V Košiciach rokovala slovenská a česká vláda: Musíme v Európe jasne hovoriť naše názory

Vlády SR a ČR sa zišli pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia samostatnosti oboch republík. Nadviazali na tradíciu spoločných zasadnutí vlád. Tie sa začali v roku 2012 zasadnutím v Trenčíne a pokračovali zasadnutiami v Uherskom Hradišti, Skalici vo Valticiach, Bratislave a naposledy v Ledniciach.

17.09.2018 09:24 , aktualizované: 15:39
andrej babiš, peter pellegrini, stretnutie Foto: ,
Premiér ČR Andrej Babiš (vľavo) a predseda vlády SR Peter Pellegrini po príchode na spoločné zasadanie oboch kabinetov v Košiciach.
debata (8)

Približne o jedenástej hodine zastal neďaleko Dómu svätej Alžbety v Košiciach autobus, z ktorého vystúpili členovia Babišovho kabinetu, ktorých o chvíľu nasledoval aj samotný premiér Česka Andrej Babiš. Na hlavnej ulici v Košiach ho privítal predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pelegrini, ale aj niekoľko desiatok zvedavcov. Niektorí aj s protivládnymi transparentmi, či pokrikmi „ŠTB-ákov tu nechceme“.

Po slávnostnom akte privítania a hymnách oboch krajín sa premiéri a ministri vlád oboch krajín premiestnili do historickej radnice, kde si vymenili niekoľko zdvorilostných viet a ocenili vzťahy medzi oboma krajinami.

„Dovoľte mi, aby som vás privítal v druhom najväčšom meste Slovenska, kde žije početná česká komunita. Chcel by som pripomenúť, že 21. septembra pred 97 rokmi zavítal do metropoly východu aj prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Toto stretnutie je slávnostné, pretože je pripomenutím viacerých okrúhlych výročí. Jeho cieľom je posilnenie priateľstva medzi oboma národmi. Chceme ukázať celej Európe, že sme aj príkladom unikátneho a pokojného rozdelenia spoločného štátu Čechov a Slovákov a že našimi vzťahmi chceme prispievať k stabilite v strednej Európe i celej Európskej únie,“ zdôraznil Pellegrini.

„Teším sa preto, že naši ministri vygenerovali viaceré spoločné projekty zamerané predovšetkým na zvyšovanie kvality života občanov na oboch stranách. Už teraz by som rád vyjadril poďakovanie českej strane za starostlivosť o našu veľkú krajinskú komunitu, ako aj o niekoľko desiatok tisíc slovenských občanov, ktorí pracujú alebo študujú v Česku a sú občanmi Európskej únie,“ povedal Pellegrini a poukázal na to, že premiér ČR Andrej Babiš je osobne príkladom toho, že Česká republika garantuje rovnaké práva pre všetkých občanov Európskej únie.

Premiéri Českej a Slovenskej republiky v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
nadrej babiš, peter pellegrini, stretnutie Premiéri Českej a Slovenskej republiky v Košiciach.

Český premiér poukázal, že je veľmi rád, že nová česká vláda nadväzuje na tradíciu spoločných zasadnutí vlád. Tie sa začali v roku 2012 zasadnutím v Trenčíne a pokračovali zasadnutiami v Uherskom Hradišti, Skalici vo Valticiach, Bratislave a naposledy v Ledniciach.

„Ja sám som v minulosti absolvoval tri spoločné vlády vo funkcii ministra financií, tentoraz už v úlohe premiéra. Je veľmi dôležité, že sa stretávame a že aj oslavy, ktoré si tento rok pripomíname, budeme sláviť spoločne. Pán premiér Slovenskej republiky navštívi v októbri Prahu, potom zavíta naša delegácia na spoločné stretnutie do Vysokých Tatier. Je tiež dôležité pripomínať si našu spoločnú históriu a aj to, že aj po rozdelení krajín sa správame k sebe tak, ako by sme vôbec nerozdelili. Dokonca k sebe máme stále bližšie,“ podčiarkol český premiér Babiš.

Fungovanie európskeho projektu je prioritou

„My určite máme spoločné názory a máme záujem, aby európsky projekt fungoval. Vďaka tomu máme mier, ale musíme sa vrátiť k tým štyrom pôvodným slobodám – voľný pohyb osôb, tovaru, kapitálu, služieb. Nie je možné, aby naši prepravcovia boli limitovaní alebo naše firmy, ktoré pracujú v zahraničí, mali iné podmienky ako lokálne firmy,“ povedal Babiš v úvodnom príhovore.

Spoločné vládne rokovanie v Košiciach sa týka aj stredajšej a štvrtkovej (19.-20.9.) neformálnej vrcholnej schôdzky EÚ v Salzburgu, ktorej témou bude okrem iného migračná politika. „Musíme jasne hovoriť naše názory na európsky rozpočet, ktorý mne osobne sa vôbec nepáči, alebo na Frontex (agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž), ktorý podľa môjho názoru nepotrebujeme,“ skonštatoval.

Spoluprácu Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska v rámci V4 označil Babiš za perfektnú. „Všetci štyria premiéri vystupujeme ako jeden blok, ktorý zastupuje 65 miliónov ľudí, a aj keď sme, povedzme menšie štáty, to neznamená, že nemáme jasné návrhy a myšlienky,“ povedal český premiér.

Pripomenul ďalej, že v Košiciach ide v poradí už o šieste stretnutie oboch vlád, tento rok aj v súvislosti s významnými výročiami slovensko-českej vzájomnosti. Ja podľa neho dôležité, že táto tradícia pokračuje, rovnako ako aj spoločné oslavy 100. výročia založenia Československa. „Tešíme sa, že pán premiér (Peter Pellegrini) príde do Prahy 27. októbra a my zase sa tešíme, že prídeme do Tatier 30. októbra,“ do­dal.

Aj keď sa spoločný štát rozdelil, majú obe krajiny podľa Babiša k sebe najbližšie, o čom svedčia aj vzájomné ekonomické a politické vzťahy a spolupráca.

Modernizácia armády

Česko a Slovensko chcú spolupracovať aj pri zbrojných tendroch a vzájomne nakupovať vojenskú techniku, ktorá sa v oboch štátoch vyrába. Podľa Babiša sa v októbri v Brne stretnú obaja premiéri, ministri obrany i zástupcovia generálnych štábov oboch krajín, aby záležitosť bližšie prerokovali.

Podľa Pellegriniho síce obe krajiny musia niektorú vojenskú techniku nakupovať od partnerov zo zámoria, sú oblasti, kde by požiadavkám armád vyhovovala produkcie českého alebo slovenského zbrojného priemyslu. Podľa neho by to mohlo podporiť domáci priemysel v oboch krajinách. Praha a Bratislava sa tak podľa Pellegriniho dohodli, že sa budú vzájomne informovať o pripravovaných zbrojných tendroch.

Po slávnostnom akte privítania a hymnách oboch... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
andrej babiš, peter pellegrini, stretnutie, košice Po slávnostnom akte privítania a hymnách oboch krajín sa premiéri a ministri vlád oboch krajín premiestnili do historickej radnice.

Babiš uviedol, že sa predstavitelia oboch krajín vrámci budúceho MEMSICu zídu na zbrojnom veľtrhu v Brne, kde budú diskutovať o tom, do akých oblastí chce tá ktorá armáda investovať. Český premiér podotkol, že Česko vyrába bojové vozidlá, Slovensko húfnice a že by armády vzájomne mohli túto techniku ​​nakupovať. Spolupráca by sa podľa neho mohla do budúcna rozšíriť aj na ostatné krajiny Vyšehradskej skupiny, teda na Poľsko a Maďarsko.

Spoločné stretnutia plánujú aj do budúcna

Obaja premiéri vyjadrili záujem, aby sa spoločné zasadnutia vlád oboch krajín organizovali aj v budúcnosti. Pellegrini prezradil, že plánujú aj spoločné stretnutie tripartity oboch krajín.

Po oficiálnej časti sa ministri oboch vlád rozišli na separátne stretnutia.

Slávnostné zasadnutie vlád Slovenskej a Českej republiky sa koná pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia samostatnosti oboch republík.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Košice #stretnutie