Prokuratúra mlčí o tom, či má svedka z identikitu

Svedka, ktorý môže mať dôležité informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, mal spoznať na identikite zverejnenom Úradom špeciálnej prokuratúry jeden z obyvateľov Veľkej Mače, kde k vražde došlo. Vyšetrovatelia však stále nepotvrdili, či hľadaného muža naozaj našli. Ak svedok pomôže k ukončeniu vyšetrovania, kolega, ktorý naňho upozornil, má teoreticky nárok na miliónovú odmenu. Tú ponúkal Robert Fico (Smer) ešte ako premiér tesne po tragédii.

24.09.2018 17:54 , aktualizované: 22:30
identikit, vražda Jána Kuciaka
Identikit možného svedka hľadaného v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (22)

Má ísť o Miroslava Č. pôvodom z okolia Popradu. Vo Veľkej Mači vraj býval spolu s manželkou, dieťaťom a mamou. Zhruba jeden a pol roka tu strávili v podnájme. Spoznal ho bývalý kolega Marek, s ktorým v lete pracovali na stavbe v Trnave. Po lete mal podľa jeho informácií odísť aj s rodinou do Česka.

Starostu Veľkej Mače Štefana Lancza tieto informácie prekvapili. „Je zvláštne, že sa tu podľa médií mohol pohybovať a množstvo ľudí si na neho vôbec nespomenulo, okrem toho jedného kolegu. Ale vraj bol utiahnutý a veľmi sa neukazoval, tak je to možné. Čítal som len, že ho nejaký náš občan spoznal a dal o ňom informácie polícii, ale nič bližšie o tom neviem,“ reagoval starosta.

Vieme toho príliš málo. Až na konci sa bude dať vyhodnotiť, kto k odhaleniu páchateľa a prípadného objednávateľa prispel najviac.
bezpečnostný analytik Milan Žitný

Muž sa mal usadiť v Ostrave. V Česku sa tomuto prípadu venuje Národná centrála boja proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Náš útvar NCOZ spolupracuje so slovenskými kolegami z Národnej kriminálnej agentúry, vzhľadom na to, že trestné stíhanie je vedené v Slovenskej republike, nie sme oprávnení poskytovať akékoľvek informácie. Obráťte sa na políciu Slovenskej republiky a NAKA,“ odporučil hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej.

Prezídium Policajného zboru mlčí a otázky odporúča adresovať Úradu špeciálnej prokuratúry. Ten nepotvrdil, či svedka už vypátrali. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie žiadne ďalšie informácie nad rámec poskytnutých na tlačovej besede, ktoré sú prístupné na webovej stránke prokuratúry, nemôžeme v súčasnosti poskytnúť,“ odpovedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Lučanský: Polícia preveruje viacero osôb

Polícia preveruje viacero osôb, ktoré spoznali občania v identikite zverejnenom ÚŠP. Informácie potvrdil prezident policajného zboru Milan Lučanský.

„Ozvalo sa nám viacero občanov, ktorí spoznali v identikite viacero osôb,“ uviedol s tým, že v súvislosti s vyšetrovaním prebehli štandardné výsluchy a úkony. V rámci štandardného postupu polícia preveruje aj alibi týchto osôb. Bližšie informácie k vyšetrovaniu Lučanský neuviedol, nakoľko nie je v tomto prípade orgánom činným v trestnom konaní.

Zároveň uviedol, že „vo vzťahu k vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky si vyhradila akékoľvek právo informovať generálna prokuratúra, alebo špeciálna prokuratúra so súhlasom generálnej prokuratúry“.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že ak polícia naozaj svojho svedka našla, nemusí to vôbec priznať. „Všetko je na vyšetrovateľovi, ktorý rozhoduje o tom, čo, kedy a ako bude informovať. Čím menej informujú verejnosť, tým väčšia je šanca na objasnenie prípadu, aby nedávali páchateľom návod na zametanie stôp. Aj keď treba verejnosť informovať, nemôžu páchateľom prezrádzať, čo už vedia,“ vysvetlil analytik.

Môže si nárokovať na milión eur

Obyvateľ Veľkej Mače, ktorý o svojom kolegovi hovoril pre Nový čas, mal podľa Žitného o svojom prínose pomlčať. „Pokiaľ bol ten človek vypočutý, nie je v poriadku, že dáva médiám rozhovory. Vyšetrovateľ ho určite zaviazal mlčanlivosťou. Takéto informácie sa vôbec nemôžu dostávať von, lebo to ohrozuje vyšetrovanie,“ dodal Žitný.

Ak sa preukáže, že prispel k nájdeniu dôležitého svedka, mohol by si nárokovať na milión eur. Tie na konci februára ponúkol vtedajší predseda vlády Robert Fico ako odmenu tomu, kto poskytne relevantné informácie, ktoré môžu viesť k odhaleniu, usvedčeniu a potom aj odsúdeniu vrahov. Tému odmeny Žitný zatiaľ považuje za predčasnú.

„Vieme toho príliš málo. Až na konci sa bude dať vyhodnotiť, kto k odhaleniu páchateľa a prípadného objednávateľa prispel najviac,“ pripomenul analytik, ktorého slová potvrdzuje aj ministerstvo vnútra. „V tomto momente je predčasné hovoriť o možnosti odmeny, vo veci stále prebieha vyšetrovanie,“ uviedol hovorca rezortu Petar Lazarov.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry minulý týždeň na tlačovej besede zverejnil identikit. Podľa neho je na ňom osoba, ktorá môže mať dôležité informácie. Prokurátor ďalej povedal, že vražda súvisela s Kuciakovou novinárskou prácou a spáchal ju profesionálny vrah na objednávku. Dvojicu zavraždili 21. februára v ich rodinnom dome.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR #vražda novinára Jána Kuciaka