Prednosta Šteňo neverí komisii úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Dvojaké čakacie listiny na dôležité operácie chrbtice, ktoré sa mali viesť na neurologickej klinike na bratislavských Kramároch, by mala posúdiť medzinárodná komisia. Navrhuje to prednosta kliniky Andrej Šteňo listom, ktorý zaslal ministerstvu zdravotníctva. List má denník Pravda k dispozícii. Rezort zriadenie takej komisie odmieta. Podozrenia z manipulácie poradovníkov má podľa neho prešetriť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý má na to právomoci.

20.09.2018 17:23
neurochirugia, kramáre, operácie Foto: ,
Neurochirurgická klinika Kramáre.
debata (4)

Prednosta Šteňo namieta komisiu, ktorú zriadil úrad pre dohľad. Nemyslí si, že pôjde o objektívne vyšetrovanie. „Čakacie listiny totiž v čase, keď k uvedeným zlyhaniam malo dochádzať, manažoval vtedajší primár a terajší predseda správnej rady úradu pre dohľad,“ píše Šteňo. O problémoch s vedením dvojakých zoznamov bol podľa neho primár informovaný a vo veci nijako nekonal. „Riziko, že komisia zriadená úradom bude zaujatá, považujem za očividné a vysoké,“ dodáva prednosta.

Navrhuje, aby poradovníky preverila medzinárodná komisia zložená z renomovaných expertov. Taktiež žiada, aby mu vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava umožnilo vystúpenie pred médiami.

Ministerstvo nápad s medzinárodnou komisiou odmieta. „V Slovenskej republike máme zriadený nezávislý Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý je plne kompetentný danú situáciu preveriť,“ tvrdí jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. Požiadavku prednostu na zahraničných expertov považuje rezort za neadekvátnu. „V prípade, že má prednosta podozrenie zo spáchania trestného činu, nič mu nebráni, aby sa obrátil na orgány činné v trestnom konaní, prípadne na prokuratúru,“ doplnila Eliášová.

Ku komunikácii s médiami sa podľa Eliášovej má vyjadriť nemocnica. Jej vedenie reagovalo, že majú zavedený jednotný postup pri zverejňovaní informácií. „Pri spolupráci UNB s médiami, nemocnicu v médiách zastupuje hovorca,“ odpovedala hovorkyňa Eva Kliská.

Dva typy poradovníkov mal podľa Šteňa viesť vtedajší primár v čase, keď nastúpil na post prednostu, čo bolo minulý rok. Pacienti uvedení na jednom z nich mali byť zoperovaní skôr. Práve ten mal byť označený menom primára a názvom neštátneho zdravotníckeho zariadenia, ktoré patrilo jeho manželke. Iní pacienti na operácie mali čakať aj dva roky. Prednosta Šteňo na tieto skutočnosti poukazuje už niekoľko mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #čakacie listiny #Kramáre #Andrej Šteňo