Hygienici zistili počas kontrol nedostatky vo štvrtine prevádzok zmrzlinární

Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) pri tohtoročnej kontrole prevádzok s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny zistili v 26 percentách prípadov pochybenia. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková.

24.09.2018 16:09
zmrzlina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyšší počet realizovaných kontrol prevádzok nebalenej zmrzliny je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa „potrebné vnímať ako opatrenie za účelom prevencie zdravia obyvateľov“. „Pri kontrolách sme zistili viaceré pochybenia, a to buď priamo na mieste (nedostatky v prevádzkovej hygiene), alebo z výsledkov laboratórne vyšetrených vzoriek zmrzliny (nadlimitné množstvo koliformných baktérií),“ priblížil.

Počas leta 2018 hygienici celkovo vykonali 1 504 kontrol prevádzok a celkovo preverili 975 zmrzlinární. „Najviac ich bolo v Žilinskom kraji (177 prevádzok), v Nitrianskom kraji (162 prevádzok) a v Prešovskom kraji (138 prevádzok),“ zhodnotil Mikas.

Pri kontrolách v niektorých prevádzkach našli hygienici napríklad znečistené pracovné plochy, mraziace boxy alebo špinavé steny. Pracovníci nemali vhodný pracovný odev alebo mali špinavé ruky. V zmrzline tiež našli napríklad „nadlimitný počet podmienene patogénnych mikroorganizmov, koliformných baktérií, kvasiniek alebo plesní“.

Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 169 blokových pokút v celkovej sume 14 109 eur. Najviac, a v najvyššej celkovej sume, ich bolo podľa ÚVZ v Nitrianskom kraji, a to 56 blokových pokút v celkovej sume 4 747 eur.

Jedna prevádzka musela po kontrole hygienikov do odstránenia nedostatkov pozastaviť svoju činnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #kontrola #zmrzlina #prevádzka