Saková a Seehofer preberali únos Vietnamca. Výsledok? Žiadny

Ani po stretnutí ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer) s nemeckým kolegom Horstom Seehoferom nie sú v prípade údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thanha slovenským vládnym špeciálom v lete minulého roka žiadne nové zásadné informácie.

24.09.2018 08:26 , aktualizované: 17:41
Nemecko SR Saková návšteva Seehofer Foto: ,
Vľavo ministerka vnútra Denisa Saková a nemecký spolkový minister vnútra Horst Seehofer pred rokovaním o únose Vietnamca.
debata (74)

Uviedla to po stretnutí v Berlíne ministerka Saková s tým, že aj naďalej budú slovenské orgány činné v trestnom konaní nemeckým kolegom nápomocné a budú im poskytovať 100-percentnú súčinnosť pri vyšetrovaní. Okrem ministerky sa na stretnutí zúčastnil aj prezident Policajného zboru Milan Lučanský a tiež nový šéf protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian.

Riešili aj migráciu

„S nemeckým ministrom sme riešili predovšetkým dve témy, okrem únosu vietnamského občana aj tému nelegálnej migrácie a vzájomnú spoluprácu v tejto oblasti. Pán minister sa informoval, ako pokračuje vyšetrovanie a na akej úrovni funguje medzinárodná spolupráca. Povedala som to, čo už bolo známe, že pri medzinárodnej právnej pomoci, o ktorú nemecká strana žiadala celkovo trikrát, sme jej v maximálnej možnej miere vyhoveli. Nemeckým vyšetrovateľom sme tiež ponúkli možnosť, že môžu byť osobne prítomní na výsluchoch osôb, ktoré boli v tomto prípade zbavené mlčanlivosti,“ povedala po stretnutí Saková a dodala, že jej nemecký kolega tento prípad vníma ako problém Nemecka a Vietnamu, respektíve Slovenska a Vietnamu, pričom by nemal mať dopad na slovensko-nemecké vzájomné vzťahy.

Kauzu údajného únosu od 3. augusta tohto roka vyšetrujú slovenské orgány činné v trestnom konaní po tom, ako podala novinárka Denníka N trestné oznámenie. Na prípade spolupracuje aj Generálna prokuratúra SR spoločne s nemeckými a českými kolegami. Podľa jej šéfa Jaromíra Čižnára zatiaľ nie je zrejmé, aké informácie sa potvrdia či vyvrátia. Prípad na slovenskej strane dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave, na prácu vyšetrovateľov dohliadajú traja prokurátori.

Nemci o našom zapojení nepochybujú

V čase údajného únosu Vietnamca slovenským vládnym špeciálom šéfoval rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer), ktorý akékoľvek zapojenie Slovenskej republiky odmieta. Informácie o tom, že Slovensko bolo zapojené do únosu publikoval ešte počas uplynulého leta nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa denníka už nemeckí vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že na únos vietnamského občana bol použitý slovenský vládny špeciál.

Slovenský rezort vnútra v žiadosti o prelet ponad Poľskom uviedol, že na palube lietadla bude aj minister Robert Kaliňák, ktorý však z Bratislavy neodletel. V slovenskom lietadle tak bola iba oficiálna vietnamská delegácia. Tieto informácie potvrdilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. Politická opozícia v tejto súvislosti zvolala aj zasadnutie mimoriadnych parlamentných výborov, po ktorých stále nie sú známe konkrétne informácie o tom, či slovenská strana participovala na únose vedome, alebo nevedome.

Frankfurter Allgemeine Zeitung zverejnil správu, podľa ktorej nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú o tom, že na únos vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha bol použitý aj slovenský vládny špeciál. Vietnamského podnikateľa podľa informácií nemeckých médií v lete minulého roka pravdepodobne uniesli z Nemecka do Vietnamu. V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave. Bolo to v čase, keď sa tam vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák stretol s vietnamským ministrom. Slovenská strana vietnamským partnerom požičala vládny špeciál na prepravu z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy. Trinh Xuan Thanha vo Vietname odsúdili na dva doživotné tresty.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Horst Seehofer #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca