Kováčik hovoril o Kuciakovej vražde s europoslancami

Úkladná vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola témou dnešného stretnutia špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika s delegáciu poslancov Európskeho parlamentu (EP) na Úrade špeciálnej prokuratúry.

18.09.2018 14:34
Dušan Kováčik Foto: ,
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.
debata (3)

„Na stretnutí spoločne s riaditeľmi odboru všeobecnej kriminality, odboru ekonomickej kriminality a dozorujúcim prokurátorom trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zodpovedali v maximálne možnej miere položené otázky europoslancov a poskytli im všetky dostupné informácie, ktoré je možné sprístupniť v aktuálnej fáze prebiehajúceho prípravného konania v súlade s Trestným poriadkom," informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Poslanci Európskeho parlamentu sú od pondelka na návšteve hlavného mesta Slovenska, Bratislavy. Dôvodom dvojdňovej návštevy delegácie poslancov Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) je preverenie situácie v oblasti bezpečnosti novinárov, ale aj korupcie a dodržiavania princípov právneho štátu. Informovala o tom tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak. V pondelok sa stretli s prezidentom Andrejom Kiskom a dnes sa postupne stretávajú so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, s policajným prezidentom Milanom Lučanským, premiérom Petrom Pellegrinim, ministerkou vnútra Denisou Sakovou a s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom. V pláne mali aj stretnutie s príbuznými zavraždeného novinára Jána Kuciaka. O výsledkoch stretnutí budú informovať dnes večer na tlačovej konferenci.

Europoslanci navštívia aj Maltu

Poslanci EP s rovnakým cieľom navštívia tento týždeň aj Maltu, kde vlani v októbri zabila bomba v aute novinárku Daphne Caruanu Galiziu. Delegácia poslancov EP nadväzuje na predchádzajúce misie v oboch krajinách po vraždách Jána Kuciaka a Daphne Caruany Galizie. Nová pracovná skupina k právnemu štátu a boju proti korupcii, ktorá vznikla v rámci Výboru pre občianske slobody (LIBE) aby zmonitorovala najmä situáciu na Malte a na Slovensku, odporúčala práve návštevu hlavných miest oboch štátov, teda Bratislavy a Valetty, na zhromaždenie ďalších poznatkov k týmto prípadom.

Monitorovanie situácie

Výbor pre občianske slobody LIBE v máji rozhodol o ustanovení novej pracovnej skupiny, ktorá má monitorovať situáciu v oblasti dodržiavania princípov právneho štátu a boja proti korupcii v EÚ, so špecifickým dôrazom na Maltu a Slovensko. Predsedá jej poslankyňa Sophie in 't Veld (ALDE, NL) a každú politickú frakciu v EP v nej zastupuje jeden poslanec.

O smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky archeologičky Martiny Kušnírovej sa verejnosť dozvedela 26. februára. Kuciak pracoval pre portál Aktuality.sk, písal o prepojení talianskej mafie na slovenské vládne špičky. To, čo vyplynulo z jeho nedokončeného článku, viedlo neskôr k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica, ale aj k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po Kuciakovej vražde sa na Slovensku konali najväčšie protesty, zhromaždenia a pochody od novembra 1989, zúčastnili sa na nich desiatky tisíc ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Dušan Kováčik #Úrad špeciálnej prokuratúry #vražda novinára Jána Kuciaka