Zbierka Biela pastelka pomôže nevidiacim už tento piatok

Ulice asi 300 slovenských miest a obcí opäť zaplavia dobrovoľníci s pokladničkami, ktorí budú darcom rozdávať spinky v tvare bielej pastelky za ich príspevky pre slabozrakých a nevidiacich. Hlavný zbierkový deň Bielej pastelky 2018 bude v piatok 21. septembra. Okrem zbierania finančných príspevkov sa zameria aj na šírenie informácií o živote nevidiacich, chýbať nebude ani kultúrny program. Ako informovala Dušana Blašková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS), ktorá zbierku organizuje, hlavnou tohtoročnou témou Bielej pastelky je každodenný život nevidiacich a slabozrakých. Ambasádorkou zbierky je tento rok moderátorka Adela Vinczeová.

18.09.2018 15:03
biela pastelka, verejna zbierka Foto: ,
Na archívnej fotografii verejná zbierka Biela Pastelka.
debata

Každodennosť so zrakovým postihnutím priblížia verejnosti informačné stánky v Bratislave, Trnave, Topoľčanoch, Žiline, Martine, Poprade, Košiciach, Prešove a Banskej Bystrici. Ľudia si budú môcť vyskúšať napríklad simulačné okuliare, chôdzu s bielu palicou, písanie a čítanie v Braillovom písme, prezrieť su budú môcť rôzne kompenzačné a optické pomôcky. Hlavné podujatie Bielej pastelky sa uskutoční v centre Eurovea v Bratislave. „Hlavný zbierkový deň je jednou z príležitostí, keď sa široká verejnosť môže presvedčiť, že aj s vážnym poškodením zraku sa dá žiť samostatne a plnohodnotne,“ zdôraznil predseda ÚNSS Branislav Mamojka.

Ako uviedla koordinátorka Bielej pastelky Hana Cápayová, zbierka trvá celý rok. Výnos z nej sa použije na financovanie špeciálnych rehabilitačných programov zameraných na výcvik chôdze s bielou palicou, kurzov Braillovho písma a ďalších špecializovaných kurzov. Financie použije aj na obhajobu práv ľudí so zrakovým postihnutím, odstraňovanie bariér alebo na rôzne integračné aktivity. Zameria sa aj na oboznamovanie verejnosti s možnosťami riešenia problémov nevidiacich a slabozrakých ľudí. Výnos zbierky každým rokom narastá, vlani sa počas hlavného zbierkového dňa podarilo vyzbierať vyše 140-tisíc eur.

Počas hlavného zbierkového dňa je možné prispieť dobrovoľníkom do pokladničiek, no až do konca roka možno pomôcť zrakovo postihnutým napríklad zaslaním SMS v hodnote dve eurá na číslo 820 v sieti všetkých slovenských operátorov, do stacionárnych pokladničiek umiestnených v rôznych inštitúciách alebo online cez stránku www.bielapastelka.sk .

debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #nevidiaci #biela pastelka