Združenie lekárov žiada ministerku, aby prešetrila kauzu čakacích listín

Kauza čakacích listín Neurochirurgickej kliniky UNB podľa lekárskych odborárov už veľmi dlho traumatizuje spoločnosť, znižuje dôveru pacientov v zdravotníctvo a poškodzuje meno samotnej Univerzitnej nemocnice Bratislava.

24.09.2018 17:51
PREMIÉR: Navštívil Ministerstvo zdravotníctva SR Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.
debata (3)

Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby jej ministerstvo vyšetrilo kauzu čakacích listín Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). „Kauza už veľmi dlho traumatizuje spoločnosť, znižuje dôveru pacientov v zdravotníctvo a poškodzuje meno samotnej Univerzitnej nemocnice Bratislava. A ak skutočne dochádzalo k machináciám v čakacích listinách, kde čakali na záchranu života aj onkologickí pacienti s nádorom mozgu, problém čakacích listín má aj obrovskú morálnu a etickú rovinu,“ uviedol v otvorenom liste predseda LOZ Peter Visolajský.

Lekárski odborári konštatujú, že v súčasnosti sa nevie, či k machináciám v čakacích listinách Neurochirurgickej kliniky UNB prišlo, a či sú pravdivé informácie o odsúvaní operácií pacientov s nádormi mozgu. „Na to musí prebehnúť nezávislé šetrenie. Čo však už dnes vieme, je, že predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) niekoľko mesiacov neospravedlniteľne nekonal. Dnes vieme, že podozrivý, ktorý má byť úradom vyšetrovaný, stále figuruje vo vedení ÚDZS. Takýto stav je neakceptovateľný,“ myslí si Visolajský.

Ministerka by sa mala podľa neho zamyslieť nad pohnútkami vedenia ÚDZS a vyvodiť z jeho práce dôsledky. „Plne si uvedomujem, že predsedu ÚDZS menuje vláda SR, a nie ministerstvo zdravotníctva, ale z postu ministerky vyplýva morálna i odborná povinnosť vo veci konať. Koniec koncov aj ministerka je súčasťou vlády SR, tak svojim kolegom by mala vysvetliť závažnosť prístupu vedenia ÚDZS k podnetu k čakacím listinám,“ upozornil predseda LOZ.

Lekárske odborové združenie ministerke znova odporučilo, aby boli čakacie listiny na operácie verejné. „Odstránilo by to potenciálne machinácie v čakacích listinách a s tým súvisiace riziko korupcie,“ konštatoval Visolajský.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza #čakacie listiny #Andrea Kalavská