Policajný prezident dostal od vlády zelenú

Po niekoľkotýždňových ťahaniciach sa koalícii konečne podarilo schváliť nový spôsob voľby policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie. Pravidlá výberu a odvolávania prešli včera vládou, ktorá ich v októbri predloží do Národnej rady. Funkcionári by sa po novom mohli voliť v prvej polovici budúceho roka.

26.09.2018 13:14 , aktualizované: 18:38
Denisa Saková Foto: ,
Ministerka vnútra Denisa Saková počas rokovania 120. schôdze vlády SR.
debata (5)

„Dnes vláda jednohlasne schválila návrh, ktorým sa upravuje zákon o policajnom zbore. Zákon posilňuje postavenie policajného prezidenta. Táto voľba je dvojkolová. Minister vnútra kandidáta menuje až na základe vyhodnotenia kandidátov medzi siedmimi členmi odborne zdatných členov komisie a po verejnom vypočutí v brannobezpeč­nostnom parlamentnom výbore,“ vyhlásila ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

Novela má zároveň posilniť aj nezávislosť policajnej inšpekcie, ktorá vyšetruje zlyhania policajtov. „Nový šéf úradu inšpekčnej služby sa bude za plnenie svojich úloh zodpovedať vláde, a nie ministrovi vnútra. Týmto deklaruje vyššiu samostatnosť úradu a tiež tým, že bude orgánom činným v trestnom konaní, posilňuje jednak jeho kompetencie a zároveň dlhodobo požadovanú nezávislosť úradu,“ vysvetlila ministerka. Dohľad nad vyšetrovaním policajnej inšpekcie budú mať krajské prokuratúry. Podľa nej je toto finálna konsenzuálna dohoda všetkých koaličných partnerov. Doplnila, že prípadné pripomienky v Národnej rade budú vyhodnocovať.

Sakovej návrh čakal na prerokovanie vlády viac ako mesiac. Blokovala ho strana SNS, ktorá mala výhrady k dĺžke funkčného obdobia policajného prezidenta a šéfa inšpekcie. Nakoniec sa zhodli, že obaja funkcionári budú menovaní na štyri roky s možnosťou uchádzať sa o svoj post ešte raz. „S tým, čo sme zvažovali ako alternatívy, naši koaliční partneri nesúhlasili. Dohodli sme sa. Ak by došlo ešte k nejakým alternatívnym riešeniam, nech to už potom rieši parlament, ale predpokladám, že parlamentom to prejde v podobnom duchu,“ reagoval prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár vysvetlil, že pevne stanovené funkčné obdobie umožní, aby každá vláda volila šéfov polície a inšpekcie až na obdobie nasledujúcej vlády a nemenila ich hneď po vyhratých voľbách. Dvaja najvyšší policajní funkcionári tak nebudú vo svojich pozíciách zabetónovaní, ale zároveň ani tak jednoducho odvolateľní. „Je to väčšia nezávislosť od politických strán,“ povedal Bugár.

Ministerka pripustila, že o štvorročnú funkciu sa môže uchádzať aj súčasný prezident policajného zboru Milan Lučanský, pretože spĺňa všetky kvalifikačné predpoklady. On sám sa touto otázkou zatiaľ nezaoberá. „Otázka mojej kandidatúry nie je zatiaľ aktuálna a pre mňa osobne to nie je téma dňa. Moje úlohy sú v súčasnej dobe jasné a čo bude od budúceho roka, ukáže čas,“ uviedol Lučanský.

Vládny návrh novely zákona o policajnom zbore počíta so štvorročným funkčným obdobím policajného prezidenta aj šéfa inšpekcie s tým, že obaja sa budú môcť o post uchádzať ešte raz. Šéfa polície menuje minister vnútra, šéfa inšpekcie vláda po tom, ako prejdú výberovým konaním a získajú odporúčanie väčšiny členov parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Na oboch funkciách by mal byť vysokoškolsky vzdelaný odborník s desiatimi rokmi praxe a aspoň piatimi rokmi vo funkcii vyššieho nadriadeného. Na ich odvolanie treba súhlas troch pätín brannobezpečnos­tného výboru. Šéfa polície odvoláva minister vnútra, šéfa inšpekcie vláda.

Zmeny vo voľbe policajného prezidenta a šéfa inšpekcie

Kvalifikačné predpoklady

Rovnaké pre policajného prezidenta aj šéfa inšpekčnej služby – 10 rokov praxe, 5 rokov vo funkcii nadriadeného, vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa, bezúhonnosť.

Menovanie

Výberová komisia posúdi splnenie kvalifikačných predpokladov a odporučí neobmedzený počet kandidátov. Komisiu pre policajného prezidenta tvoria dvaja nominanti ministra vnútra a po jednom nominanti generálneho prokurátora, policajného prezidenta, šéfa inšpekcie, rektora policajnej akadémie a zástupcu odborov. Takisto sedemčlennú komisiu na výber šéfa inšpekcie tvoria po jednom zástupcovia ministra vnútra, ministra spravodlivosti, generálneho prokurátora, policajného prezidenta, šéfa zboru väzenskej a justičnej stráže, rektora policajnej akadémie a odborového zväzu.

Policajného prezidenta menuje minister vnútra, šéfa inšpekcie vláda.

Minister vnútra a vláda predložia na obe pozície aspoň po troch kandidátoch brannobezpečnos­tnému výboru, ktorý vhodných kandidátov schváli nadpolovičnou väčšinou prítomných členov. Minister a vláda si z kandidátov odporúčaných výborom nakoniec vyberú na obe funkcie po jednom kandidátovi, alebo vyhlásia nové výberové konanie.

Odvolávanie

Policajného prezidenta odvoláva minister vnútra po súhlase 3/5 všetkých členov brannobezpečnos­tného výboru. Šéfa policajnej inšpekcie odvoláva vláda po súhlase 3/5 všetkých členov brannobezpečnos­tného výboru.

Zdroj: Vládny návrh zákona o policajnom zbore

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #novela zákona #policajný prezident #Denisa Saková #voľba policajného prezidenta