Slovensko sa neplánuje ospravedlniť krajinám, cez ktoré letel špeciál s uneseným Vietnamcom

V súčasnosti sa Slovensko neplánuje ospravedlniť krajinám, cez ktoré sa uskutočnil prelet vládneho špeciálu, na palube ktorého údajne bol aj unesený vietnamský občan Trinh Xuan Thanh, uviedol v parlamente počas pravidelnej Hodiny otázok minister financií Peter Kažimír (Smer), ktorý zastúpil ministra diplomacie Miroslava Lajčáka.

13.09.2018 15:50
Trinh Xuan Thanh Foto: ,
Trinh Xuan Thanh na súde vo vietnamskom Hanoji.
debata (16)

Otázku položil opozičný poslanec z SaS Martin Klus. „Či a keď, tak kedy a v akej podobe sa Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR plánuje ospravedlniť poľskej strane, prípadne aj ďalším krajinám, cez ktoré sa prelet uskutočnil, za uvedenie do omylu v súvislosti s nepravdivým zdôvodnením preletu z 26. júna 2017: Preprava ministra vnútra Slovenskej republiky s delegáciou na pracovnú cestu do Ruska?“ pýtal sa poslanec.

Šéf rezortu financií v odpovedi uviedol, že ministerstvo zahraničných vecí neuvádzalo partnerov vedome do omylu, napriek tomu proces v kauze podrobne sleduje a keď to bude potrebné, ministerstvo prijme potrebné kroky a opatrenia. „V súčasnosti neplánujeme ospravedlnenie žiadnej z krajín, cez ktoré sa prelet uskutočnil,“ uviedol Kažimír. Minister po otázke Klusa doplnil svoj názor, podľa ktorého vzťahy s inými krajinami má Slovensko na tak vysokej úrovni, že znesú aj nedorozumenia, ktoré neboli vedome spôsobené, bez veľkých formálnych ospravedlnení.

Klus otázku s rovnakou témou položil aj ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer). „Prečo došlo k náhlej zmene v žiadosti z 25. júna 2017 o prelet slovenského vládneho špeciálu ponad Poľsko, kedy sa v tejto ako dôvod uvádza: Preprava ministra pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu, zatiaľ čo v zmenenej žiadosti 26. júna 2017 je dôvod ‚Preprava ministra vnútra Slovenskej republiky s delegácioiu na pracovnú cestu do Ruska‘?“ spýtal sa.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) za neprítomnú ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer) odpovedal, že rezort vnútra môže potvrdiť, že existujú dve žiadosti o prelet slovenského špeciálu ponad Poľsko. Kým v prvej žiadosti bolo uvedené, že ide o ministerský let, prepravu vietnamského ministra pre verejnú bezpečnosť, v druhej žiadosti bolo uvedené, že ide o ministerský let a prepravu vtedajšieho slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer). „Ani jedna žiadosť nevysvetľuje, prečo k zmene došlo, otázku treba adresovať exministrovi Kaliňákovi,“ dodal Žiga za ministerku, ktorá je na zahraničnej pracovnej ceste.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca