Kiska nevidí žiadne zásadné kroky, ktoré by vrátili dôveru ľudí v štát

Dôvera ľudí v štát sa na Slovensku nezvyšuje ani po viac ako pol roku od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Povedal to pred novinármi prezident Andrej Kiska po stretnutí so skupinou europoslancov, členmi výboru pre občianske slobody.

17.09.2018 17:21
kiska, Prijatie europoslancov Foto: ,
Prezident Andrej Kiska a europoslankyòa Sophia in 't Veld počas prijatia europoslancov z Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody v prezidentskom paláci.
debata (336)

Europoslanci prišli na Slovensko po druhýkrát od vraždy novinára, prvýkrát tu boli v marci, aby sa opäť pozreli na to, ako je na tom Slovenská republika s dodržiavaním zákona a s bezpečnosťou novinárov. Skupina europoslancov prišla na niekoľkodňovú návštevu, aby sa s prezidentom, ale aj s novinármi, premiérom a ďalšími ľuďmi porozprávala o tom, aká je situácia v našej krajine a ako sa nám darí vrátiť dôveru ľudí v štát.

„Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo už viac ako pol roka. Obrovské protesty a politická kríza utíchli, ale, žiaľ, čo ostalo, je zásadná, hlboká nedôvera ľudí v štát,“ povedal Kiska s tým, že v dôsledku toho mladí ľudia z krajiny odchádzajú, narastá extrémizmus a populizmus. „Našou úlohou je, aby sme dôveru vrátili späť. Europoslanci sa ma pýtali, aké kroky boli, čo je nové. Nič zásadné sa v našej krajine neudialo. Nevidíme žiadne zásadné kroky, ktoré by vrátili dôveru ľudí v štát. Nevidíme fungujúcu políciu, nezávislú policajnú inšpekciu,“ poznamenal a dodal, že problémy sú aj pri vrátení dôveryhodnosti v ústavný súd.

Ocenil nové informácie

„Žiaľ, dôvera sa nezvyšuje a udalosti okolo uneseného vietnamského občana a možné zneužitie štátnej moci na tento únos ešte viac zvyšujú nedôveru našich ľudí v štát. Ako prezident som pripravený podporiť každé dobré efektívne riešenie, ktoré bude poctivé a zvýši dôveru ľudí v štát,“ dodal prezident Kiska. Zároveň na margo zverejnenia identikitu možného svedka v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uviedol, že oceňuje nové informácie. "Dostal som dnes otázku, ako dôverujem vyšetrovaniu a povedal som, že som stále presvedčený, že polícia nasadila svojich najlepších ľudí a že túto vraždu vyšetríme,“ povedal.

Vedúca misie a poslankyňa Európskeho parlamentu (ALDE) Sophie in't Veld dnes pred novinármi uviedla, že s prezidentom hovorili hlavne o dôvere ľudí v štát a štátne inštitúcie. „Po našej predošlej návšteve sme boli znepokojení možnými spojeniami medzi korupciou, zločinom a politickými kruhmi," uviedla a podotkla, že odvtedy sa odohral aj incident s únosom vietnamského občana. Preto chcú europoslanci vedieť, ako veci napredujú.

O smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky archeologičky Martiny Kušnírovej sa verejnosť dozvedela 26. februára. Kuciak pracoval pre portál Aktuality.sk, písal o prepojení talianskej mafie na slovenské vládne špičky. To, čo vyplynulo z jeho nedokončeného článku, viedlo neskôr k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica, ale aj k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po Kuciakovej vražde sa na Slovensku konali najväčšie protesty, zhromaždenia a pochody od novembra 1989, zúčastnili sa na nich desiatky tisícov ľudí.

336 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #nedôvera #vražda novinára Jána Kuciaka