Slovenská advokátska komora upozorňuje na podvodníkov

Slovenská advokátska komora (SAK) podala za dva roky viac ako 70 trestných oznámení pre podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného podnikania v prípadoch osôb neoprávnene poskytujúcich právne služby.

14.09.2018 13:42
debata (17)

Tieto osoby zastupovali ľudí v konaniach pred súdmi a políciou alebo v správnych konaniach pred orgánmi štátnej správy. Prípadne poskytovali právne rady prostredníctvom audiotextových čísel so zvýšenou sadzbou či ponúkali vypracovanie zmlúv rôzneho druhu prostredníctvom internetu.

SAK pripomína, že poskytovanie právnych služieb za odmenu bez riadnej, predovšetkým advokátskej licencie je nelegálne a toto konanie môže byť trestným činom. „Na to, aby sa niekto stal advokátom, musí splniť prísne podmienky, ako je vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v odbore právo, päť rokov prípravy na budúce povolanie u iného advokáta (koncipientúra) a zloženie náročnej advokátskej skúšky,“ uviedla hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Každý advokát nesie podľa jej slov disciplinárnu aj hmotnú zodpovednosť za svoju činnosť. „Ak niekomu zle poradia podvodníci, môže osoba prísť o svoje právo alebo majetok bez toho, aby bolo možné niekoho za zlú radu brať na zodpovednosť,“ doplnila Donevová.

„Slovenská advokátska komora zverejňuje zoznam všetkých advokátov. Je to nezávislá samosprávna stavovská organizácia, ktorá pomáha uskutočňovať ústavné právo občanov na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy občanov a právnických osôb v súlade s Ústavou SR a zákonmi. SAK združuje 6100 advokátov a 2000 koncipientov,“ zhrnula Donevová.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #advokát #podvodníci #Slovenská advokátska komora