Súdy sú preťažené, justícii majú pomôcť lietajúci sudcovia

Zrýchliť preťažené súdy a nahradiť výpadok sudcov by mal nový inštitút hosťujúcich sudcov. Tí by mali počas určitého času vypomôcť za kolegov, ktorí sú na materskej alebo na maródke. Ministerstvo spravodlivosti plánuje predstaviť legislatívny návrh, ktorý zavedie do praxe lietajúcich sudcov, o niekoľko týždňov.

18.09.2018 14:00
súdna sieň, súd Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

„Ide o sudcu s osobitným statusom, ktorého osobitosť spočíva v jednoduchšej možnosti zmeniť tomuto sudcovi miesto výkonu funkcie, a to podľa potreby pri riešení nedostatočných personálnych kapacít súdov. Cieľom návrhu zákona je vytvoriť predpoklady pre riešenie situácií, ktoré negatívne ovplyvňujú fungovanie súdov tým, že znamenajú dočasnú absenciu zákonného sudcu,“ vysvetľuje ministerstvo, ktoré zámer predstavilo prostredníctvom predbežnej informácie na svojom právnom a informačnom portáli.

Výpadky sudcov sú podľa ministerstva v súčasnosti dosť časté. Ide o prípady materskej alebo rodičovskej dovolenky, prerušenia výkonu funkcie napríklad pre dlhodobú pracovnú neschopnosť či stáž. „Takýto dočasný nedostatok zákonného sudcu má za následok negatívny vplyv na fungovanie dotknutého súdu a s tým spojenú potrebu prerozdelenia vecí medzi iných kolegov,“ upozorňuje ministerstvo.

Vytvorenie nového voľného miesta sudcu pre určitý súd je problematické, pretože takéto miesto nie je možné zrušiť, keďže sudca je vymenovaný do funkcie bez časového obmedzenia. Preto je druhou možnosťou dočasné pridelenie náhradníka. Ministerstvo však pripúšťa, že ani toto nie je ideálne riešenie. „Ani uvedené nemožno považovať za žiaduce riešenie tejto situácie, nakoľko využitím citovaného inštitútu dochádza len k presunu problému na iný súd, ktorému bude následne chýbať sudca, ktorý je dočasne preložený na iný súd,“ dodal rezort spravodlivosti. Predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková hovorí, že ide o účinný prostriedok, ktorý pomôže zefektívniť justíciu. Takzvaný lietajúci sudca nemá byť využívaný na pomoc pri dlhodobých problémoch, ako je napríklad veľký počet vecí na súde, ale len na flexibilné riešenie krátkodobejších výpadkov kolegov.

Ja sám som v Rakúsku začínal ako lietajúci sudca a veľmi sa mi to páčilo. Po prvé, bol som pridelený dosť rýchlo a nemusel som na miesto čakať, čo robí aj výrazný rozdiel v príjmoch.
Georg Stawa, prezident organizácie CEPEJ

„Obsadzovaný je len na určité časové obdobie. V statuse lietajúceho sudcu by sudca mal byť len v určitom obmedzenom období (niekoľko rokov), a nie počas celého výkonu funkcie sudcu. Je to taká rezerva, ktorá napomáha zabezpečiť plynulosť výkonu súdnictva na konkrétnom súde,“ doplnila Praženková s tým, že ešte len prebiehajú diskusie o možnostiach a podmienkach zavedenia tohto inštitútu do slovenského právneho poriadku.

Návrh vzišiel z auditu slovenského súdnictva, na ktorom pracuje Európska komisia pre efektívnu justíciu (CEPEJ). Inštitút dočasných sudov využívajú vo viacerých európskych krajinách. Prezident organizácie CEPEJ Georg Stawa praktické fungovanie priblížil aj vlastnou skúsenosťou.

„Ja sám som v Rakúsku začínal ako lietajúci sudca a veľmi sa mi to páčilo. Po prvé, bol som pridelený dosť rýchlo a nemusel som na miesto čakať, čo robí aj výrazný rozdiel v príjmoch. Druhá vec je, že sa človek veľa a rýchlo učí, pretože je niekoľko mesiacov na jednom, niekoľko na inom súde a uvidí tak oveľa viac. Najdôležitejšie je, že každý vás má za to rád, pretože ste vlastne prišli vyriešiť ich problém. Nielen ľudia zo súdu, ale aj procesné strany a advokáti. Povedia si, že prichádza mladý, dynamický a motivovaný sudca, ktorý urýchli náš proces,“ uviedol Stawa.

Zámer oznámila ešte v júli po stretnutí so zástupcami CEPEJ dnes už bývalá štátna tajomníčka ministerstva Mária Kolíková. Zatiaľ však nie je jasné, koľko by mohlo byť takýchto lietajúcich sudcov. „Treba si v prvom rade povedať, čomu všetkému môžu pomôcť a potom sa môžeme rozprávať o počtoch,“ avizovala vtedy Kolíková, ktorá chcela nájsť vhodných ľudí najmä v databáze kandidátov na sudcov, ktorí úspešne absolvovali výberové konania.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #sudcocvia #justícia