Poslancom doručili kontaminované zásielky, nebezpečné neboli

V kontaminovaných listoch, ktoré v piatok ráno zachytila Kancelária Národnej rady (NR) SR, sa nenachádzala žiadna nebezpečná látka. Pre TASR to povedala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková. Polícia sa podľa nej bude prípadom ďalej zaoberať.

21.09.2018 10:53 , aktualizované: 17:08
debata (20)

Sedemdesiat listov s podozrivou látkou, ktorá vykazovala mierne dráždivé účinky, prišlo poslancom z celého politického spektra. Kancelária ich zachytila na základe kontroly listových zásielok, ktorú robili jej pracovníčky. „Aj tento prípad ukazuje na potrebu zvýšených kontrol doručovaných zásielok. Opatrenia, ktoré sme v minulosti prijali, sa ukazujú ako správne a opodstatnené,“ uviedol vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan.

Téma kontroly listov poslancov a ich otvárania rezonovala vlani. Opozícia obviňovala vedenie parlamentu z porušovania listového tajomstva. To obvinenia odmietlo, poukazovalo na bezpečnostné opatrenia a odporúčania ministerstva vnútra. Potom sa poslanecké grémium dohodlo na nových pravidlách kontroly listových zásielok podozrivých na prítomnosť chemických, rádioaktívnych a biologických látok.

Danko opozícii: Ospravedlňte sa

Predseda NR SR Andrej Danko sa v reakcii na doručenie hromadnej kontaminovanej zásielky naprieč politickým spektrom vrátil k údajnej kauze čítania listov na pôde parlamentu. Opoziční poslanci prísnejšie opatrenia Kancelárie Národnej rady SR, ktoré slúžili na ich ochranu poslancov ako aj zamestnancov K NR SR politicky zneužili.

„Vymyslená kauza čítania listov bola účelovo zneužitá na pokus o poškodenie dobrého mena Kancelárie Národnej rady a jej zamestnancov. Podstatou tejto kauzy bol jednoznačne len nekalý politický marketing. Práve dnes, keď prišlo poslancom viac ako 70 kontaminovaných listov sa ukazuje dôležitosť opatrení, ktoré sme zaviedli. A to nielen na ochranu poslancov, ale aj zamestnancov, ktorí s poštou robia,“ reaguje predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý zároveň vyzýva daných poslancov, aby sa ospravedlnili najmä zamestnancom parlamentu. „Zamestnanci boli niekoľko týždňov pod veľkým politickým aj mediálnym tlakom a to úplne neodôvodnene, iba si svedomito plnili svoje pracovné povinnosti. Preto im okrem veľkej vďaky, patrí aj ospravedlnenie,“ vyzval kritikov predseda NR SR Andrej Danko.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #listy #kontaminácia #poslanci NR SR