Saková: Slovensko vyšle policajtov do Macedónska aj do Srbska

Slovensko vyšle v tomto roku 60 policajtov do Macedónska a 40 policajtov do Srbska. Na ministerskej konferencii o bezpečnosti a migrácii v rakúskej Viedni to vo štvrtok avizovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). Ďalších viac ako 100 policajtov slúži v misiách agentúry Frontex.

13.09.2018 15:18
vlada, sakova, Foto:
Ministerka vnútra Denisa Saková.
debata (1)

„Slovenská republika víta iniciatívu posilnenia spolupráce s krajinami západného Balkánu. Bezpečnosť a stabilita tohto regiónu priamo ovplyvňujú bezpečnosť Európskej únie,“ povedala Saková. Vlani slúžilo v Srbsku 45 policajtov a v Macedónsku 110.

Priblížila, že momentálne sa zaznamenáva znížený počet nelegálnych migrantov na hlavnej migračnej trase na západnom Balkáne vedúcej zo Srbska do Maďarska či Chorvátska. Zvýšenému tlaku má Európa čeliť na trase cez Albánsko, Čiernu Horu a Bosnu a Hercegovinu, ako aj zo Srbska do Bosny a Hercegoviny. V súvislosti s touto trasou sa podľa rezortu vnútra zaznamenáva stúpajúci trend nelegálnych prekročení grécko-macedónskych hraníc.

Od roku 2014 vyslalo Slovensko do zahraničia viac ako 900 strážcov zákona. Na Slovensku je situácia stabilizovaná, deklarovala Saková. „V porovnaní 1. polroka 2018 s rovnakým obdobím roku 2017 dosiahla celková nelegálna migrácia na území Slovenska takmer rovnakú úroveň,“ dodala. Išlo o 1254, respektíve 1251 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Balkán #policajti #Macedónsko #migranti #Denisa Saková