Nová liečba dáva nádej pre pacientov s pľúcnou embóliou

Šance na prežitie pre pacientov s akútnou masívnou embóliou pľúc sa zvýšia. Novou metódou dokážu lekári z Fakultnej nemocnice v Trnave odstrániť krvné zrazeniny priamo z pľúcnych ciev a zachrániť tak aj kriticky chorých. "Endovaskulárna liečba je nová nádej pre tých, u ktorých nezaberú lieky," zdôraznil kardiológ internej kliniky Daniel Čambál. Nový postup chcú lekári ponúknuť aj ďalším nemocniciam.

13.09.2018 15:00
trnava, nemocnica, plucna embolia, Daniel... Foto: ,
Primár rádiologickej kliniky Andrej Klepanec (vľavo) a kardiológ internej kliniky Daniel Čambál predstavujú novú metódu zákroku proti akútnej pľúcnej embólii.
debata

Ročne na Slovensku pľúcna embólia postihne päť- až desaťtisíc ľudí. V súčasnosti liečba spočíva v rozpúšťaní zrazeniny pomocou liekov. „U niektorých, najmä u kriticky chorých môže byť neskoro, kým nastúpi efekt liečby. Čas je často rozhodujúci, či človek prežije, alebo nie,“ upozorňuje Čambál.

Novým spôsobom liečby sa trnavským lekárom v lete podarilo zachrániť dvoch pacientov s akútnou masívnou pľúcnou embóliou. „Priamo zo srdca a pľúcnych ciev sme odstránili krvné zrazeniny. Tak došlo k obnoveniu činnosti srdca a zlepšeniu prietoku krvi, čiže k záchrane života,“ opísal Andrej Klepanec, primár rádiologickej kliniky.

Nová liečba predstavuje nádej asi pre päť percent pacientov s pľúcnou embóliou. „Postup môžeme využiť pri tejto skupine ľudí, pretože ide o kriticky chorých pacientov,“ spresnil Klepanec.

Akútna masívna pľúcna embólia u kriticky chorých pacientov je ochorenie, kde úmrtnosť dosahuje 30 až 50 percent. „Pri pľúcnej embólii dochádza k zaneseniu krvnej zrazeniny do pľúc, kde sa upchávajú cievy. Srdiečko sa preťažuje, rastie v ňom tlak. Potom nedokáže pumpovať krv do pľúc a v najťažších prípadoch dochádza k jeho zlyhávaniu a smrti,“ vysvetľuje Čambál. Srdce sa preťaží, pretože tlačí krv do ciev, ktoré sú uzavreté. „Potrebujeme čo najskôr otvoriť prietok krvi, aby sme vytvorili ventil pre srdce,“ dodáva kardiológ.

Na najťažšie prípady však často lieky na rozpustenie krvných zrazenín nestačia. Po novom lekári zavedú cez malý vpich v slabine špeciálne katétre, čiže hadičky. Za pomoci röntgenu sa nimi lekári dostanú do srdca a pľúcnych ciev. „Pomocou kontrastnej látky, ktorú tam vstrekneme, vidíme krvné riečisko a nájdeme upchaté miesta. Následne zavedieme mikrokatéter a zrazeniny postupne akoby vysajeme,“ priblížil primár Klepanec. Operácia trvá približne pol hodiny, v závislosti od počtu zrazenín. Podobný postup lekári využívajú aj pri akútnej cievnej mozgovej príhode. „Hovoríme už o život zachraňujúcom výkone, ide teda o poslednú možnosť,“ konštatuje Čambál.

Táto metóda sa využíva okrem Trnavy aj v iných vysoko špecializovaných centrách na Slovensku. „Liečbu chceme ponúknuť aj ďalším nemocniciam, pretože pacient sa do kritického štádia môže dostať aj z ľahkej formy pľúcnej embólie,“ naznačil Klepanec. Lekári tak chcú rozbehnúť spoluprácu s ďalšími nemocnicami v rámci kraja. Pripravujú preto odborný seminár. "Chceme, aby kolegovia vedeli, že dokážeme pomôcť aj pacientom, kde nestačí medikamentózna liečba. Ak bolo dosť času, poslali sme doteraz pacienta na vyššie pracovisko. Niekedy však išlo o tak ťažký a rýchly priebeh, že prevoz nebol možný. V súčasnosti vieme poskytnúť túto život zachraňujúcu liečbu aj v našej nemocnici, " objasnil Čambál. Nová metóda tak môže zachrániť desiatky životov.

Na novej liečbe sa podieľajú viaceré oddelenia nemocnice. Ide o spoluprácu medzi urgentným príjmom, internou klinikou, klinikou anestéziológie a intenzívnej medicíny a rádiologickou klinikou. Nemocnica tak nadviazala na iné akútne endovaskulárne programy, ako je napríklad endovaskulárna liečba pacientov s akútnou cievnou mozgovou príhodou. „Tam Trnava patrí medzi najväčšie centrá liečby tohto život ohrozujúceho ochorenia na Slovensku,“ uzavrel Daniel Žitňan, generálny riaditeľ nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pľúcna embólia #Daniel Čambál #Fakultná nemocnica v Trnave