Hlinková: Nulový doplatok za liek je v rukách výrobcu

Len čiastočne uhradí od októbra Všeobecná zdravotná poisťovňa biologickú liečbu niektorými originálnymi liekmi. Bez doplatku budú napodobeniny originálov, tzv. biosimiláre. Opatrenie sa týka autoimunitných ochorení, akými sú Crohnova choroba, reumatoidná artritída, psoriáza či ulcerózna kolitída. Tieto kroky zneistili pacientov, ktorí majú obavu, že budú musieť prejsť na inú liečbu alebo si lieky budú musieť doplatiť z vlastného vrecka. Protestné listy poisťovni zaslali aj lekári, ktorí neodporúčajú prechod z originálu na náhradu.

21.09.2018 12:00
Všeobecná zdravotná poisťovňa,  Hlinkova,... Foto: ,
Riaditeľka sekcie liekovej politiky a centrálnych nákupov Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková.
debata (6)

Riaditeľka sekcie liekovej politiky a centrálnych nákupov Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková vysvetlila, prečo poisťovňa k takémuto kroku pristúpila.

Prečo bude VšZP uhrádzať pri niektorých originálnych liekoch len ich napodobeniny?

Chcela by som zdôrazniť, že VšZP neprestáva uhrádzať liečbu originálnymi biologickými liekmi. Najhlavnejší dôvod je taký, že ide o jednu (rovnakú) molekulu. Biosimilárna liečba je rovnako účinná pre pacienta, je to doložené štúdiami. Mnoho bohatých krajín ako Nemecko, Švédsko, Dánsko či Nórsko prechádza na stopercentnú úhradu biosimilárnych liekov a je to opodstatnené. Nedávno talianska lieková agentúra oznámila, že považuje biosimiláre za zameniteľné s originálmi. Napriek rôznym snahám o vytváranie tlakov na naše rozhodovanie sa táto cesta ukazuje ako správna. VŠZP je v danej oblasti lídrom, ktorý mení a tvorí liekovú politiku na Slovensku.

Čo bude od októbra s pacientmi s Crohnovou chorobou alebo s reumou, ktorí sú nastavení na originál? Budú musieť prejsť na lacnejší liek alebo budú platiť? Koľko?

Liečbu indikuje lekár. My ako poisťovňa nezasahujeme do kompetencií lekára, vyjadrujeme sa k výške úhrady lieku. V tomto prípade sme chceli dosiahnuť to, aby bola jednotná úhrada za účinnú látku. Vysúťažili sme cenu 133,10 eura, a to je naša úhrada účinnej látky. V súčasnej dobe sme prechádzali ťažkými rokovaniami so zástupcami výrobcu originálu a k dnešnému dňu môžem povedať, že sme vyrokovali zľavu, ktorá minimalizuje doplatok pre pacienta. To je však cenová politika zástupcov výrobcu. On tento doplatok môže eliminovať na nulu.

Podpísala VšZP s výrobcom originálneho lieku dohodu o zľave?

Rokovania naďalej prebiehajú, ale posledná informácia je taká, že nám držiteľ registrácie prisľúbil znížiť cenu tak, aby doplatok pre pacienta nepresiahol 30 eur. Ako som však už spomínala a opätovne to zdôrazňujem, výrobca môže svoju cenovú politiku upraviť tak, aby bol doplatok nula.

Najskôr vaša poisťovňa vypísala tender na originály a biosimiláre, potom ho zrušila. V novej súťaži nakupovala už len napodobeniny. Mohli by ste to vysvetliť?

Zdravotná poisťovňa nevypísala tender na biosimiláre, ale na účinnú látku. Keď prišiel na náš trh biosimilárny liek po prvýkrát, tak sme si zavolali všetkých poskytovateľov, kde sme s nimi rozoberali túto problematiku. Každý z nás mal totiž rôzne informácie, s liečbou u nás sme ešte nemali toľko skúseností ako teraz. Výsledok z tohto rokovania bol ten, že si necháme čas na to, aby sme si tieto lieky „ohmatali“ a naozaj došli k reálnym skúsenostiam. Preto sme ten tender v minulosti rozdelili na originál a biosimilár. V súčasnej dobe prišiel ten čas, že informácií je veľa, sú podložené dôkazmi a nie je dôvod ísť inou cestou, pretože týmto sa správame účelne, efektívne a hospodárne. Preto sme sa rozhodli ísť do jednej účinnej látky. Je to celé o ekonomike a o financiách. Ak jeden liek uhrádzame do výšky 133 eur, prečo by sme za iný mali hradiť viac, ak ide o tú istú účinnú látku.

Skupina lekárov špecialistov nesúhlasí s postupom VšZP. Tvrdia, že nie je možné zameniť originál za jeho napodobeninu a myslieť si pritom, že ich účinok bude úplne rovnaký. Posúdiť by to mal lekár z hľadiska medicínskeho, a nie z finančného, preto by podľa nich mali byť pre pacientov dostupné oba typy liekov. Čo hovoríte na ich argumenty?

Opierame sa o názor celosvetový aj o názor našich lekárov, ktorí majú skúsenosti s liečbou biosimilármi a tie sú pre nás nosné. Reálne dôkazy sú také, že nevyvolávajú žiadnu obavu. Rôzne štúdie uviedli, že neželané účinky pri biosimilároch sú zanedbateľné. Biosimilárny je presne to isté, ako keby ste menili šaržu originálneho lieku.

Pacienti však majú obavu, že ak budú musieť prejsť na napodobeniny, zhorší sa im zdravotný stav.

Treba sa na to pýtať odborníka. Máme stanovisko od pána profesora Hlavatého (profesor Tibor Hlavatý, gastroenterológ z internej klinky UNB v Ružinove – pozn. red.), ktorý má s biosimilármi odliečených veľa pacientov a ktorý to absolútne vyvracia.

Biosimilárny liek, ktorý bude uhrádzať VšZP, zastrešuje farmaceutická spoločnosť. V nej pracoval manžel ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. Nebol istý tlak aj z ministerstva na to, aby poisťovňa hradila len biosimiláre?

Vylučujeme to. Nepozeráme sa na spôsob liečby a spôsob úhrady cez nejaké personálne prepojenia. Je to bezpredmetná otázka.

Bude VšZP pri biologickej liečbe postupovať rovnako aj pri iných diagnózach či ďalších origináloch?

Áno, túto cestu budeme aplikovať aj pri ostatných biosimilárnych liekoch. Naša stratégia je síce v slovenských podmienkach nová a prevratná, ale je správna.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #biologická liečba #Všeobecná zdravotná poisťovňa #autoimúnne ochorenie #originálne lieky #biosimiláre #Ľubica Hlinková