Iniciatíva Za slušné Slovensko zvoláva ďalšie pochody

Iniciatíva Za slušné Slovensko organizuje na piatok 28. septembra ďalší pochod. Začne sa o 19:00 tradične na Námestí SNP v Bratislave.

23.09.2018 15:53 , aktualizované: 16:41
Za slušné Slovensko Foto: ,
Pochod za slušné Slovensko.
debata (954)

Okrem toho sa pochody uskutočnia aj v Košiciach a Banskej Bystrici, uviedol to v nedeľu počas tlačovej konferencie na Námestí SNP predstaviteľ tejto iniciatívy Juraj Šeliga.

Podľa Šeligu pôjde pochod z Námestia SNP cez Palisády smerom k Národnej rade SR. Organizátorom prekáža hlavne to, že viac ako sedem mesiacov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej verejnosť stále nepozná vraha a ani objednávateľa vraždy. Žiadajú preto odstúpenie celej vlády Petra Pellegriniho. „Kľúče od koalície teraz drží v rukách Béla Bugár“, uviedol Šeliga. Podľa neho by mala prísť nová vláda, ktorá by mala byť dôveryhodná.

Protest ohlásila iniciatíva spolu s ďalšími iniciatívami vedcov, študentov, farmárov, umelcov, učiteľov či mimovládnymi organizáciami. „Chceme žiť v slušnej krajine, kde politici slúžia verejnosti a dodržiavajú zákony. My sme sa v priebehu leta presvedčili, že Slovensko takto nefunguje, a preto sa treba ozvať a politikov na to upozorniť,“ povedal Fedor Gömöry z iniciatívy Veda chce žiť.

Organizátori pripomenuli, že od zostavenia vlády Petra Pellegriniho (Smer) prešlo pol roka, ale nemajú pocit, že by presadil kroky, ktoré by pomohli, aby ľudia opäť začali veriť v štátnu moc. Pellegriniho vláda podľa nich nie je dôveryhodná. Zároveň vymenovali kauzy, ktoré podľa nich „terorizujú spoločnosť“: únos Vietnamca, nový policajný šéf, výber sudcov ústavného sudu a 300 miliónový podvod s clami.

Karolína Farská z iniciatívy Za slušné Slovensko vyzvala ľudí, aby si priniesli sviečky, baterky, lampáše či mobily, ktorými budú svietiť. „Chceme poukázať, že svetlo vždy porazí tmu,“ doplnila.

954 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #pochod #Za slušné Slovensko