Biskup suspendoval kňaza Michala Lajchu. Písal o celibáte

Biskup Banskobystrickej diecézy Marián Chovanec suspendoval kňaza Michala Lajchu, ktorý písal o celibáte duchovných.

23.09.2018 18:56 , aktualizované: 21:15
michal lajcha Foto: ,
Kňaz Michal Lajcha v kostole v obci Kľak.
debata (466)

Informáciu priniesol na svojom facebooku cirkevný analytik Imrich Gazda a potvrdili ju viaceré slovenské médiá.

„Trest suspenzie znamená, že dotyčná osoba naďalej ostáva kňazom, ale nemôže verejne vykonávať kňazskú službu, teda napríklad sláviť omše a vysluhovať sviatosti“, uviedol Gazda.

Lajcha, o ktorého životnom príbehu a názoroch informovala Pravda pred dvoma týždňami, sa chystal opustiť cirkev a založiť si rodinu, hoci ho kňazstvo napĺňa. Povedal to pre agentúru AP. „Chcem mať rodinu, je to pre mňa neudržateľné,“ do­dal.

Mladý farár Lajcha rozvíril cirkevné vody začiatkom septembra, keď odhalil pamätnú tabuľu duchovnému Rudolfovi Kluchovi, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil pred istou smrťou množstvo ľudí.

Kluchov život sa vymyká spomedzi osudov jeho kolegov. Otvorene žil so ženou, s ktorou vychoval troch synov. Očistenie Kluchovho mena môže vyvolať nevôľu v radoch cirkevných hodnostárov.

Je za dobrovoľný celibát

Cirkev by mala za kňazov vysväcovať aj ženatých mužov, tvrdil Michal Lajcha, už exfarár z Kľaku a autor dvoch odborných kníh, v ktorých poukazuje na negatíva povinného kňazského celibátu.

Podľa jeho slov nie je celibát pre všetkých a dobrým kňazom môže byť aj muž s manželkou a deťmi. Lajcha v rozhovore pre Pravdu povedal, že hroznou daňou za absolutizáciu celibátu sú aj pedofilné kauzy v cirkvi. „Vylúčenie otcov rodín a manželov z radov kňazstva prinieslo rímskokatolíckej cirkvi mnoho, mnoho bolestí, okrem iného v podobe odpornej pedofílie,“ podčiarkol.

466 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #kňaz #celibát #Michal Lajcha