Partneri nebudú môcť uzatvárať oficiálne partnerské zväzky

Partneri rôzneho aj rovnakého pohlavia nebudú môcť uzatvárať oficiálne partnerské zväzky, a teda nezískajú takto oprávnenia v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave, ako aj pri nároku na ošetrovné. Novelu Občianskeho zákonníka, ktorou chcela SaS zaviesť nový inštitút partnerského spolužitia, parlament odmietol.

18.09.2018 17:57
debata (7)

„Návrh je koncipovaný ako rodovo neutrálny, umožňuje uzatvorenie partnerského spolužitia tak medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia (druh a družka), ako aj medzi osobami rôzneho pohlavia,“ píšu liberáli v návrhu. Poukazujú, že existencia neformálnych zväzkov tak medzi mužmi a ženami, ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia je objektívna skutočnosť, ktorá tu vždy bola a bude, bez ohľadu na jej legislatívne ukotvenie.

Liberáli tiež pripomínajú, že náš právny poriadok pozná neurčitý a písomne nezachytiteľný inštitút „osoby žijúcej v spoločnej domácnosti“, ktorý je napríklad v súvislosti s dedením ťažké dokazovať. V prípade párov rovnakého pohlavia pôjde podľa SaS o poskytnutie minimálnych občianskoprávnych nárokov v oblasti dedenia, ako aj určitých oprávnení vo vzťahu k prístupu k zdravotnej dokumentácii či nároku na ošetrovné

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vzťahy #neformálne #Národná rada SR