Podľa Fica majú obedy zadarmo opodstatnenie, Sulík sa obáva plytvania jedlom

Vlaky zadarmo pre seniorov a študentov, ale aj pripravované obedy pre žiakov v školách, ktoré majú byť rovnako zadarmo, majú svoje opodstatnenie. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda strany Smer Robert Fico.

23.09.2018 15:19
sulík Foto: ,
Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.
debata (469)

Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka majú obedy zadarmo veľa úskalí. Tvrdí, že to nebudú zvládať školské jedálne, ktorých kapacita bude nepostačujúca. Problém vidí aj v nedostatku personálu. Podľa Sulíka sa bude plytvať i jedlom, lebo deti sa často z obedov nebudú odhlasovať, keďže budú zadarmo. „To je taká tradícia, že čím je človek bohatší, tým viac závidí aj to posledné euro, ktoré ľuďom možno dať,“ reagoval šéf Smeru. „Ak vidíme, že ekonomika šliape a platy našich ľudí stále nemajú úroveň platov v západnej Európe, tak sa snažíme niektoré veci kompenzovať opatreniami.“

Podľa neho nie sú tieto opatrenia samoúčelné. „Nerobíme ich preto, aby sme dali rodičom 1,20 eura na obed,“ doplnil. Dosah obedov zadarmo je podľa Fica zanedbateľný. Ide podľa neho o 100 miliónov eur. Malo by sa to týkať zhruba 513 000 detí, ktoré chodia do posledného ročníka materskej školy a všetkých žiakov základných škôl.

Prečo práve lyžovačka?

Šéf Smeru pripomenul, že liberáli kritizovali, keď sa zaviedli dotácie pre žiakov na pobyty v škole v prírode alebo na lyžiarske výcviky. „Pomohli sme penziónom a malým hotelom v období, keď nie je sezóna,“ poznamenal. Šéf liberálov nechápe, prečo má byť práve lyžovačka zadarmo. Opýtal sa, prečo to nemôže byť napríklad plavecký kurz alebo výlet do zahraničia k moru. Tvrdí, že SaS by dala rodičom detí voľnočasový poukaz a nech sa oni rozhodnú, kam pôjde ich dieťa. Fico argumentoval, že nechce takýmto štýlom podporovať cestovný ruch v zahraničí.

Lídri pravice a ľavice sa dotkli i témy vlakov zadarmo. Podľa šéfa Smeru má práve toto sociálne opatrenie svoje opodstatnenie. Podotkol, že sa zvýšil počet cestujúcich, stúpol aj počet spojov a klesla strata železníc. „Štát nemá financovať jazdu vlakom, lebo to nie je verejný statok,“ vyhlásil Sulík. Poukázal na to, že túto možnosť nemajú ako využiť ľudia, ktorí nemajú blízko železnice. On sám by ich zrušil a financie by dal radšej naspäť ľuďom. „Ako prvú by sme mohli znižovať DPH, lebo tú platíme všetci,“ povedal. Zároveň doplnil, že namiesto toho, aby sa dávali ľuďom vlaky zadarmo, by sa malo radšej dohliadať na stav škôl či zdravotníctva. Podľa neho je školstvo v katastrofál­nom stave.

Slovensko stagnuje, uviedol Sulík

Sulík v diskusnej relácii poznamenal, že Slovensko nedobieha životnú úroveň ostatných krajín, poukázal pritom na Českú republiku. Podľa neho Slovensko v tomto smere stagnuje. „Je neférové porovnávať Slovensko a Česko. Medzi nami pri rozdelení v roku 1993 bol takmer 25-pecentný rozdiel. Dnes sa približujeme k Českej republike a dynamika rastu patrí k najvyšším dynamikám, ktoré v EÚ môžeme sledovať,“ argumentoval Fico.

Smer odmieta princíp rovnej dane, pretože je podľa neho nespravodlivá, uviedol Fico. „Presadzujeme myšlienku, že ľudia s vyššími príjmami by mali platiť vyššie dane. Ľudia s nižšími platmi, napríklad na úrovni minimálnej mzdy, by mali platiť nižšie dane,“ vysvetlil. Podľa Sulíka by mala platiť rovná daň na úrovni 19 percent. „Bola by jedna sadzba, a to 19 percent. Napriek tomu by bohatší ľudia platili viac. Máme nezdaniteľné minimum. Ten, kto zarába veľmi málo, neplatí takmer žiadnu daň a potom to rastie,“ vysvetlil.

SaS chce nahradiť Smer

Sulík počas diskusie vyhlásil, že liberáli chcú po voľbách nahradiť Smer. „Môj súper ste vy, chceme nahradiť vás,“ odpovedal Sulík predsedovi Smeru, keď mu povedal, že konkurenciou liberálov sú vznikajúce strany.

Šéf liberálov by chcel Slovensko posunúť k vyššej miere slobody. „Chceme výrazne zvýšiť mieru životnej úrovne tých ľudí, ktorí si tvoria hodnoty sami,“ povedal Sulík. Zároveň sa SaS chce postarať o tých, ktorí to potrebujú. Smer chce do roku 2020 dosiahnuť 85 percent priemernej životnej úrovne EÚ. „Záleží mi na tom, aby bola táto krajina naďalej solidárna a sociálna,“ dodal Fico s tým, že mu rovnako záleží aj na politickej stabilite krajiny.

469 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #vlaky zadarmo #obedy zadarmo