Koalícia nechce od Žitňanskej jej mandát

Vládnej koalícii zostáva po odchode Lucie Žitňanskej z Mostu-Híd krehká parlamentná väčšina, k dobru má iba dvoch poslancov. Bývalá ministerka spravodlivosti sa nechystá svoj mandát vrátiť a v parlamente bude ďalej pôsobiť ako nezaradená. Koaliční poslanci v tom tragédiu nevidia.

22.09.2018 07:00
Lucia Žitňanská Foto: ,
Lucia Žitňanská ako poslankyňa Mostu-Híd na marcovej schôdzi parlamentu pri hlasovaní o dôvere vláde.
debata (65)

Most-Híd mal aj pred odchodom Žitňanskej najmenší poslanecký klub spomedzi koaličných strán. Pozostával zo 14 členov, aktuálne je ich teda 13. Od volieb v roku 2016 z klubu odišiel Zsolt Simon a v marci tohto roka Igor Janckulík.

Tri koaličné strany sa teraz v Národnej rade môžu opierať o 77 poslancov zo 150, SNS má 15 zástupcov a Smer 49. Od straty väčšiny koalíciu delia dvaja zákonodarcovia. Faktom je, že niektorí nezaradení poslanci podporujú vládne návrhy neoficiálne – ako napríklad Alena Bašistová, pôvodne zo Siete, alebo odídenci od Borisa Kollára Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek. Takáto podpora však nie je vždy istá. Napriek tomu koaličné strany netrvajú na tom, aby Žitňanská svoj mandát vrátila.

Predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd Tibor Bastrnák ozrejmil, že strana nebude chcieť mandát späť. „Takáto politická kultúra nie je v slovenskom parlamente zvyklosťou,“ uviedol. Zároveň neočakáva, že sa niečo zásadne zmení. „Pani Žitňanská už aj tak v poslednej dobe veľakrát nehlasovala ako koalícia,“ poukázal, no dodal, že aj napriek tomu v niektorých prípadoch verí v jej podporu. „Nemyslím si, že bude teraz stále bezhlavo hlasovať proti vláde. Veď aj ona sa podieľala na vytvorení vládneho programu, a keď tam budú témy z neho, tak za to hlasovať bude,“ nádeja sa Bastrnák.

Prečítajte si aj glosu Znepokojení

Ani poslanec Smeru Dušan Jarjabek netrvá na tom, aby Žitňanská opustila parlament. „Ja som tiež odišiel z HZDS a nevrátil som mandát. Bolo to z toho dôvodu, že sa zmenilo HZDS, ale nie ja. Vstupoval som do hnutia stredu, a zrazu sa z neho stala pravicová strana. Takže toto by som nechal na svedomí pani Žitňanskej, je otázne, ako to má vyriešené s pánom Bugárom, je to na ich dohovore,“ myslí si Jarjabek. Z odchodu poslankyne tragédiu nerobí. „Je to jednoduché, pokiaľ väčšina nebude, budú predčasné voľby. Poslanci prichádzajú, poslanci odchádzajú, ona nie je výnimkou. Už pred rokom som tvrdil, že je to otázka času. Nezabúdajme, že sme boli voči Žitňanskej dlho v opozícii a chcelo to veľa profesijných kompromisov, aby sme s ňou mohli existovať. To, že vôbec prišla do koalície, bolo pre mňa prekvapením,“ doplnil Jarjabek.

Podpredseda SNS Jaroslav Paška priblížil, že zloženie poslaneckého mandátu v takýchto prípadoch nebýva zvykom, a preto to neočakáva ani od Žitňanskej. „No očakávam, že aspoň vo veciach, kde bude mať pocit, že koalícia koná správne, ju podporí,“ dúfa Paška. „Ak má pocit, že už nie je ochotná pomáhať pri plnení vládneho programu, za ktorý aj ona hlasovala, tak má právo sa s vládnou koalíciou rozísť. Samozrejme, skomplikovala tým život pánovi Bugárovi, pretože nie je prvá, ktorá jeho tím opustila, a tieto hlasy budú koalícii chýbať,“ zhodnotil Paška.

Nestabilná vláda?

Politológ Juraj Marušiak varuje, že krehká väčšina robí vládu nestabilnou. „Bude nutné oveľa viac hľadať nejakú rovnováhu, aby sa udržala. To znamená, že zvyšné necelé dva roky, čo zostávajú do volieb, bude ich energiu pohlcovať snaha o udržanie sa. To je to, čo Fico v minulosti vyčítal iným koalíciám, napríklad druhej Dzurindovej vláde. No zrejme je realita taká aj teraz,“ konštatuje politológ. Podľa jeho slov sa bez ohľadu na odchod Žitňanskej ukazuje, že vo vláde je napätie, najmä medzi Mostom-Híd a SNS. „Ukázalo sa to napríklad vtedy, keď sa rokovania vlád Slovenska a Česka nezúčastnili ministri nominovaní za SNS. To je, samozrejme, signál, že zrejme nie je všetko v poriadku,“ mieni Marušiak.

Odchod až tak neprekvapil

Žitňanská oznámila svoj odchod z Mostu-Híd a jeho poslaneckého klubu vo štvrtok prostredníctvom sociálnej siete. Odôvodnila to nesúhlasom s fungovaním vlády. Vo svojej politickej kariére opúšťa tretiu stranu. V rokoch 2007 až 2013 bola členkou SDKÚ, od 2002 do 2006 bola ako nestraníčka nominantkou KDH v pozícii štátnej tajomníčky, od roku 2014 dodnes bola v Moste-Híd. O jej ďalšom pôsobení sa špekuluje, spomína sa miesto sudkyne na Ústavnom súde, ale aj vstup do niektorej z novovzniknu­tých strán.

„Už pred prázdninami som oznámila, že nateraz sa nebudem uchádzať o žiadnu volenú funkciu a ani nebudem kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Dnes však strácam aj dôvod na udržiavanie čisto formálnych väzieb so súčasnou vládnou koalíciou, a preto som sa rozhodla vystúpiť z poslaneckého klubu Most-Híd, a teda aj zo strany Most-Híd,“ napísala Žitňanská tento štvrtok na sociálnej sieti. Pre Pravdu potvrdila, že poslankyňou zostáva naďalej.

Podľa Marušiaka nie je odchod političky zo strany prekvapujúci. „Lucia Žitňanská sa zdržanlivo vyjadrovala o podpore politiky vládnej koalície, mala aj viacero kritických názorov a vyjadrení,“ pripomenul.

Špekulácie o odchode Žitňanskej z koalície sa objavili už v marci. Vtedy oznámila, že po demisii vlády Roberta Fica (Smer) už nebude pod vedením nového premiéra Petra Pellegriniho (Smer) ďalej šéfovať ministerstvu spravodlivosti. Nakoniec sa vrátila do parlamentu, v júni abdikovala na funkciu podpredsedníčky Mostu-Híd. Uviedla vtedy, že z politického života postupne vycúva a naznačila, že na jej stopercentnú podporu sa vláda spoľahnúť nemôže.

Od volieb v roku 2016 sa stenčili aj poslanecké kluby opozície. SaS opustili poslanci Martin Poliačik a Jozef Mihál, z klubu OĽaNO odišli Richard Vašečka, Viera Dubačová a Oto Žarnay a zo Sme rodina trojica Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek. Všetci zostali v parlamente pôsobiť ako nezaradení poslanci. Rovnako ako politici, ktorí sa do Národnej rady dostali za Sieť – Miroslav Beblavý, Alena Bašistová, Katarína Macháčková a Simona Petrík.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Lucia Žitňanská