V súvislosti so svojím vzdelaním bude Andrej Danko postupovať v trestnoprávnej rovine

Predseda NR SR Andrej Danko avizuje, že v súvislosti s nadobudnutím svojho vzdelania bude postupovať už len v trestnoprávnej rovine. Ako povedal dnes novinárom, je to už tradícia, že vždy, keď je na zahraničnej ceste, začnú niektoré médiá s konšpiračnými hrami.

27.09.2018 15:59 , aktualizované: 17:17
parlament, danko, Foto: ,
Predseda NRSR Andrej Danko (SNS).
debata (24)

„Kontaktovali ľudí z mojej minulosti, aby spochybnili všetko. Spoločnosti už nestačia vyjadrenia autorít, univerzít, advokátskej komory. Keďže sa senzácia nekonala, snažia sa dostať k mojej práci, aby ňou manipulovali. Moja práca nie je a nebola utajená. Čo ešte bude nasledovať k mojej osobe, aby som bol za každú cenu diskreditovaný a odsúdený?“ spýtal sa Danko s tým, že rigoróznu prácu písal pred 20 rokmi a tak musí byť aj posudzovaná.

Denník N v pondelok napísal, že predseda SNS Danko tají, ako sa stal doktorom práv. V zozname absolventov Univerzity Komenského má iba titul Mgr. K záverečnej práci, ktorú na získanie titulu JUDr. potreboval, sa na univerzite nedá dostať.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko má v Slovenskej advokátskej komore zapísaný titul JUDr. na základe predloženej overenej kópie diplomu z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici z roku 2000.

Študentská rada vysokých škôl chce, aby prácu zverejnil

Andrej Danko by mal byť podľa stanoviska Študentskej rady vysokých škôl ako druhý najvyšší ústavný činiteľ SR príkladom pre spoločnosť, aj v rámci obhajoby svojho vzdelania. Agentúru SITA o tom informovala študenstká rada prostredníctvom oficiálneho stanoviska, v ktorom sa okrem iného uvádza, že rada nechce znevažovať vzdelanie Andreja Danka, ale mal by svoje získané tituly patrične vysvetliť.

Podľa študentov pochybnosti a medializované informácie vzbudzujú podozrenia a vrhajú zlé svetlo na vysokoškolské štúdium ako také. Študentská rada tiež pripomína, že na Slovensku existujú vysokoškolské pracoviská, ktoré stále udeľujú pochybné akademické tituly.

„Študentská rada vysokých škôl už v roku 2013 upozornila na existenciu vysokoškolských pracovísk na Slovensku, ktoré udelili alebo ešte stále udeľujú akademické tituly, nad získaním ktorých visí tieň pochybnosti. V prípade pochybností okolo získania titulu vrcholnými politikmi nielenže škodíme akademickej kultúre, ale aj kvalitným a špičkovým pracoviskám pôsobiacim na Slovensku. Spoločnou snahou rezortu školstva a akademickej sféry má byť postupný návrat strácajúcej sa dôvery spoločnosti vo vysoké školstvo. Vyjadrenia predsedu parlamentu a jeho žiadosť o utajenie práce môžu vo verejnosti právom vzbudzovať pochybnosti či podozrenia. Nechceme, ani nám neprináleží hodnotiť získaný titul predsedu parlamentu. Myslíme si však, že druhý najvyšší ústavný činiteľ v štáte by mal byť príkladom pre spoločnosť, a očakávame jeho úprimnú snahu vyvrátiť podozrenia a neprehlbovať tak nedôveru vo vzdelávacie inštitúcie,“ uvádza sa v stanovisku.

Podľa študentov je dôležité, aby Andrej Danko svoju záverečnú prácu zverejnil, pretože v prípade jej utajovania budú vznikať ďalšie a ďalšie pochybnosti.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #záverečná práca