Bez darov a bez výhod. Poslanci sa budú musieť držať etického kódexu

Jarmok, niekedy divadlo, ale aj vážne extrémistické a nenávistné slová. Toto je realita v dnešnej Národnej rade. Zmeniť by ju mal etický kódex poslanca, ktorý určuje zásady správania našich zákonodarcov. Okrajovo sa tiež dotýka problematiky prijímania darov, klientelizmu či lobizmu. Mal by platiť pre tri krajiny, okrem Slovenska pre Rakúsko a Česko. Či kódex uspeje a zmení tvár parlamentu, to si dnes nik netrúfa odhadnúť.

13.09.2018 10:38 , aktualizované: 19:21
parlament, NRSR Foto: ,
Rokovať sa o etickom kódexe bude na októbrovej schôdzi, platiť by mohol od Nového roka. Na jeho schválenie stačí nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov.
debata (6)

„Keby ste boli 1. septembra na Deň Ústavy v parlamente, zistili by ste, že niektorí poslanci si z tejto ustanovizne robia normálne jarmok. Robia tu zmrzlinu, ktorú potom rozdávajú. Minulý rok zas ponúkali chlieb s masťou a cibuľou,“ opísal predseda koaličného Mostu-Híd Béla Bugár, ktorý s nápadom etického kódexu súhlasí. Podľa neho je určite nutné aj to, aby poslanec vedel, ako sa má správať a obliekať. „Hlavne aby vedel, či môže, alebo nemôže používať slová, ktoré hraničia so xenofóbiou či fašistickými názormi,“ zdôraznil Bugár.

Oveľa vážnejšie ako samotný „jarmočný syndróm“ je, že slovník parlamentu sa zradikalizoval. Môžu za to kotlebovci, ktorých príspevky bývajú plné nenávistných prejavov k iným rasám či menšinám. Snahy vyvolať okolo debaty šou a roztržky sú zase typické pre lídra OĽaNO Igora Matoviča.

Dankova iniciatíva

Iniciatíva zaviesť zásady etiky vyšla od šéfa Národnej rady Andreja Danka (SNS). „Dospeli sme k dokumentu, ktorý má upravovať správanie poslanca. Národná rada reaguje na požiadavky spoločnosti sprísniť nároky na správanie poslancov,“ vyhlásil kancelár parlamentu Daniel Guspan.

Návrh kódexu poslanci prijmú formou uznesenia, čo znamená, že nebude mať charakter všeobecne záväzného predpisu, ako majú zákony, a bude platiť len v rámci Národnej rady. Rokovať sa o ňom bude na októbrovej schôdzi, platiť by mohol od Nového roka. Na jeho schválenie stačí nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov.

„Kódex by platil pre slovenský, český a rakúsky parlament. Každý štát by si ho následne implementoval,“ uviedol Danko. Bugár ale upozornil, že návrh je stále vo vývoji. „Budú ho tvoriť tri krajiny. Uvidíme, aký výsledok prinesú spoločné rokovania. Predpokladám, že do októbra bude aspoň nejaká výmena názorov,“ očakáva Bugár.

Zásady správania aj systém prijímania darov

Návrh kancelárie parlamentu, ktorý má denník Pravda k dispozícii, má necelé tri strany. „Prvou časťou sú etické zásady správania poslancov a druhou systém prijímania darov a ich evidencia,“ priblížil Guspan. Návrh bol pripravený na základe odporúčaní prijatých Skupinou štátov proti korupcii (GRECO), medzi nimi bolo zvyšovanie transparentnosti legislatívneho procesu aj v súvislosti s lobizmom a riešenie problematiky majetkových priznaní.

Poslanec by sa mal podľa tohto materiálu správať slušne, dôstojne reprezentovať svojich kolegov, občanov aj republiku. V Národnej rade sa má vyhýbať nedôstojným slovám, hádkam, bitkám či prejavom podporujúcim násilné činy, netoleranciu a diskrimináciu. Financie na výkon svojej funkcie nesmie zneužívať na osobné účely, dary nad 100 eur od inej ako blízkej osoby bude musieť nahlásiť parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Za porušenie pravidiel hrozí disciplinárne konanie a pokuta 500 eur, vyrubí ju mandátový a imunitný výbor. Členom tohto výboru je aj podpredseda klubu Smer Miroslav Číž, ktorý sa v minulom volebnom období sám podieľal na príprave podobného materiálu. Či bude mať výbor s disciplinárkami veľa práce, zatiaľ odhadnúť nevie.

„Ide o to, či sa výbor bude zaoberať disciplinárnym poriadkom, prípadne či sa do kódexu zapracujú sankcie vyššej majetkovej povahy, možno aj desaťtisíc eur, za hrubé neetické konanie. Ako celý návrh skončí a čo s ním bude ďalej, uvidíme, bude to záležať aj od predsedu parlamentu,“ reagoval Číž, ktorý očakáva, že ku kódexu sa dostanú na najbližšom zasadaní výboru.

Podľa Matoviča rieši Danko nepodstatné veci

Koaliční poslanci dúfajú, že etická norma do parlamentu prinesie kultúrnejšiu atmosféru, opoziční zas tvrdia, že vôbec nič nerieši, a žiadajú zákon o lobingu. Podporu však nevylučujú. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič si myslí, že Danko svojím návrhom rieši nepodstatné veci, ktoré nemá akým spôsobom odkontrolovať. „Pre mňa by bolo oveľa dôležitejšie, aby tam bolo napísané, že poslancom nemôže byť človek, ktorý nevyplatil mzdy svojim zamestnancom, ako to urobil Andrej Danko so svojimi 200 zamestnancami v spoločnosti, ktorú so svojím otcom sprivatizoval,“ zdôraznil Matovič, ktorý chce ešte počkať na finálne znenie návrhu.

SaS považuje kódex za nedostatočný

Opozičná strana SaS prijala návrh s rezervou. „Osobne sa domnievam, že iniciatíva s etickým kódexom, tak ako je aktuálne navrhnutý, je nedostatočná, a teda zbytočná. Dobré by bolo, ak by etický kódex bol súčasťou komplexnej legislatívy o lobingu, ktorá je bežnou súčasťou právneho poriadku civilizovaných krajín,“ myslí si poslanec za SaS Martin Klus, ktorý pripomína, že zákon o lobingu na rozdiel od Slovenska prijalo napríklad Poľsko už v roku 2004. Etický kódex poslancov podľa Klusa nemá šancu nahradiť zákon o lobingu. Poslanci tejto opozičnej strany v najbližších dňoch rozhodnú, ako sa ku kódexu postavia pri hlasovaní. „Na klube si určite položíme otázku, či je lepšie aspoň toto, ako vôbec nič,“ naznačil Klus.

„K prvej časti nemám výhrady, pretože sú to veci, ktoré by mali byť pre poslanca prirodzené. Druhá časť venovaná financiám a darom mi pripadá ako v praxi nevykonateľná. Čo je to dar nad 100 eur, kto ho ohodnotí, kto zaplatí znalca?“ pýta sa Peter Pčolinský zo strany Sme rodina, ktorý kódex v takejto forme označil za plátanie dier bez hlavy a päty. Vie si však predstaviť, že návrh podporia.

Čo navrhuje etický kódex pre poslancov

  • konať v súlade s hodnotami demokratickej spoločnosti, ústavy a zákonov
  • rešpektovať národnostné a občianske práva
  • nepoužívať prejavy podporujúce násilie, netoleranciu a diskrimináciu
  • rešpektovať kolegiálne vzťahy medzi poslancami
  • vyhýbať sa hádkam a bitkám
  • nezneužívať funkciu na osobný prospech
  • vyhýbať sa situáciám vedúcim ku klientelizmu a korupcii
  • neprijímať peniaze, dary ani výhody za hlasovanie
  • oznámiť dary v hodnote nad 100 eur mimo darov od svojich blízkych
Zdroj: Návrh etického kódexu poslanca NR SR

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že toto nie je najsprávnejšia cesta k zlepšeniu politickej kultúry. „Politická kultúra sa nedá zlepšiť direktívne, je to záležitosť toho, s čím človek do politiky ide. Na to by mali byť voliči. Tí si vyberajú človeka, o ktorom vedia, že sa bude správať slušne a svoju funkciu nebude zneužívať,“ hovorí Koziak. Návrh na priznávanie darov však schvaľuje, keďže prináša istú kontrolu a transparentnosť. Spolupráca s rakúskym a českým parlamentom podľa neho zvýrazňuje symbolickú hodnotu kódexu. „Je to symbolická vec, od ktorej nemožno očakávať zlepšenie morálky poslancov,“ domnieva sa Koziak.

Poslanci sa témou etického kódexu zaoberali aj v predchádzajúcom volebnom období. Vládna strana Smer ho vtedy zamýšľala ako súčasť novely rokovacieho poriadku, pre kritiku opozície ho nakoniec stiahla. Poslancom ukladal slušné správanie, povinnosť rešpektovať dobré mravy, neprijímať dary z titulu funkcie a zdržať sa prejavov, ktoré narúšajú osobnú dôstojnosť iných poslancov. Tento kódex sa venoval tiež stretnutiam poslancov s lobistami a možným roztržkám v parlamente.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #etický kódex poslancov NR SR #SASKA