Kažimír príjme Imreczeho rezignáciu už dnes, meno nového šéfa nepovedal

Minister financií Peter Kažimír na tlačovej konferencii k téme makroekonomickej prognózy novinárov informoval, že sa stretol so šéfom Finančnej správy Františkom Imreczem, ktorý v strdu rezignoval na svoju funkciu.

20.09.2018 12:34 , aktualizované: 12:42
František Imrecze, Peter Kažimír Foto: ,
Prezident Finančnej správy František Imrecze (vľavo) a minister financií Peter Kažimír.
debata (2)

Imrecze tak urobil pred koncom zasadnutia finančného parlamentného výboru, kde odpovedal na otázky poslancov týkajúce sa odhalení Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF).

Minister poobede prevezme Imreczeho rezignáciu a koncom budúceho týždňa poverí vedením finančnej správy človeka zvnútra inštitúcie. Ten ju povedie šesť mesiacov.

Špekulácie, že Imreczeho by mal nahradiť terajší riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó, minister odmietol. Ako uviedol, má predstavu, kto by to mohol byť, ale kým človek, o ktorom sa uvažuje, ponuku neprijme, jeho meno minister nezverejní.

Imrecze bude vo funkcii ešte týždeň . Mal by ho podľa Kažimíra využiť na rozlúčenie sa s inštitúciou, ako aj pracovné cesty a už skôr avizované rokovanie s predstaviteľmi Europolu a Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). „Dohodli sme sa, že Imrecze od dnešného dňa nebude zaväzovať finančnú správu navonok, v personálnych ani ďalších rozhodnutiach,“ zdôraznil minister.

V súvislosti so správou OLAFu o údajných colných podvodoch vo výške stoviek miliónov eur Kažimír upozornil, že táto záležitosť ešte nie je ukončená. „Potvrdzujem, že stále neexistuje žiadne formálne konanie Európskej komisie voči Slovensku z hľadiska nejakého dorubu cla, v žiadnej hodnote,“ konštatoval. Ak by sa však EK predsa len rozhodla postupovať formou vymáhania cla od Slovenska aj ďalších krajín EÚ, ktoré sú zisteniami OLAF dotknuté, budeme sa podľa Kažimíra brániť na súde.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Finančná správa #František Imrecze #podvody s clami