Europoslanci: Pellegriniho vláda nevie urobiť čiaru za minulosťou

Delegáciu europoslancov počas návštevy Slovenska znepokojilo, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa spomína v súvislosti s únosom vietnamského podnikateľa aj motorkárskym gangom Noční vlci. Nepozdáva sa im tiež, že ľudia, ktorí pre tlak verejnosti odišli zo svojich funkcií, sa dostávajú na iné dôležité pozície. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedala šéfka delegácie Sophie in 't Veldová.

18.09.2018 20:37
europoslanci, Pellegrini Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini (vľavo) počas stretnutia s delegáciou poslancov Európskeho parlamentu v Bratislave 18. septembra 2018. Druhá sprava šéfka parlamentnej delegácie Sophie in 't Veldová.
debata (11)

Podľa europoslancov vyzerajú nový premiér Peter Pellegrini (Smer) a jeho vláda skutočne odhodlaní robiť zmeny, no zdá sa, že nevedia spraviť čiaru za minulosťou. „Vidíme ľudí, ktorí odstúpili alebo boli prepustení a po niekoľkých mesiacoch vidíme tie isté tváre v iných rolách. Myslím si, že to nie je prospešná prax,“ uviedla in 't Veldová. Je podľa nej potrebné ukázať skutočné odhodlanie bojovať s korupciu. To podľa nej nespočíva len v prijímaní nových zákonov, je to aj o politickej kultúre.

Europoslanci tiež zdôraznili, že je „absolútne nevyhnutné“, aby sa vyšetrila vražda novinára a jeho snúbenice. „Vnímam silné odhodlanie dotiahnuť vyšetrovanie vraždy do rýchleho a dobrého konca,“ vyhlásila in 't Veldová. Pochválila tiež, že slovenská demokracia a právny štát sú „veľmi odolné“. Vidieť to podľa nej na niektorých ľuďoch v štátnej správe, ktorí sa ju snažia vylepšiť a stransparentniť.

In 't Veldová tiež zdôraznila, že návšteva europoslancov nie je o jednotlivých krajinách, ale integrite Európskej únie ako celku. Pridala tiež konkrétne odporúčanie pre EÚ – posilnenie roly Europolu. Ten podľa nej v súčasnosti nemá dostatočné nástroje ani prostriedky. „Keď je zločin medzinárodný a orgány činné v trestnom konaní lokálne, vytvárate raj pre gangsterov,“ vysvetlila.

Europoslanci pôjdu aj na Maltu

Delegácia europoslancov sa stretáva už druhý deň s predstaviteľmi SR. Podvečer rokovali europoslanci s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom. Keďže v prípade vraždy Kuciaka a jeho priateľky má rezort spravodlivosti iba určité kompetencie, pýtali sa europoslanci hlavne na fungovanie slovenského právneho systému, hierarchiu justičných orgánov, ale aj na aktuálne diskutovanú voľbu ústavných sudcov, informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Zuzana Drobová.

Dôvodom dvojdňovej návštevy delegácie poslancov Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) je preverenie situácie v oblasti bezpečnosti novinárov, ale aj korupcie a dodržiavania princípov právneho štátu. Informovala o tom tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.

V pondelok sa stretli s prezidentom SR Andrejom Kiskom a v utorok sa postupne stretávajú so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, s policajným prezidentom Milanom Lučanským, s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom a premiérom Petrom Pellegrinim a ministerkou vnútra Denisou Sakovou. Poslanci EP s rovnakým cieľom navštívia tento týždeň aj Maltu, kde vlani v októbri zabila bomba v aute novinárku Daphne Caruanu Galiziu.

Nová pracovná skupina k právnemu štátu a boju proti korupcii, ktorá vznikla v rámci Výboru pre občianske slobody (LIBE), aby zmonitorovala najmä situáciu na Malte a na Slovensku, odporúčala práve návštevu hlavných miest oboch štátov, Bratislavy a Valetty na zhromaždenie ďalších poznatkov k týmto prípadom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #korupcia #Slovensko #bezpečnosť #europoslanci #právny štát #preverenie