Strčí cirkev hlavu do piesku?

Deň nato, ako sa prevalili podozrenia, že košický gréckokatolícky biskup, vladyka Milan Chautur mal v minulosti zneužiť dieťa, je ticho. Nie je vôbec jasné, či sa budú cirkevné orgány touto kauzou zaoberať a či vyvodia prípadnú zodpovednosť. Vladyka tvrdí, že je nevinný a za obvineniami zo sexuálneho zneužívania dieťaťa vidí útok na cirkev.

20.09.2018 19:00
kríž, sexuálny škandál, sexuálne zneužívanie, kňaz Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (119)

Podľa informácií, ktoré tento týždeň vyšli na verejnosť, mal biskup pred rokmi obchytkávať šesťročné dievča a potom sa nad ním ukájať. Z konfrontácie medzi biskupom a údajnou už dospelou obeťou má existovať videozáznam, ktorý v novembri minulého roka nakrútila RTVS. Zatiaľ ho neodvysielala, vraj na nátlak biskupa. Gréckokatolícka cirkev obvinenia odmieta.

Krajské riaditeľstvo polície v Prešove Pravde potvrdilo, že túto vec riešili. „Začiatkom augusta tohto roku sme prijali trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu pohlavné zneužívanie. K prípadu sme pristupovali mimoriadne citlivo, keďže išlo o závažné obvinenie. Na základe vykonaného dokazovania však vyšetrovateľka musela dané trestné oznámenie uznesením odmietnuť a vec bola predložená na okresnú prokuratúru,“ uviedol policajný hovorca Daniel Džobanik. Denník Pravda sa obrátil na okresnú prokuratúru v Humennom s otázkami, čo sa deje s prípadom. Do uzávierky neodpovedala.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS), ako sa zdá, sa vecou zaoberať nebude. Jej hovorca Martin Kramara odkázal, že konferencia nie je nadriadená biskupom, len ich združuje. Kompetenciu vyšetrovať takéto prípady má Kongregácia pre náuku viery, ktorá sídli vo Vatikáne. Tej môže podnet posunúť ten, kto sa o ňom hodnoverne dozvedel, tvrdí Kramara. „KBS sa o prípade dozvedela len z médií, logicky na základe médií nemožno vznášať obvinenie a posielať ho do Vatikánu,“ vyhlásil. Dodal, že v médiách odznelo, že dotyčná žena sa mala obrátiť aj na Vatikán. „Ak bolo dané podanie do Vatikánu, kongregácia určite vyšetrovanie urobí,“ myslí si Kramara. Informáciu o tom, či podozrenia skutočne do Vatikánu putovali, slovenskí zástupcovia cirkvi nemajú.

Vladyka obvinenia prostredníctvom svojho facebooku odmietol. Vidí za nimi snahu o rozbíjanie cirkvi a dôvery veriacich. „A to cez útoky na cirkev a jej predstaviteľov, na rodinu spôsobom LGBTI a tiež útoky na ľudskú a osobnostnú personalitu cez genderideológiu,“ vyhlásil biskup.

Inštitút ľudských práv podal v stredu vo veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, urobil tak ešte predtým, ako bolo meno biskupa známe. Riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher považuje Chauturove slová obhajoby za nevhodné a necitlivé. „Je, samozrejme, možné, že je nevinný, uznávame prezumpciu neviny. No ak je nevinný, mal by sa zdržať takýchto výrokov. Práve takéto reakcie zvyšujú vo verejnosti názor, že všetko nebude s kostolným poriadkom,“ nazdáva sa aktivista.

Videozáznam z konfrontácie medzi biskupom a údajnou obeťou zostáva zatiaľ utajený. Hovorkyňa Rozhlasu a televízie Slovenska Erika Rusnáková nepoprela, že ním médium disponuje. „Keďže investigatívny reportér z redakcie Reportéri na tejto téme dlhodobo pracuje, získava a overuje ďalšie fakty, RTVS zatiaľ žiadnu reportáž, ktorá ešte nie je vyrobená, videozáznamy ani čiastkové informácie nezverejňuje,“ ozrejmila. Podľa jej slov však nie je pravda, že by ktokoľvek v tejto súvislosti volal generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #zneužívanie detí kňazmi