Otvorený list o suspendovaných kňazoch bystrickému biskupovi

Bystrický biskup Mons. Marián Chovanec dostal otvorený list k prípadu suspendovaných kňazov Michala Lajchu a Petra Luciana Baláža. Pisateľ listu si neželal byť menovaný.

27.09.2018 11:13
Slovensko cirkev viera celibát Lajcha Foto: ,
Suspendovaný kňaz Michal Lajcha.
debata (110)

Vaša excelencia, Mons. Marián Chovanec,

v posledných týždňoch sme na Slovensku svedkami nebývalej viery a odvahy dvoch mladých kňazov, ktorí doposiaľ spadali pod Vašu jurisdikciu. Dnes sú Vami postavení mimo službu pre názor a mienku, ktorá nesúhlasí s násilnosťou, páchanou na rímskokatolíckych klerikoch, keď im je zabránené mať svoju riadnu rodinu a oženiť sa. Upozornili na túto diskrimináciu, stali sa svedomím vlastných formátorov v seminári a otvorili mnohým mladým mužom oči, nielen bohoslovcom, slobodným, ale aj ženatým. Dali najavo nesúhlas s tézou, že koho si Boh vyvolil za kňaza v Rímskokatolíckej cirkvi, toho automaticky povolal k celibátu. Tento blud popreli vo svojej knihe, ktorú som prečítal. Nič v nej si nezasluhovalo trest suspenzie. Vy ste dnes hlásateľom tohto bludu pre Váš postoj, ktorým ste ich násilne vyškrtli zo zoznamu slušných kňazov. Ako kedysi dvaja solúnski bratia u nás si vyslúžili nepriateľstvo a hanobu biskupa Wichinga, zmietajúceho sa v blude trojjazyčníctva spolu s celou vtedajšou západnou rímskokatolíckou cirkvou, tak sú dnes i títo mladí svedomití muži zhanobení a vyhodení pre obhajobu pravej viery.

Takúto hanbu na sto rokov pre Rímskokatolícku cirkev na Slovensku aká sa tu deje v týchto dňoch na Váš popud sme tu ešte nevideli. Aby sa dvaja mladí intelektuáli takto verejne Vaším pričinením zhanobili a odstavili! Keď pred pár rokmi exkomunikovali baziliánov v Bratislave a Trnave, tam veľmi nebolo o čom, aj keď i to mnohí odsúdili. Suspenzia by bola viac namieste. Ale toto?! Dvaja bezúhonní kňazi, bez homosexuálnych sklonov, bez frajeriek, intelektuálne nadaní, oduševnení a milujúci pravdu, bojujúci proti evidentnému zlu, krivde a diskriminácii! Toto je postoj diecézneho biskupa 21. storočia? Postoj v napätej dobe škandálov z n ezvládnutia sexuality rímskokatolíckych kňazov po celom svete, v Európe ba aj i u nás, na Slovensku?

Vaše rozhodnutie ma veľmi rozhorčilo a viem, že nielen mňa, ale aj množstvo iných kňazov, ktorí po celom Slovensku so zatajeným dychom sledovali vývoj situácie a vyjadrovali skryto i verejne svoje sympatie Petrovi a Michalovi. Veľmi ste nás týmto sklamali. Ba čo viac, opäť ste cirkvi na Slovensku nedovolili vymaniť sa z tieňov teologickej nereflexie, akú tu máme od päťdesiatych rokov minulého storočia. Keď sa umlčí iný názor, hoci i kritický, potvrdzuje sa despotizmus moci ako za totality. Takto ste ho i Vy potvrdili. Taká teológia, ktorá sa obmedzuje len na svoje vlastné predpoklady sa sama oberá o možnosť vnútorného rozvoja. – To ste sa od kardinála nenaučili? Sú to jeho slová! Lenže za jeho éry sa nielen písalo, ale aj svätilo ženatých, aj keď on odskočil od tejto myšlienky hneď po revolúcii a skryl to za iných. Osobne viem o viacerých ženatých rímskokatolíkoch, ktorých poslal na vysviacku za kňazov počas komunizmu aj keď sám ich nesvätil.

Dnes za tento verejne prezentovaný postoj ste suspendovali dvoch kňazov, prvého vraj, že nebol na fare vtedy a vtedy. To ste spolu s ním mali suspendovať polovicu diecézy. Ale suspendáciou Petra ste si riadne zavarili. A zavarili aj každému poctivému a úprimnému katolíckemu kňazovi, pretože s týmto Vaším krokom sa nedá stotožniť v žiadnom prípade. Aj keď Vám možno niektorí episkopálni spolubratia zatlieskali, vedzte, že to bol práve Váš predchodca, kto prijal viacero ženatých kňazov pod seba a nechal ich slúžiť v diecéze po páde totality. Dnes ste postavili novú totalitu, ešte horšiu, než bola tá predošlá.

Najviac ma však mrzí, že namiesto seriózneho riešenia nastoleného problému celibátu resp. svätenia ženatých ste pošliapali po slobode, pravde a cti v cirkvi. Vieme, koľko kňazov je aj u Vás homosexuálnych, koľko sukničkárov, koľko… nechcem menovať a ďaleko netreba chodiť. A tým, že ste prepustili týchto dvoch poctivcov, stiahli ste na seba a svoj obraz nenapraviteľnú hanbu a otrasne pokrivili tvár cirkvi na Slovensku.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #kňaz #biskup #Michal Lajcha #suspendovanie