NAKA zadržala podozrivých z vraždy Kuciaka a Kušnírovej

Polícia na príkaz prokurátorov z úradu špeciálnej prokuratúry pri razii protizločineckej jednotky NAKA zatkla podozrivých z dvojnásobnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. K razii došlo v Kolárove na južnom Slovensku a zadržaných má byť osem osôb. Všetkých už polícia odviezla a akciu tým ukončila.

27.09.2018 06:55 , aktualizované: 21:55
Kolarovo Kuciak polícia Foto: ,
Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno 27. septembra 2018 osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
debata (1350)

Medzi zadržanými je podľa informácií denníka Pravda s najväčšou pravdepodobnosťou strelec a jeho pomocník. Politický motív je zatiaľ vylúčený.

Jedným zo zadržaných je aj Tomáš Sz. z Kolárova, ktorý v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ v Komárne. Podľa zistení Tomáš Sz. bol niekoľko rokov policajt, pracoval aj v bezpečnostnej agentúre a venoval sa bojovému umeniu.

Tomáša Sz. policajti odviezli až po skončení akcie. Pri zaisťovaní dôkazov pomáhali aj psy a zrejme aj chemici v bielych ochranných skafandroch. Policajti odniesli z domu počítač a niekoľko škatúľ. Policajti odviezli aj auto podozrivého strieborný Citroën Berlingo.

V tom istom čase ako kukláči nabehli do domu Tomáša Sz. sa odohrávala ďalšia policajná razia a to v dome jeho bratranca Miroslava na Lesnej ulici v Kolárove. Podľa zistení portálu pluska.sk policajti údajne Miroslava zadržali a odviedli. (Viac o podozrivom čítajte v článku: So susedmi žiadne konflikty nemal, hovoria Kolárčania o podozrivom z vraždy.)

Policajti zaisťujú dôkazy z domu podozrivého.
Policajti zasahujú v Kolárove.
+11Policajti zasahujú v Kolárove.

Polícia: Mlčať je zlato

Po celodennom mlčaní sa k celému zásahu vyjadrila polícia až neskoro večer a to prostredníctvom facebooku, kde uviedla, že „vyšetrovací tím tvrdo pracoval niekoľko mesiacov, aby sa verejnosť mohla dočkať dnešného dňa. Kriminálne prípady sa do hodiny vyriešia iba v televízii.“

Podľa vlastných slov má polícia za sebou náročné hodiny, pričom sa poďakovala za dôveru verejnosti.

„V nasledujúcich dňoch bude verejnosť informovaná o ďalších podrobnostiach, avšak tie budú vybrané citlivo s ohľadom na to, aby nepomohli podozrivým osobám“, uviedla na sociálnej sieti a dodala, že „nepriateľ nikdy nespí. Preto je niekedy mlčať zlato, aj keď sme za to kritizovaní…“

Elektronická stopa

Právny zástupca Kuciakovej rodiny, exminister vnútra aj spravodlivosti Daniel Lipšic naznačil, že k posunu vo vyšetrovaní pomohla analýza elektronických dát. "V dnešnej dobe je veľmi ťažké spáchať takýto typ zločinu bez toho, aby páchatelia za sebou zanechali nejakú elektronickú stopu. Myslím tým rôzne kamerové záznamy nielen z miest a obcí, ale aj z ciest. Myslím tým bunky, ktoré zaznamenávajú prevádzku mobilov. V tomto prípade išlo o analýzu obrovského množstva dát, "povedal Lipšic novinárom s tým, že také rozsiahle vyšetrovanie sa na Slovensku a možno aj v tomto regióne ešte neviedlo.

zväčšiť Profilová fotka T. Sz. z Facebooku. Foto: Facebook T. Sz.
Tomáš Sz. Profilová fotka T. Sz. z Facebooku.

Český portál Respekt.cz napísal, že k dolapeniu podozrivých napomohli snímky z americkej družice, ktorá sa zhodou okolností pohybovala v čase vraždy nad miestem, kde boli dvaja mladí ľudia zabití – a analýza pohybu osôb a áut pomohla vraj podozrivých odhaliť. Vláda Spojených štátov pre portál Aktuality.sk reagovala na túto informáciu vyhlásením, že satelitné snímky súvisiace so zatknutím podozrivých z vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej neposkytla.

Lipšic túto informáciu nechcel komentovať. „Poviem k tomu jednu vec: žiadny zločin nie je úplne perfektný a aj profesionálni páchatelia sa dopúšťajú chýb a aj tieto chyby môžu viesť k odhaleniu ich identity,“ vyhlásil advokát na dnešnej tlačovej konferencii.

Televízia Joj zase uviedla, že vyšetrovateľom pri identifikácii podozrivých pomohli údaje z počítačov, ktoré boli použité pri vyhľadávaní Kuciakovho domu v internetovej službe Street View.

Ivor: Zadržanie podozrivých je významný posun

Trestno-procesný úkon, ktorým je zadržanie ôsmich osôb v Kolárove podozrivých z úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, treba pokladať za výrazný a významný posun vo vyšetrovaní tohto prípadu. Domnieva sa bývalý dlhoročný šéf slovenských vyšetrovateľov a v súčasnosti vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor.

„Aj keď zaznievali mnohé kritické názory a poznámky k dĺžke tohto konania, určite sa dozvieme, prečo k tomu došlo až po takomto čase. Napriek tomu ja to považujem za významný posun. Vo všeobecnosti možno povedať, že pokiaľ ide o objasňovanie prípadu z hľadiska jeho páchateľa, tak sú také štyri základné stupne. To znamená podozrivý, obvinený, obžalovaný a odsúdený. Dostávame sa do prvého stupňa riešenia,“ povedal pre TASR Ivor.

Ak sa zhodnotí v rámci tohto zadržania, v rámci 48-hodinovej lehoty, že zadržanie podozrivých alebo podozrenie je aktuálne, tak sa vznesie obvinenie. „To už bude ďalší, vyšší stupeň pravdepodobnosti odhalenia páchateľa. Samozrejme, konečné riešenie bude až v rukách súdu, ale ja sa domnievam, že už i toto je významný pozitívny posun vo vyšetrovaní tohto prípadu,“ zdôraznil Ivor.

Matka Martiny Kušnírovej: Správa o zadržaní ma šokovala

Správa o tom, že polícia zadržala podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, matku zavraždenej šokovala. „Nemám žiadne bližšie informácie. Dúfam len, že ide o skutočných páchateľov a nie o nejaký omyl. Ťažko povedať, človek už nevie, čo je pravda. Bol to taký šok, keď som sa to dozvedela, že som nevedela, či sa mám plakať či smiať,“ povedala Zlatica Kušnírová pre Aktuality.sk.

Prokuratúra sa nebude bližšie vyjadrovať k procesným úkonom

Generálna prokuratúra (GP) SR sa nebude bližšie vyjadrovať k aktuálnym procesným úkonom. Reagovala tak na informáciu, že policajti vo štvrtok ráno zadržali osoby podozrivé z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Generálny prokurátor zároveň v tejto súvislosti žiada novinárov o zdržanlivosť pri informovaní z dôvodu, aby nedošlo k mareniu vyšetrovania. „Záujmom generálneho prokurátora je objasnenie tohto trestného činu, a to vrátane jeho objednávateľa, respektíve objednávateľov,“ poznamenala Predajňová. Zároveň žiada zástupcov poškodených, aby sa vyjadrovali zdržanlivo. „Hneď ako to dôkazná situácia dovolí, bude prokuratúra informovať verejnosť,“ dodala Predajňová.

K informácii o zadržaní podozrivých sa vyjadrujú politici koalície aj opozície. Organizátori pochodov Za Slušné Slovensko oznámili, že ďalší pochod ulicami hlavného mesta zvolaný na piatok nezrušili. „Veríme, že dnešný ranný zásah polície bude skutočne viesť k dolapeniu páchateľa vraždy Jána a Martiny. Musíme však stále pripomínať, že aj podľa vyšetrovateľov išlo o vraždu na objednávku, preto je pre verejnosť úplne kľúčové poznať meno objednávateľa vraždy," uviedli vo vyhlásení.

Lipšic žiada o dôveru vo vyšetrovanie

Právnik rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic na sociálnej sieti požiadal verejnosť o dôveru k výsledkom vyšetrovania. „Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne (a často oprávnene) všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem Vás požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať,“ napísal.

Dodal tiež, že „vyšetrovanie nie je a nebude skončené dovtedy, kým nebudú identifikovaní, zadržaní a postavení pred súd tí najhorší a najnebezpečnejší – objednávatelia tohto ohavného činu.“

Horiace sviečky na pamiatku zavraždeného...
Premiér Fico ponúkol odmenu milión eur tomu,...
+53Identikit osoby, ktorá by mohla poskytnúť...

Pomohol svedok?

Pred niekoľkými dňami dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry informoval, že dôvodom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola práca novinára. Konkrétne sa vyšetrovanie zameralo na dva okruhy novinárovej práce. Prokurátor dodal, že vražda bola profesionálna a na objednávku.

Polícia zároveň zverejnila identikit muža, ktorý sa mohol pohybovať vo Veľkej Mači a mal mať informácie o čine. Následne na polícii vypovedal muž, ktorý tvrdil, že osobu z policajnej skice pozná. Malo ísť o jeho kolegu Miroslava Č. Ten následne pre médiá uviedol, že nechápe, prečo je na kresbe.

Dvojnásobná vražda otriasla Slovenskom

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Ale na zločin sa prišlo až o niekoľko dní neskôr. Kušnírová bola usmrtená jedným výstrelom do hlavy, Kuciak dvoma výstrelmi do srdca.

Polícia aj prokuratúra ako dôvod Kuciakovej vraždy už skôr označili jeho novinársku prácu. V nedokončenom článku reportér písal okrem iného o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, ktorí sú médiami spájaní s mafiou, a o väzbách jedného z nich na blízkych spolupracovníkov bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Zločin otriasol Slovenskom, vyvolal najväčšie demonštrácie v krajine od pádu komunizmu a viedol k odstúpeniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Chronológia prípadu a súvisiacich udalostí

  • 21. február – Páchateľ zavraždil snúbencov v ich dome približne o 20.20 hodine.
  • 25. február – Mama Martiny Kušnírovej zavolala na políciu, lebo sa jej už niekoľko dní nepodarilo skontaktovať so svojou dcérou. Vyslaná hliadka našla mŕtve telá Jána a Martiny.
  • 26. február – O brutálnej vražde novinára a jeho partnerky sa dozvedela verejnosť. Vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar vystúpil na tlačovej konferencii s oznámením, že vražda pravdepodobne súvisela s Jánovou novinárskou činnosťou. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyhlásil, že ak sa takýto motív potvrdí, „rozpúta peklo“.
  • 27. február – Vtedajší premiér Robert Fico sľúbil odmenu milión eur za informácie vedúce k odhaleniu páchateľa alebo páchateľov vraždy.
  • 28. február – Minister kultúry Marek Maďarič, pod ktorého rezort spadajú médiá, oznámil svoju demisiu.
  • 1. marec – Polícia zadržala siedmich podozrivých. Išlo o osoby talianskej národnosti, ktorých Kuciak spomínal v poslednom článku. Neskôr boli pre absenciu dôkazov prepustení.

2. marec – Uskutočnil sa prvý zo série pochodov, na ktorých verejnosť spomínala na zavraždenú dvojicu, a zároveň žiada o odstúpenie viacerých predstaviteľov štátnej moci. O týždeň neskôr, 9. marca, sa uskutočnila v Bratislave na Námestí SNP najväčšia demonštrácia v ére samostatnosti Slovenska, na ktorej sa zúčastnilo zhruba 50-tisíc ľudí, ďalšie protestné akcie sa konali po celom Slovensku.

  • 12. marec – Minister vnútra Robert Kaliňák oznámil svoju demisiu.
  • 15. marec – Premiér Robert Fico podal demisiu, čím skončila celá jeho vláda.
  • 22. marec – Prezident Andrej Kiska vymenoval novú vládu Petra Pellegriniho. Novým ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker.
  • 23. marec – V lese vo Veľkej Mači polícia prehľadávala les. Údajne hľadali vražednú zbraň, oficálne to však nepotvrdili.
  • 17. apríl – Drucker podal demisiu. Nový premiér Peter Pellegrini, dočasne poverený vedením rezortu vnútra, ešte v ten istý deň ohlásil rezignáciu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Neskôr ho nahradil Milan Lučanský.
  • 18. október – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podpísal v Haagu dohodu o medzinárodnom vyšetrovacom tíme s Talianskom.
  • 5. máj – V deň plánovanej svadby Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa v obci Gregorovce v prešovskom okrese konal spomienkový koncert.
  • 21. máj – Na verejnosť sa dostali informácie, že vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Trnave pochybil pri prvotných úkonoch na mieste činu. Špeciálna prokuratúra tieto pochybenia potvrdila. Malo ísť o chyby pri obhliadke miesta činu.
  • 29. máj – V dome zavraždených snúbencov sa konal vyšetrovací pokus.
  • 17. september – Dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry potvrdil, že išlo o úkladnú vraždu na objednávku, ktorá súvisela s prácou Jána Kuciaka. Zároveň zverejnil identikit možného svedka, ktorý by mohol o vražde niečo vedieť.
  • 27. september – Protizločinecká jednotka NAKA zadržala v Kolárove osem podozrivých zo spáchania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #vražda novinára Jána Kuciaka