu OLAF-u hovoriacu o podhodnotených dovozoch ázijského tovaru pri colných konaniach priamo so šéfom OLAF-u. Informoval o tom v utorok s tým, že inicioval stretnutie s vedením tejto organizácie, na ktorom si chce vymeniť názory na výsledky správy a dohodnúť sa na ďalšom postupe vo vzájomnom dialógu. Ten bude podľa Imreczeho trvať určite ešte niekoľko mesiacov. „Budem veľmi aktívny v tom, aby skončil čo najskôr a s čo najlepším výsledkom pre Slovenskú republiku,“ tvrdí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #OĽaNO #František Imrecze #Veronika Remišová #úniky na cle #podvody s clami