V piatok sa definitívne skončilo leto

Horúcim letným dňom odzvonilo. Už od soboty sa musíme pripraviť na výraznú zmenu v počasí, denné teploty klesnú o desať, dokonca až pätnásť stupňov. Príde dážď a vietor, ktorý môže na začiatku budúceho týždňa prerásť až do víchrice.

22.09.2018 06:00 , aktualizované: 13:36
pocasie, teplo Foto: ,
V bratislavskom Starom Meste bola v piatok prázdninová atmosféra. Hit tohto leta - vodná hmla osviežovala v centre.
debata

Ešte tento štvrtok a aj v piatok nič nenasvedčovalo tomu, že si zo skríň máme vyberať teplejšie oblečenie. Vo štvrtok 20. septembra boli na Slovensku teploty, ktoré prepisovali historické rekordy viažuce sa k roku 1989. Podľa informácií klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavla Faška boli takéto rekordné údaje zaznamenané na viacerých miestach východného Slovenska.

„Najvyššia maximálna denná teplota vzduchu bola zaznamenaná v Somotore (okres. Trebišov – pozn. red.), kde teplomer ukazoval 29,7 stupňa. Rekordy z roku 1989 prekonal štvrtkový 20. september v Michalovciach. Tam maximálna denná teplota dosiahla 29,4 stupňa, pred tridsiatimi rokmi to bolo 27,3 stupňa. Rekordné údaje sa prepisovali aj v Trebišove, Orechovej, Košiciach, Prešove či v Bardejove,“ konštatoval Faško.

Na bratislavskej Kolibe víchrica

Na bratislavskej Kolibe fúkal v sobotu okolo 4. hodiny nadránom vietor v nárazoch až okolo 97 kilometrov za hodinu. Informuje o tom SHMÚ na svojom profile na sociálnej sieti.

Počas noci z piatka (21. septembra) na sobotu a následne aj sobotného rána prechádzal cez územie Slovenska smerom na východ výrazný studený front. „Na viacerých miestach sme aj v nižších polohách pozorovali pomerne silné nárazy severozápadného až severného vetra, a to najmä na juhozápade krajiny,“ skonštatovali meteorológovia.

Letisko v Nitre podľa SHMÚ hlásilo 90 kilometrov za hodinu. „Ešte silnejší vietor fúkal v Bratislave na Kolibe. Tu sme namerali v náraze až 26,9 metra za sekundu, čo je v prepočte zaokrúhlene až 97 kilometrov za hodinu,“ dodali meteorológovia.

Od soboty je leto minulosťou. „Zmenu v počasí prinesie studený front, ktorý sa viaže k tlakovým nížam postupujúcim z Atlantického oceána cez severnú časť Britských ostrovov nad Škandináviu a Pobaltie a zasiahne aj naše územie. Citeľne sa ochladí, v sobotu sa môžu vyskytovať v mnohých častiach Slovenska prehánky, niekde aj búrky. Bude aj výrazne fúkať. Táto zmena počasia bude veľmi nápadne pripomínať rok 2003,“ pripomína klimatológ.

V tom roku z 23. na 24. septembra klesli maximálne denné teploty. Napríklad v Bratislave na letisku bolo ešte 23. septembra 28,9, na druhý deň iba 18,5 stupňa. V Oravskej Lesnej klesla teplota z 25,1 na 13,2 stupňa, v Poprade z 26,3 na 12,9 stupňa a v Medzilaborciach z 26 na 12,8 stupňa.

Víkend však bude len predohrou k oveľa horšiemu počasiu. Ešte výraznejšie sa ochladí v noci z nedele na pondelok, pričom zosilnie vietor, ktorý niekde môže prerásť až do víchrice. Faško sa nazdáva, že v severných častiach Slovenska môžu byť aj miesta, kde denná teplota nebude vyššia ako desať stupňov a aj na najjužnejších miestach nášho územia denná teplota sotva prekročí 20 stupňov. Takéto počasie bude trvať do konca septembra.

„Vo vysokohorských polohách určite v najbližších dňoch nasneží a snežiť môže aj v stredohorských polohách nad 1¤000 metrov nad morom. Je otázne, či v tých nižších sa sneh aj udrží, no vzhľadom na predchádzajúce počasie a prehriatie pôdy skôr nie. Rozhodne by som však neodporúčal plánovať si v ďalších dňoch vysokohorskú turistiku,“ vystríha Faško.

Pri zmenšenej oblačnosti sa už cez víkend môžu objaviť aj ranné mrazy. Počas víkendu hrozia v kotlinách v severnej polovici nášho územia, no na budúci týždeň už aj na juhu, čo môže ohroziť teplomilné rastliny či niektoré druhy zeleniny.

Je toto definitívny koniec leta? Klasického leta áno, no podľa Faška je tu ešte nádej, že k nám zavíta v priebehu októbra babie leto. Na to však musia byť vytvorené vhodné klimatické podmienky ako napríklad ustálenejšie počasie. Ak aj babie leto príde, oteplenie bude podľa Faška už iba krátkodobé, a je otázne, či sa denné teploty ešte vyšplhajú na letných 25 stupňov.

Ako bude

  • Sobota 22. septembra – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď. Denné teploty 15 až 20 stupňov.
  • Nedeľa 23. septembra – Premenlivá oblačnosť. Nočné teploty 10 až 5, denné 17 až 22 stupňov.
  • Pondelok 24. septembra – Premenlivá až veľká oblačnosť, veterno. Nočné teploty 14 až 9, denné 15 až 20 stupňov.
  • Utorok 25. septembra – Premenlivá oblačnosť, chladno a veterno. Nočné teploty 8 až 2, denné 11 až 16 stupňov.
  • Streda 26. septembra – Malá, miestami zväčšená oblačnosť, chladno. Nočné teploty 6 až –1, denné 10 až 15 stupňov.
zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie