Deti musia platiť za smeti, zmena zákona sa nechystá

Ombudsmanka Mária Patakyová je presvedčená, že povinnosť detí platiť za komunálny odpad je v rozpore s ústavou aj s Dohovorom o právach dieťaťa. Ústavný súd má opačný názor. Ministerstvo financií sa zmeniť zákon o smetiach nechystá.

13.09.2018 16:14 , aktualizované: 18:53
Maria Patakyová Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová, sa obrátila na Ústavný súd, aby preskúmal, či je zákon o miestnych daniach a poplatkoch za odvoz komunálneho odpadu v súlade s ústavou.
debata (55)

Patakyová napadla na Ústavnom súde zákon o miestnych daniach a poplatku za komunálne odpady. Ten totiž zaväzuje všetkých, teda aj deti, aby platili za smeti, hoci, ako zdôrazňuje ombudsmanka, práve deti si nemajú ako plniť túto povinnosť. Navyše dlh za smeti ich môže dobehnúť v dospelosti, pretože samospráva má na tieto peniaze nárok.

Ombudsmanka tak reagovala na minuloročnú situáciu v Žiline. Mesto sa odmietaním bezplatnej prepravy detí mestskou hromadnou dopravou snažilo donútiť rodičov, aby vyrovnali dlhy za smeti.

Podľa Ústavného súdu je však zákon o smetiach v súlade s ústavou. Takže naďalej platí, že ak rodičia neplatia za smeti, robia dlžníkov aj zo svojich detí.

Deti nemôžu za svojich rodičov, pridáva sa hovorca Združenia miesta obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. „Robiť z nich touto cestou neplatičov nikam nevedie,“ prízvukuje Kaliňák. Vysvetľuje, že takáto pohľadávka sa uplatňuje exekučne. „Samosprávy stanovujú výšku miestnych daní a poplatkov s prihliadnutím na reálne finančné možnosti platcov a zároveň platobnou disciplínou podmieňujú pomoc v iných oblastiach a pri individuálnych požiadavkách obyvateľov,“ dodáva.

Český súd uznal, že obdobný zákon narušoval práva detí

Ombudsmanka upozorňuje na obdobnú situáciu v Čechách. „Tam súd uznal, že právna úprava viedla k porušovaniu základných práv detí,“ dodáva. Patakyová ešte cituje z rozhodnutia českého Ústavného súdu: „Verejná moc by neplnoletým nemala ukladať povinnosti, ktoré im skomplikujú či znemožnia usporiadať si život podľa vlastnej potreby. Takáto možnosť nie je zachovaná, ak sú neplnoletí do dospelého života vpustení so závažnými dlhmi.“

U nás je to však inak. „Ak rodičia neplatia za svoje deti poplatky za komunálny odpad, v dospelosti im bude naďalej hroziť, že budú čeliť dlhom a exekúcii. Tento stav pritom deti nemôžu nijakým spôsobom ovplyvniť. Štát z nich takto umelo vytvára dlžníkov, ktorými sa stanú v momente, keď dospejú,“ konštatuje Patakyová.

Zisťovali sme, kto môže iniciovať zmenu v zákone o miestnych daniach tak, aby sa deti v konečnom dôsledku nedostali do pozície neplatičov za komunálny odpad. Myšlienka novelizácie nie je celkom nová. V roku 2017 ZMOS inicioval zmeny zákona o miestnych daniach a poplatku. „Legislatívnym procesom prešiel prvým čítaním a potom bol stiahnutý z programu rokovania parlamentu,“ konštatoval Kaliňák.

Poplatok musia platiť všetky fyzické a právnické osoby

S otázkou, či budú iniciovať zmeny v zákone, sme sa obrátili aj na ministerstvo životného prostredia. Odkázali nás na ministerstvo financií. Jeho stanovisko je striktné. „Poplatok za komunálny odpad platia všetky fyzické a právnické osoby, čo nie je v rozpore s Ústavou SR a inými platnými právnymi predpismi. Je na konkrétnom meste, obci, aby upravili svoje verejne záväzné nariadenia tak, aby z benefitu, ktorý chcú občanom ponúknuť, neboli vylúčené konkrétne osoby,“ reagovalo ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #ombudsmanka #Ústavný súd SR #Mária Patakyová