Beblavý Kažimírovi: Vyšetrite colné podvody. Minister avizuje poslanecký prieskum

Nezaradený poslanec a líder strany Spolu Miroslav Beblavý vyzýva ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby začal konať v prípade kauzy colných podvodov na finančnej správe a predstavil verejnosti, ako ich plánuje zastaviť a nechať ich vyšetriť.

20.09.2018 12:10 , aktualizované: 12:55
SR NRSR schôdza 30. rokovanie Foto: ,
Poslanec NR SR Miroslav Beblavý.
debata (10)

Beblavý je presvedčený, že colné podvody na Slovensku sa opäť rozbehli od leta minulého roka. Vychádza zo štatistík Eurostatu, podľa ktorých prudko klesli priemerné deklarované ceny textilu z Číny a prudko stúpli jeho objemy. Obnovené colné podvody mali Slovensko za posledných deväť mesiacov podľa Beblavého stáť približne 62 miliónov eur.

„Objemy, o ktorých hovoríme, sú stovky kamiónov mesačne. Nie je možné, aby sa takýto podvod dial bez vedomia pomerne vysokého počtu osôb v rámci finančnej správy. Preto je nutné zasiahnuť,“ myslí si Beblavý s tým, že doteraz nezachytil prísľub Kažimíra, že okamžite sa zasadí za zastavenie týchto podvodov. „Vyzývame ministra Kažimíra, aby jednoznačne konal čo najrýchlejšie. Celkovo sa od tejto kauzy držal, čo najďalej. Jeho jediná reakcia bola, že privítal odstup prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho,“ podotkol Beblavý.

Minister navrhuje poslanecký prieskum

Kažimír vo štvrtok na tlačovej konferencii upozornil, že finančná správa sa v tomto prípade bráni iným typom štatistiky, ako vykazuje Eurostat. Ide o vec, ktorú si musia vzájomne vyjasniť a nemieni do toho vstupovať. Sám je za čo najväčšiu transparentnosť v tomto prípade.

„Nemôžeme zostať v rovine nejakých odkazov a podozrení. Navrhujem, aby sa zrealizoval poslanecký prieskum na miestach, kde by sa tak malo diať. Tieto pochybnosti sa musia rozptýliť. Navrhujem jasné vyšetrovanie a musí sa odpovedať na tú otázku,“ odkázal minister financií.

Avizuje odvolávanie

V prípade, že Kažimír konať nebude, Beblavý je presvedčený, že to bude dôvod na iniciovanie mimoriadnej schôdze, kde bude čeliť odvolávaniu. „Tu už nejde o 300 miliónov eur, o ktorých ideme diskutovať s Európskou úniou, či ich musíme zaplatiť, tu ide o ďalších 9–10 miliónov eur mesačne, ktoré nám budú chýbať v našom rozpočte,“ tvrdí Beblavý.

Imrecze poslancov na finančnom výbore v stredu (19. 9.) informoval, že Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu 300 miliónov eur a bude sa brániť súdnou cestou, aby v kauze možných colných podvodov nezaplatilo ani euro. Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF) pri svojom vyšetrovaní dovozu textilu a obuvi z Číny do EÚ odhalil colné podvody v celkovej hodnote 2,2 miliardy eur. Z toho približne 300 miliónov eur sa týka tovaru vstupujúceho do EÚ cez Slovensko.

Imrecze o tejto problematike diskutoval napríklad s Gréckom, tiež uviedol, že problém s vyšetrovaním OLAF-u majú viaceré krajiny, lebo kalkulácia priemernej ceny tovarov pri preclievaní nie je právne „ustojiteľná“. O preclievaní rokovali daniari aj s Veľkou Britániou, ktorá podľa Imreczeho slov „ide na to oveľa agresívnejšie a s OLAF-om ani nekomunikuje“. „Takže to nie je problém SR. To je problém viacerých krajín a Európska komisia bude čeliť tlaku z týchto viacerých krajín, pretože kalkulácia priemernej ceny nie je právne ustojiteľná a nezodpovedá to zákonom súvisiacim so stanovením ceny podľa colnej nomenklatúry,“ podotkol Imrecze.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Miroslav Beblavý #František Imrecze #podvody s clami