Výber košického primátora bude skôr lotéria

V druhom najväčšom meste na Slovensku, v Košiciach, budú mať obyvatelia pri voľbách do samosprávy ťažké rozhodovanie. Hoci je tam množstvo kandidátov na post primátora, ani jeden z nich nie je výrazná osobnosť, ktorá by ho predurčovala za silného protikandidáta a možno aj absolútneho víťaza. Podľa sociológa Martina Slosiarika pôjde v Košiciach skôr o lotériu.

24.09.2018 12:00
Košice, Foto:
Hlavná ulica v Košiciach. (Ilustračná foto)
debata (13)

O post šéfa radnice sa v Košiciach uchádza až 14 kandidátov. Politológ Tomáš Koziak zhodnotil, že v zozname sú ľudia, ktorých nikto nepozná alebo sú známi len v úzkom okruhu ľudí. „To nemôžeme považovať ako základ pre serióznu kandidatúru a už vôbec nie v takom veľkom meste, akým sú Košice,“ konštatoval politológ. Podľa neho dominuje niekoľko motívov, pre ktoré sa o túto funkciu uchádzajú. Hlavným môže byť to, že vnímajú svoju kandidatúru ako spôsob „zviditeľniť sa“ a podľa Koziaka majú od primátorského kresla veľmi ďaleko. „Už len to, že častejšie skloňujeme ich meno, prináša týmto osobnostiam prozaických ,päť minút slávy‘, pre ktoré sa im oplatí do toho ísť,“ myslí si Koziak.

Ďalším motívom je sondovanie politickej pôdy pre svoj projekt. „Môže to byť akási prvá fáza oslovovania potenciálnych voličov a testovania toho, či bude v budúcnosti akceptovateľný a či by mohol v ďalších voľbách uspieť,“ dodal Koziak, podľa ktorého nebude prekvapením, keď viaceré mená budú figurovať na kandidátke aj o štyri roky.

Posledným dôvodom môže byť odčerpávanie hlasov silnejším kandidátom. Nabalia isté množstvo voličov a potom sa vzdajú svojej kandidatúry v prospech silnejšieho kandidáta a za odmenu môžu žiadať isté benefity. „To sú záležitosti, ktoré sú skryté a nikto sa s tým nebude chváliť. Preto keď si to prečítajú Košičania, tak oni asi najlepšie budú vedieť, o koho môže ísť,“ podčiarkol Koziak.

Medzi štrnástimi kandidátmi je deväť nezávislých. Z koaličných strán postavil kandidáta Smer, a to súčasného viceprimátora Martina Petruška, ktorého podporuje SNS. Most-Híd si vybral krajského podpredsedu strany Vladimíra Vágásiho, opozičná SaS sa postavila za krajského a mestského poslanca, nezávislého Jaroslava Polačeka. Okrem nich do volebného boja idú poslankyňa parlamentu Alena Bašistová (nezávislá), podnikateľ a viceprezident Slovenského futbalového zväzu Richard Havrilla (nezávislý), starosta mestskej časti Košická Nová Ves Milan Lesňák (nezávislý), mestský poslanec Miroslav Špak (nezávislý), predseda strany Šanca Viliam Novotný, Peter Antal (nezávislý), Ján Dečo (nezávislý), Jaroslav Džunko (nezávislý), Štefan Horváth (Národná koalícia), Džemal Kodrazi (nezávislý), Ján Struk (SMS).

Sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik objasnil, že ak je veľa neznámych kandidátov, tak sa jednotlivé hlasy určitým spôsobom prerozdelia. „Sú tam viacerí, ktorí môžu na seba naviazať päť, šesť či desať percent hlasov, je to ťažko povedať, ale dá sa predpokladať, že jeden silný kandidát nebude,“ myslí si Slosiarik. Podstatný rozdiel je podľa neho ten, že nekandiduje Richard Raši (Smer), ktorý mesto viedol takmer dve volebné obdobia. Z funkcie odišiel po tom, čo sa stal v marci tohto roka podpredsedom vlády. „Keby tam bol, tak by bol jedným z najsilnejších kandidátov,“ podotkol sociológ na adresu Rašiho.

Slosiarik si myslí, že jedným zo silnejších mien môže byť Polaček. „Dnes ale neviem vyhodnotiť, čo s Košičanmi urobila jeho kauza, do akej miery tomu jeho vysvetleniu uverili,“ doplnil sociológ. Polaček čelil škandálu, keď ho manželka obvinila zo sexuálneho zneužívania, v ktorom mal figurovať maloletý syn. Vyšetrovateľ síce predložil prokurátorovi uznesenie o zastavení trestného stíhania, ale Polaček stratil istú politickú podporu z opozičných strán.

Väčšiu náklonnosť voličov môže podľa Slosiarika získať súčasný viceprimátor Petruško, ktorý po Rašim prevzal vedenie mesta. „Bude získavať podporu voličov veľkej politiky cez túto koalíciu a z tohto hľadiska sa môže stať vhodným kandidátom,“ poznamenal šéf Focusu. Relatívne známi v tom prostredí ešte môžu byť Alena Bašistová a Viliam Novotný, ktorí už majú skúsenosti aj z politiky. Aj Most-Híd tam má podľa neho svojho straníckeho kandidáta. „Je tam viacero mien, ktoré by mohli naviazať nejaké percentá, ale je to neprehľadná situácia, alebo lepšie povedané skôr lotéria,“ zhodnotil Slosiarik.

Druhú kandidatúru v meste v roku 2014 Raši obhájil s prevahou, vlani mu tesne, o 875 hlasov, ušlo víťazstvom v župných voľbách. Podľa odborníka na marketing Igora Brossmanna možno povedať, že Raši je dobrým marketingovým produktom a Košičania môžu hľadať podobný typ.

„Prvým znakom dobrého produktu je, že je známy. Potom je tu istý pozitívny emočný oblak okolo neho, ľudia ho vnímajú ako príjemného a nekonfliktného človeka, teraz hovorím o vnímaní, nie o tom, aký v skutočnosti je,“ priblížil Brossmann. Podľa neho je súčasná doba plná konfliktov, ľudia sú z toho zmätení a nevedia to spracovať, čo ich dostáva do stresu. Z neho unikajú do apatie alebo rezignácie, alebo do prehnanej aktivity až agresivity. „Vo chvíli, ak sa zjaví ,niekto‘, môže to byť čokoláda alebo upokojujúci nápoj, niekto, kto má atribúty pokoja, ľudia siahnu po tom, či už je to v regáli v obchode, alebo vo volebnej miestnosti. Pretože im to prináša vieru v upokojenie rozbúrených vôd,“ uzavrel Brossmann.

Kandidáti na košického primátora

  • Martin Petruško (Smer, podpora SNS)
  • Vladimír Vágási (Most-Híd)
  • Jaroslav Polaček (nezávislý, podpora SaS, KDH, SMK, NOVA)
  • Miroslav Špak (nezávislý)
  • Milan Lesňák (nezávislý)
  • Richard Havrilla (nezávislý)
  • Alena Bašistová (nezávislá)
  • Peter Antal (nezávislý)
  • Ján Dečo (nezávislý)
  • Jaroslav Džunko (nezávislý)
  • Džemal Kodrazi (nezávislý)
  • Viliam Novotný, (Šanca)
  • Štefan Horváth (Národná koalícia)
  • Ján Struk (SMS)

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Martin Slosiarik #komunálne voľby 2018