Prečo chýbali ministri za SNS na rokovaní vlády v Košiciach?

Na slávnostnom zasadnutí vlád Slovenska a Česka, ktoré sa konalo v pondelok v Košiciach, chýbali ministri za Slovenskú národnú stranu. Stiahnuť ich mal ich stranícky šéf Andrej Danko. Národniari tvrdia, že dôvodom boli vnútrostranícke témy, a nie napätie v koalícii. Takýto postup SNS pri symbolickom stretnutí dvoch vlád politológ Tomáš Koziak nepovažuje za vhodný a hodnotí ho ako provinčný.

18.09.2018 18:44
stretnutie, Danko, Pellegrini, rokovanie, vlada, Foto: ,
Andrej Danko (SNS) mal stiahnuť svojich ministrov zo slávnostného rokovania vlád Slovenska a Česka, ktoré sa konalo v pondelok v Košiciach.
debata (27)

Rok 2018 je považovaný za rok slovensko-českej a česko-slovenskej vzájomnosti a aj preto malo stretnutie vlád oboch republík v Košiciach symbolickejší význam ako inokedy. Rokovania sa niesli v duchu pripomenutia si storočnice založenia Československej republiky, 50. výročia udalostí roku 1968 v Českos­lovensku, 25. výročia samostatnej slovenskej a českej štátnosti.

Ministri za SNS – Peter Gajdoš (obrana), Gabriela Matečná (pôdohospodárstvo), Martina Lubyová (školstvo) však nie sú na záverečnej spoločnej fotografii oboch kabinetov. Denník Pravda sa každého zo šéfov rezortu opýtal, prečo do Košíc neprišli. Odpovedala len ministerka Lubyová cez komunikačný odbor. Odkázala, že bola na internom rokovaní o rozpočte. O aký rozpočet išlo a s kým ho prerokúvala, to už tlačové oddelenie nespresnilo.

Expertka na protokol Mária Holubová si nemyslí, že by bol nejakým spôsobom porušený diplomatický protokol tým, že chýbali členovia vlády za SNS. „Ministri tam mali svojich zástupcov, štátnych tajomníkov,“ podotkla protokolistka.

Zato politológ Tomáš Koziak mieni, že nebolo správne uprednostniť vnútrostranícke témy pri takej slávnostnej záležitosti. „Treba povedať, že Česko je naším najvýznamnejším politickým, hospodárskym a určite aj kultúrnym partnerom. Je to štát, s ktorým sme dlho tvorili spoločný celok, a v tomto prípade si nemyslím, že by partikulárne stranícke záležitosti mali byť povýšené nad štátny záujem,“ skonštatoval politológ. Podľa neho sa práve v takýchto chvíľach ukazuje, či je politik aj dostatočným štátnikom. „Danko sa nedokáže povzniesť nad niektoré stranícke veci a prenáša to aj do medzinárodnej politiky. Ukazuje sa, že skutočne zostáva tým obyčajným politikom provinčného charakteru, ktorý nemá so štátnickým postojom nič spoločné,“ doplnil politológ.

Danko už raz stiahol svojich ministrov z rokovania vlády

I keď zatiaľ nikto nehovorí o koaličnej kríze, roztržky medzi SNS a koaličnými partnermi nie sú výnimočné. SNS napríklad posledný mesiac brzdí schválenie novely zákona o Policajnom zbore, ktorý má zaviesť nové pravidlá pre výber policajného prezidenta. Problémom je tiež bezpečnostná stratégia a s ňou spojené dokumenty Vojenská a Obranná stratégia, ktoré definujú hrozby, nepriateľov a možnosti zvýšenia bezpečnosti Slovenska. Napriek tomu, že prešli vlani v októbri vládou, do parlamentu ich minister obrany nepredložil. Údajne s nimi SNS nesúhlasí, keďže materiál hovorí o Rusku ako o hrozbe. „Nie je normálne, aby niečo takto zastalo po ceste medzi vládou a Národnou radou,“ vyhlásil minulý piatok premiér Peter Pellegrini (Smer). Predseda SNS Danko však povedal, že nevidí dôvod, aby boli tieto dokumenty do parlamentu doručené.

Danko už raz svojich ministrov stiahol z rokovania vlády. Bolo to vlani pred letnými prázdninami. Vtedy sa mal uraziť za to, že mu protokolisti z Úradu vlády neodporučili prečítať prejav na oslavách v Devíne. Hneď nato vznikla koaličná kríza, pretože Robert Fico (Smer), ešte na poste premiéra, odkázal ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (SNS), aby v súvislosti s kauzou prerozdeľovania eurofondov odstúpil. Situácia sa v koalícii upokojila v septembri.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministri #Andrej Danko #zasadnutie vlády