Psychológovia budú k dispozícii onkologickým pacientom

Súčasťou onkologickej liečby bude aj pomoc psychológov. Informoval o tom portál vZdravotnictve.sk odvolávajúc sa na informácie ministerstva zdravotníctva. Rezort pripravuje komplexne sumárny posun v onkologickej liečbe a prístupu k pacientom prostredníctvom Národného onkologického programu, uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

13.09.2018 11:54
debata

„Národný onkologický program počíta aj s tým, že na onkologických oddeleniach bude prítomný aj psychológ, ktorý bude pomáhať pacientom vyrovnať sa s ťažkým ochorením a zaujať postoj úspešnej liečby, nakoľko psychika pacienta má významnú úlohu pri liečbe nielen onkologických ochorení,“ dodala.

Slovenské nemocnice v rámci zdravotnej starostlivosti v súčasnosti štandardne neponúkajú pomoc psychológa. Ako povedala výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová, psychológovia sa nájdu vo veľkých onkologických ústavoch, ale nie už v menších nemocniciach.

Liga proti rakovine preto prevádzkuje sieť 22 psychológov v slovenských nemocniciach. Liga preto požiadala ministerstvo zdravotníctva, aby sa psychológ stal súčasťou interdiscipli­nárnych tímov v nemocniciach. Poskytovali by tak pacientom všestrannú starostlivosť, nielen liečebnú, ale aj psychologickú.

debata chyba
Viac na túto tému: #pacienti #onkologické ochorenia #psychológovia