Nová voľba policajného prezidenta sa zasekla

Zdá sa, že premiér Peter Pellegrini (Smer) bol počas víkendu v televíznych diskusiách prehnane optimistický, keď vyhlásil, že vláda v stredu prerokuje spôsob voľby nového policajného prezidenta. Materiál v programe nebol.

12.09.2018 13:28 , aktualizované: 18:46
Denisa Saková Foto: ,
Ministerka vnútra Denisa Saková.
debata (3)

Novelu zákona o Policajnom zbore, ktorá upravuje výber, vymenovanie a odvolávanie policajného prezidenta, pred troma týždňami na vláde zablokovala SNS, lebo sa jej nepáčilo sedemročné funkčné obdobie šéfa polície. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) ustúpila a pripravila návrh bez uvedenia lehoty. Premiér cez víkend avizoval, že na vláde príde k zhode. Nestalo sa tak.

„Dôvodom bola utorňajšia koaličná rada, ktorá posledné znenie zákona, ktorý sme pripravili, neschválila, resp. tam nepanuje úplný konsenzus,“ vysvetlila v stredu Saková. Podľa nej problém pretrváva v bode, ktorý sa týka funkčného obdobia. Napriek tomu je ministerka presvedčená, že novelu vláda čoskoro schváli a v parlamente bude už o mesiac. „Určite sa o tejto téme bude hovoriť na budúcich koaličných radách, pretože máme, a hlavne ja mám záväzok, aby sme tento zákon stihli predložiť na októbrovú schôdzu Národnej rady,“ avizovala Saková.

Saková nepovedala, kto bol proti jej novele

Ministerka sa však nechcela vyjadrovať k otázke, ktorý z koaličných partnerov bol proti jej novele. „SNS nič neblokuje, prebiehajú rokovania o celkovej zmene zákona,“ reagovala hovorkyňa národniarov Zuzana Škopcová.

„Keďže je to citlivá záležitosť, treba sa usilovať o to, aby sme nešli na rokovanie parlamentu s rizikom. Aby potom nevznikli nejaké diskusie, ktoré by mohli rozvrátiť koncepciu, za ktorou by mala koalícia po schválení vo vláde stáť,“ uviedol podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Podľa Bugára je problém v dĺžke funkčného obdobia

Predseda vládneho Mostu – Híd Béla Bugár hovorí, že problém je stále v dĺžke funkčného obdobia. „My tvrdíme, že obdobie budúceho prezidenta má fakticky vykryť dve vlády, začne za tejto vlády a skončí za budúcej, a tým pádom sa zabezpečí jeho nezávislosť. Otázka je, či na štyri roky, na sedem alebo na koľko. Dohoda je, že na ďalšej vláde to bude,“ doplnil Bugár.

Posledný návrh Sakovej novely zákona počíta s tým, že policajného prezidenta bude na neobmedzené funkčné obdobie vymenúvať aj naďalej minister vnútra, ale až po tom, čo prejde výberovým konaním a s odporúčaním aspoň dvoch tretín členov parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #policajný prezident #Denisa Saková