Po chladnejšom víkende sa opäť vrátia tropické teploty

Po sérii dní s tropickými teplotami nás cez víkend schladí studený zvlnený front. Potom sa však v plnej paráde opäť ukáže leto. Na tridsiatky sa môžeme tešiť v druhej polovici budúceho týždňa.

14.09.2018 14:00
pocasie, teplo, Foto: ,
Po chladnejšom víkende nás opäť čaká skutočne letné počasie.
debata (4)

V stredu, vo štvrtok a aj v piatok sa najmä v južnej časti Slovenska vyskytli teploty nad tridsať stupňov. Podľa klimatológa Pavla Faška je zvláštne, aby sme v polovici septembra zaznamenali trópy tri dni po sebe.

„Takéto horúce septembrové série sa síce vyskytovali aj v minulosti, no skôr hneď na začiatku mesiaca. Na druhej strane treba povedať, že v posledných rokoch to nie je až taký zriedkavý jav, čo možno pripísať klimatickým zmenám,“ vysvetľuje Faško.

Uplynulá streda bola prvým dňom zo série tropických dní. Najvyššiu teplotu vzduchu, 30,5 stupňa, namerali na meteorologickej stanice Bratislava-letisko. V Žihárci namerali v stredu 30,4 a v Kuchyni na letisku 30,3 stupňa. Nejde však o historický rekord. Ten sa podľa Faška k dátumu 12. september viaže k roku 2016, keď v Dudinciach dosiahla maximálna denná teplota 32,4 stupňa. V Bratislave na letisku tento týždeň v stredu namerali 30,5 stupňa, pred dvomi rokmi 31,4 stupňa.

Víkend, ktorý máme pred sebou, už tropický nebude. „V piatok začne počasie ovplyvňovať zvlnený studený front od západu, pri ktorom sa ochladí. Pomaly bude postupovať smerom na východ a so sebou prinesie prehánky, miestami búrky,“ upozorňuje klimatológ. Ochladenie však nebude dlhé, už od nedele začnú teploty opäť stúpať, pretože počasie bude ovplyvňovať teplý vzduch od západu.

„Dokonca tak, že bude opäť horúco. V druhej polovici týždňa teploty opäť stúpnu na tropických tridsať stupňov. Teplo bude také výrazné, že aj v oblasti okolo Tatranskej Lomnice bude okolo dvadsať stupňov,“ zdôraznil Faško, ktorý budúcotýždňové teplo označuje za extrémne. Tohtoročný september môže patriť k najteplejším v histórii meteorologických meraní. Potvrdzuje to aj Faško. Ako príklad uvádza Hurbanovo, kde od roku 1951 najvyššiu priemernú septembrovú teplotu namerali v roku 1999 – dosiahla 18,7 stupňa. Takú istú hodnotu namerali pred dvoma rokmi aj v Bratislave na letisku.

„Ak berieme do úvahy stanicu v Hurbanove a tridsaťročné ucelené obdobie od roku 1981 do roku 2010, tak priemerná septembrová hodnota teploty vzduchu tam dosahovala 15,8 stupňa. V posledných rokoch však boli priemerné teploty na bratislavskom letisku vyššie, čo súvisí so zmenou klímy. V roku 2011 bola na úrovni 18,4, v roku 2012 17,7 a v roku 2016 17,9 stupňa,“ informoval klimatológ.

Za prvých dvanásť dní v tohtoročnom septembri sú zatiaľ namerané hodnoty nadpriemerné. Na stanici v Hurbanove dosiahla priemerná teplota vzduchu 19,4, v Bratislave na letisku dokonca 20,4 stupňa. Ak sa aj koncom mesiaca ochladí, priemerné septembrové teploty môžu na niektorých staniciach atakovať historické rekordy.

Ako bude

  • Sobota 15. septembra – Oblačno až zamračené, miestami dážď alebo búrky. Nočné teploty 17 až 12, denné 21 až 26 stupňov.
  • Nedeľa 16. septembra – Jasno až polojasno. Nočné teploty 14 až 9, denné 20 až 25 stupňov.
  • Pondelok 17. septembra – Jasno až polooblačno. Nočné teploty 13 až 8, denné 21 až 27 stupňov.
  • Utorok 18. septembra – Jasno až polojasno. Nočné teploty 14 až 9, denné 23 až 29 stupňov.

zdroj: SHMÚ

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teploty #september