Fico dostane ochranku na neurčito

Bývalému premiérovi Robertovi Ficovi zostane ochranka na neurčitú dobu. Požiadal o to rezort vnútra, ktorý mu vyšiel v ústrety. Fico tvrdí, že má na to vážne bezpečnostné dôvody. Podľa odborníka môže ísť o jednu hrozbu či viacero menších. Rozhodnutie expremiéra využívať stranícke auto však nepovažuje za správne.

12.09.2018 13:22 , aktualizované: 18:18
Robert Fico Foto: ,
Bývalý premiér Robert Fico.
debata (377)

„Obdržali sme dôvody, ktoré poukazujú na to, že by mohlo dôjsť k ohrozeniu expremiérovho zdravia a života,“ vyhlásila v stredu šéfka rezortu vnútra Denisa Saková (Smer). O aké dôvody ide, odmietla špecifikovať. „Patria pod určitý stupeň utajenia, preto o nich nemožno hovoriť,“ dodala Saková. Zdôraznila, že nejde o obavy Fica, ale o reálnu hrozbu.

Podľa zákona má bývalý predseda vlády nárok na policajnú ochranu 90 dní po odchode z funkcie. Vo výnimočných situáciách mu môžu kompetentní dobu predĺžiť o ďalšie tri mesiace, čo sa v prípade Fica už raz stalo. Teraz dostane ochranku na dobu neurčitú. „Ak sa však pominú tieto dôvody, požadovanie o ochranu sa ruší. Potenciálne riziko sa bude prehodnocovať na mesačnej báze. Teoreticky to môže trvať aj rok či dva,“ skonštatovala Saková, ktorá doplnila, že ochrana nebude sprísnená a Fico sa zriekol používania na to určených áut. Plánuje využívať výlučne autá strany Smer.

Presné informácie o počte policajtov, ktorí budú expremiéra sprevádzať, sú tajné. Vo všeobecnosti ochranku pre ústavných činiteľov tvorí šofér a telesná stráž. Čas, ktorý s ním strávia, sa odvíja od programu politika.

Fico odmietol spresniť, akým hrozbám má čeliť

„Pôjde o špeciálny typ spolupráce s Úradom na ochranu verejných činiteľov,“ spresnil Fico. Podľa neho nejde o nič výnimočné. „Je to typické aj pre iné krajiny, že dlhoročne pôsobiaci premiér, keď skončí vo svojej funkcii, pokračuje v spolupráci s príslušnými úradmi, ak na to existujú bezpečnostné dôvody,“ tvrdí Fico. O aké ide, odmietol spresniť. „Beriem však na vedomie, že sa bude preverovať, či stále tieto bezpečnostné dôvody existujú,“ doložil Fico.

Podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa môže ísť o jednu konkrétnu hrozbu, ktorá sa objavila, alebo súbor viacerých menších, ktoré spolu vytvárajú väčšie riziko. „Môžeme len špekulovať, o aké informácie ide, ale predpokladám, že sa Úrad na ochranu verejných činiteľov oboznámil s nejakou operatívnou správou, že bývalému premiérovi hrozí bezprostredné riziko, a preto to vyhodnotili tak, že je potrebné ponechať ochranku,“ mieni Naď. Môže za tým stáť vyhrážanie sa či anonymné listy. „Viem si predstaviť, že sa ako bývalý premiér môže cítiť byť ohrozený, že na neho môžu takto ľudia reagovať. Bolo by však veľmi zlé, keby sa z toho stal úzus, že budú až zneužívané výhody, ktoré z funkcií pramenia,“ upozornil Naď.

Využívanie straníckych alebo súkromných áut nepovažuje za správne. „Som presvedčený o tom, že ak má mať niekto zabezpečenú ochranu, tak by to malo byť komplexné, teda aj vrátane na to určených vozidiel. Dávať súkromné autá je nesystémové a v zahraničí ťažko predstaviteľné,“ uzavrel odborník.

© Autorské práva vyhradené

377 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ochrana #Denisa Saková