Výbor si posvieti na majetky Sólymosa, Kaliňáka či Lajčáka, na Kisku si počká

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie proti ministrovi životného prostredia Lászlóvi Sólymosovi, pretože v majetkovom priznaní neuviedol obchodný podiel v súkromnej spoločnosti. Výbor ho požiadal o vyjadrenie. Sólymos je spolumajiteľom firmy Slomik, ktorá sa venuje distribúcii športových odevov. Podľa zákona mal v majetkovom priznaní uviesť aj firmu, v ktorej je spoločníkom.

18.09.2018 13:23 , aktualizované: 17:07
debata (56)

Na rokovaní výboru vysvetľovala svoju chybu v majetkovom priznaní podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. V majetkovom priznaní neuviedla, že vlastní chatu. „Nejdem sa vyviňovať. Urobila som chybu, ale mojím zámerom nebolo zatajiť chatu,“ povedala s tým, že chatou sa chváli aj na sociálnej sieti a teda ju netají. Výbor odsúhlasil, že proti podpredsedníčke parlamentu začína konanie a žiada ju o písomné vysvetlenie.

Kaliňákova motorka

Podnet proti exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer) podal Transparency international. Napadol, že Kaliňák dostal motorku v hodnote 190 000 eur od ministra vnútra Spojených arabských emirátov. Podpredseda výboru Róbert Puci Kaliňáka obhajoval a žiadal nezačať proti Kaliňákovi konanie, pretože exminister dar prijal, pričom išlo o prijatie daru vyplývajúceho z výkonu jeho funkcie. Minister dar odovzdal do múzea, preto nebol porušený zákon.

„Je to zbytočnosť,“ povedal poslanec Smeru Jozef Burian, ktorý navrhoval nezačať konanie proti Kaliňákovi. Peter Kresák (Most-Híd) povedal, že výbor by mal začať konanie a mal by si vypočuť vysvetlenie Kaliňáka. Jozefa Lukáča (OĽaNO) zaujímalo, či Kaliňák motorku múzeu daroval alebo je stále jej vlastníkom. Výbor Puciho návrh nezačať konanie proti Kaliňákovi neschválil. Naopak schválil začatie konanie proti Kaliňákovi s tým, že má podať v danej veci vysvetlenie.

Konanie proti Remišovej

Na rokovaní parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií jeho podpredseda Róbert Puci (Smer) navrhol, aby sa výbor zaoberal „vážnym porušením platnej legislatívy a klamstvom“ poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO). Puci tak reaguje na zverejnené informácie o tom, že Remišová vo svojom majetkovom priznaní neuviedla rekreačnú chatu, ktorú vlastní v katastri Pribyliny (okres Liptovský Mikuláš), v chránenom vtáčom území. Výbor na základe Puciho návrhu začal konanie proti Remišovej, ktorá má vysvetliť neuvedenie chaty v majetkovom priznaní.

Poslankyňa NR SR Veronika Remišová. Foto: TASR, Martin Baumann
SR NRSR schôdza 30. rokovanie Poslankyňa NR SR Veronika Remišová.

Ako podpredseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Puci považuje za potrebné reagovať na publikované informácie súvisiace podľa neho s nezákonným konaním poslankyne Remišovej. „Z doteraz známych a dostupných informácií sa javí, že poslankyňa, ktorá sa sama stavia do pozície akejsi ochrankyne transparentnosti, slušnosti a dodržiavania zákonov, práve táto poslankyňa z hnutia OĽaNO porušila ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov tým, že v majetkovom priznaní, ktoré jej tento zákon ukladá ako povinnosť, zabudla či cielene neuviedla vlastníctvo luxusnej chaty v katastri obce Pribylina (v chránenom vtáčom území Tatry),“ uvádza Puci s tým, že poslankyňa pritom žiadala zmenu týkajúcu sa majetkových priznaní verejných funkcionárov v záujme zvýšenia transparentnosti, čo vôbec nekorešponduje s jej konaním, ktorým, ako sa javí, porušila zákon.

Remišová nič neskrýva

Podľa súčasného formulára majetkových priznaní má poslanec NR SR napísať do majetkového priznania aj „rozostavané stavby, ak sú zapísané v katastri nehnuteľností“ (na liste vlastníctva). Upozorňuje na to predsedníčka poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veronika Remišová, „Naša chata ešte nebola ku koncu roka 2017 úplne dokončená, nie je preto skolaudovaná, a teda ešte nie je zapísaná v katastri na liste vlastníctva. Preto nie je uvedená ani v mojom majetkovom priznaní, presne podľa pokynov. Pozemok, ktorý na liste vlastníctva uvedený je, v mojom majetkovom priznaní samozrejme figuruje od môjho zvolenia do parlamentu,“ priblížila situáciu Remišová na svojom blogu.

Zároveň dodáva, že všetok svoj majetok má evidovaný na seba a neskrýva ho po rôznych firmách a prehľad v majetkovom priznaní je úplný. „O tom, že staviame chatu, vedia desiatky majiteľov ďalších chát okolo. Je absurdné tvrdiť, že by som to chcela zatajiť. Na rozdiel od mnohých politikov na Slovensku sa za spôsob nadobudnutia majetku nemusím hanbiť,“ tvrdí poslankyňa, podľa ktorej je úsmevné, že Smer-SD a dvaja právnici Martin Glváč (Smer-SD) a Andrej Danko (SNS) ju kritizujú za dodržiavanie ich vlastných pravidiel, ktoré navyše sami nechcú zmeniť.

Ako ďalej Remišová uvádza, chalupa je postavená z peňazí nadobudnutých pred vstupom do politiky. „Keďže sme obaja s manželom dlhé roky robili v zahraničí,“ podotkla a dodala, že „nikdy, na rozdiel od vládnych politikov, nedostala žiadne dotácie, z ktorých si niektorí šťastlivci postavili luxusné sídla, penzióny, rybníky, predražené altánky.“ Remišová je presvedčená, že vládnej koalícii veľmi prekáža, že upozorňuje na ich predražené kšefty. „Osobné útoky ma vlastne tešia. Sú len dôkazom toho, že týmto ľuďom dochádzajú argumenty, tak musia útočiť osobnými invektívami alebo klamstvom. Zrejme by žiadne útoky neboli, ak by som zaháľala v poslaneckej lavici ako niektorí poslanci vládnej koalície, ktorí za celé volebne obdobie nevyrieknu slova,“ podotýka.

Lajčák o dome v Jarabine nevedel

Výbor začal konanie aj proti ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru), ktorý neuviedol v majetkovom priznaní podiel na rodinnom dome v obci Jarabina v okrese Stará Ľubovňa. Lajčák má podať výboru vysvetlenie. Začatie konania proti Lajčákovi navrhol Jozef Lukáč z OĽaNO.

„Minister Lajčák do dnešného dňa netušil, že má spoluvlastnícky podiel na dome v obci Jarabina. Ide o dom, v ktorom bývali jeho rodičia a ako dnes zistil, po smrti jeho otca nadobudol v rámci dedičského konania šestinový podiel. On osobne sa na dedičskom konaní nezúčastnil a na základe splnomocnenia ho na ňom zastupoval jeho brat. Pán minister sa o výsledok dedičského konania nezaujímal, nakoľko v tomto dome naďalej býva jeho matka a mal za to, že ona zdedila dom v plnej výške“, uviedol v reakcii hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel.

Na Kisku až po daňovej kontrole

Výbor sa bude zaoberať možným porušením zákona prezidentom SR Andrejom Kiskom až po skončení daňovej kontroly v spoločnosti KTAG, s.r.o., Finančnou správou. Dnes to na rokovaní výboru navrhol Róbert Puci. Členovia výboru jeho návrh odobrili. Finančná správa totiž nevie vyhovieť žiadosti výboru a poskytnúť požadované informácie pred skončením daňovej kontroly.

Podnet proti Kiskovi podala neparlamentná strana Nový parlament, ktorej predsedom je neúspešný prezidentský kandidát z posledných volieb Jozef Behýl. Strana žiada parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, aby preskúmal porušenia zákona o ochrane verejného záujmu verejným funkcionárom Andrejom Kiskom.

Ako povedal vtedy pre agentúru SITA Behýl, podnet strana podala na Andreja Kisku ako prezidenta Slovenskej republiky pre dôvodné podozrenie z porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

„Podľa medializovaných informácií spoločnosť KTAG, s.r.o, vynaložila za roky 2013 a 2014 značnú časť finančných prostriedkov patriacich tejto spoločnosti na financovanie prezidentskej kampane Andreja Kisku. Podľa zverejnených informácií si spoločnosť KTAG, s.r.o. takýmto spôsobom neoprávnene znížila daňový základ o viac ako 136-tisíc eur. Preto existuje dôvodné podozrenie, že počas funkčného obdobia verejného funkcionára Andreja Kisku tieto pohľadávky boli spoločnosťou odpustené alebo inak zanikli, čo možno považovať za prijatie daru alebo inej nenáležitej výhody v prospech verejného funkcionára. Tieto výdavky sú podľa nášho názoru v priamej súvislosti s výkonom verejnej funkcie, keďže boli vynaložené na jeho prezidentskú kampaň,“ upozornil Behýl.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #majetkové priznania #Robert Kaliňák #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Miroslav Lajčák #Andrej Kiska #László Solymos #KTAG