Bugárov návrh prešiel, ľudí čakajú pri 'pálení' limity aj viac byrokracie

Čo sa doteraz v tisíckach domácností robilo len načierno, po novom sa už bude smieť legálne. Parlament schválil novelu zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh. Právna úprava, ktorú navrhol koaličný Most-Híd, dovolí od januára budúceho roka súkromným osobám - nepodnikateľom vyrábať si destiláty pri dodržaní určitých podmienok aj podomácky.

20.09.2018 11:40 , aktualizované: 15:45
pálenica, alkohol, pálenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (59)

Poslanci do novely oproti pôvodnému zneniu presadili formou pozmeňovacích návrhov niekoľko zmien. Napríklad minimálna veková hranica pre súkromného výrobcu sa posunula z 18 na 21 rokov.

Na výrobu destilátu bude môcť využiť nielen vlastné dopestované ovocie, ale aj med z vlastnej produkcie. Destilačné zariadenie bude musieť opatriť ochrannými plombami, s ktorými budú smieť manipulovať iba colníci. „Dopĺňajú sa aj dôvody výmazu z evidencie súkromných výrobcov destilátu a tiež výpočet priestupkov tak, aby colné úrady mohli efektívnejšie postihovať porušenie tejto úpravy,“ spresnil poslanec Mosta-Híd Peter Antal, jeden z predkladateľov novely.

Legislatívna norma exaktne definuje, čo je to súkromná výroba a kto je súkromný výrobca destilátu. Ustanovuje aj podmienky pre túto činnosť, medziiným vlastníctvo najviac 100-litrového destilačného zariadenia spĺňajúceho aj ďalšie stanovené kritériá, maximálny objem 25 litrov vyrobeného stopercentného alkoholu za jeden kalendárny rok či zákaz použitia destilátu na inú ako súkromnú spotrebu. Určuje tiež oznamovaciu povinnosť o držbe destilačného zariadenia a daňovú povinnosť zaplatiť 5,40 eura spotrebnej dane za liter vyrobeného liehu.

Nelegálnemu páleniu sa nezabráni

Odborníci zo stavovských organizácií výrobcov či predajcov alkoholu, ktorí návrh kritizovali už od počiatku, sú s definitívnou verziou novely nespokojní. Tvrdia, že nič nerieši a nelegálnemu páleniu, ktorému sa podľa neoficiálnych odhadov venuje 30– až 50-tisíc slovenských domácností, určite nezabráni.

„Zotrvávame na stanovisku, že novela je zlá, nezaručí požadovanú kvalitu domáceho alkoholu a jej dôsledkom bude nanajvýš ohrozenie zdravia konzumentov,“ zhodnotil tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Július Forsthoffer.

Dodatočné úpravy, napríklad povinnosť mať destilačné zariadenie zaplombované a pri každom využití volať na manipuláciu s plombami colníkov, odradí podľa neho od povinnej registrácie aj tých, ktorí prípadne uvažovali o zlegalizovaní domáceho pálenia. „Som úprimne zvedavý, koľko dobrovoľníkov si počas najbližších šesť mesiacov túto činnosť nahlási. Myslím si, že skôr bude pokračovať čierne pálenie alebo budú ľudia na vypálenie svojho ovocia naďalej využívať verejné pestovateľské pálenice,“ konštatoval Forsthoffer.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #pálenica #pálenie