Odobrenie súkromného pálenia alkoholu je pre potravinárov sklamaním

Prijatie novely zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ktorá umožní ľuďom vyrábať si destiláty z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu, je pre potravinárov veľkým sklamaním. "Je poľutovaniahodné, že zásadné a odborné výhrady voči prijatiu zákona zo strany stavovských organizácií, ale aj samotných štátnych orgánov, neboli predkladateľom riadne vypočuté a zapracované," uviedla v stanovisku riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jana Venhartová.

21.09.2018 11:59
Alkohol Foto:
Predkladatelia podľa nich naformulovali požiadavky na občana, ktorý si bude chcieť dať registrovať vlastnú pálenicu, takým spôsobom, že namiesto odstránenia nelegálneho pálenia bude mať zákon opačný efekt, a to zvýšenie počtu nelegálnych páleníc.
debata (5)

Prijatie takéhoto dôležitého zákona by malo byť podľa jej slov založené na odbornej diskusii a skoro celospoločenskom konsenze, po vykonaní príslušných analýz a dopadových štúdií. „Práve preto schválením zákona naša aktivita nekončí, keďže budeme tí, ktorí budú musieť stáť pri sanácii následkov schváleného zákona,“ dodala Venhartová.

Stavovské organizácie vyvinuli podľa PKS enormné úsilie, aby odvrátili negatívne dopady tohto návrhu novely zákona, ktorý predkladateľ menil do poslednej chvíle v pléne rozsiahlym pozmeňovacím návrhom. „Tento zákon neprinesie žiadne pozitíva, ktoré strana Most-Híd sľubuje,“ zdôraznili potravinári. Predkladatelia podľa nich naformulovali požiadavky na občana, ktorý si bude chcieť dať registrovať vlastnú pálenicu, takým spôsobom, že namiesto odstránenia nelegálneho pálenia bude mať zákon opačný efekt, a to zvýšenie počtu nelegálnych páleníc.

Nejasne definované povinnosti

„Okrem iného, povinnosti, ktoré norma stanovuje kontrolným orgánom štátu, sú nejasne definované a ťažko vykonateľné,“ zdôraznila PKS. Ide napríklad o kontrolu dodržiavania stanoveného množstva a kvality vyrobeného destilátu, keďže zákon neurčuje spôsob merania. Tiež aj kontrolu držby destilačného zariadenia, ale aj povoľovanie výroby destilátu a následne po ukončení výroby opatrenie destilačného zariadenia uzávermi.

„Doriešenie týchto problémov, a to aj z pohľadu technického a personálneho zabezpečenia dodržiavania zákona, prenechal predkladateľ na štátne orgány, ktoré sa budú musieť s výsledným znením zákona vysporiadať,“ opísala PKS.

Zákon v rozpore s právom EÚ

Okrem týchto vecných výhrad podľa potravinárov stále platí, že prijatý zákon je v rozpore s právom EÚ, pričom stavovské organizácie na tento rozpor upozorňovali od začiatku. „Napriek tomu nebol predkladateľmi ani v pozmeňovacom návrhu odstránený. Dá sa teda predpokladať, že v dohľadnej dobe bude Slovenskej republike tento rozpor vyčítať priamo Európska komisia,“ uviedla PKS.

Novelu zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh z dielne poslancov koaličného Mosta-Híd Petra Antala, Tibora Bastrnáka, Bélu Bugára, Eleméra Jakaba a Petra Kresáka schválil parlament vo štvrtok 20. septembra 94 hlasmi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #liehoviny #Potravinárska komora Slovenska