Povinný teplý obed pre žiakov nebude, OĽaNO s návrhom neuspelo

Povinný teplý obed pre každého žiaka za každý deň školského vyučovania nebude. Poslanci totiž odmietli novelu zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) z dielne hnutia OĽaNO.

18.09.2018 17:55
debata (12)

Návrh počítal aj s tým, aby povinný teplý obed mali aj deti v poslednom ročníku materskej školy, rovnako za každý deň strávený v škôlke. „Zámerom je skvalitnenie stravovania v materských, základných a stredných školách,“ zdôvodňovali obyčajní.

Vládny Smer už skôr oznámil, že chce zaviesť stravné zadarmo pre deti v poslednom ročníku materských škôl a pre deti v základných školách. Každé dieťa by tak malo od štátu dostať 1,2 eura na deň na stravovanie. Toto opatrenie by malo stáť SR 106 miliónov eur.

„Ak už vláda plánuje vynaložiť tieto prostriedky na stravovanie v školách a školských zariadeniach, navrhujeme, aby bolo zabezpečené, že deti a žiaci dostanú za tento finančný príspevok kvalitnú protihodnotu, a to vo forme teplého obeda,“ dodalo OĽaNO.

Nedostatočné stravovanie ovplyvňuje podľa nich zdravie a blahobyt detí pri rozvoji ich rastu, poznávania a správania. Zároveň spôsobuje emočné a akademické problémy detí. „Poskytnutie teplého obeda zlepší stravovacie návyky a študijné výsledky hlavne žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiakov z marginalizovaných skupín, ktorí nemajú prístup k teplej strave,“ zdôrazňovalo OĽaNO.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #školské obedy #obedy zadarmo