Pellegrini oceňuje prístup rezortu obrany k modernizácii ozbrojených síl

Predseda vlády Peter Pellegrini oceňuje prístup rezortu obrany k modernizácii ozbrojených síl. Ako dnes uviedol na brífingu po návšteve ministerstva, príkladom je napríklad rozhodnutie o nákupe nových stíhačiek F-16.

14.09.2018 13:27
peter pellegrini Foto: ,
Premiér SR Peter Pellegrini.
debata (10)

Rezort podľa Pellegriniho okrem profesionálneho prístupu, ktorý podľa neho ocenila aj americká strana, vyrokoval aj dobré ekonomické podmienky nákupu. Čakajú nás ešte vážne rozhodnutia," povedal s tým, že obnova čaká napríklad radarové systémy alebo pozemnú techniku, vrátane nákupu bojových vozidiel 8×8 a 4×4. Takéto investície do obrany sú podľa predsedu vlády potrebné pre zabezpečenie obrany a ochrany Slovenska a jeho obyvateľov. „SR chce byť dobrým partnerom NATO, ale nerobíme to preto, aby sme boli pekní pred našimi partnermi,“ povedal s tým, že v prípade hrozieb musí byť Slovensko pripravené brániť sa, k čomu má modernizácia prispieť

Uplynulé roky boli podľa predsedu vlády poznačené ekonomickou krízou, preto aj investície do obrany boli v tomto období na nižšej úrovni. "Momentálne sa však Slovensku ekonomicky darí preto je priestor aj na investície do obrany. Tie v tomto roku podľa predsedu vlády predstavujú sumu viac ako miliardu eur. Premiér dodal, že štát počíta aj s postupným zvyšovaním platov profesionálnych vojakov.

Minister obrany Peter Gajdoš zdôraznil, že predsedu vlády na spoločnom rokovaní informoval o pozitívnych trendoch ale aj nedostatkoch. Pripustil, že historicky najväčšia modernizácia ozbrojených bude stáť obrovské množstvo finančných prostriedkov. „Ale zároveň chcem zdôrazniť, že ťažisko je položené na zabezpečenie profesionálnych vojakov s mottom ‚všetko pre vojaka‘,“ dodal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Peter Pellegrini #armáda SR #Peter Gajdoš #stíhačka F-16